Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Μανώλης Γλέζος : Ο Λεωνίδας είχ θηλυκό μυαλό! ("ΑΥΓΗ", 30/8/2011)

...........................................................

Μανώλης Γλέζος: Ο Λεωνίδας είχε θηλυκό μυαλό!
 
Ζαγάρας Κ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/08/2011 
 

Ο Λεωνίδας είχε θηλυκό μυαλό! Γεννούσε πάντοτε απόψεις, άσχετα με την τύχη που είχαν αυτές οι απόψεις. Είχε απόψεις, γεννούσε απόψεις, είχε κάθε φορά κάτι να πει", τόνισε για τον Λεωνίδα Κύρκο ο σύντροφός του και σύμβολο της Αντίστασης Μανώλης Γλέζος.
Μιλώντας στον ρ/σ "Κόκκινο" ο Μ. Γλέζος υπογράμμισε πως "χάσαμε έναν ακριβό σύντροφο και φίλο” και πρόσθεσε πως “πολλοί μπορεί να έχουν διαφωνίες με την πολιτική τακτική του Λεωνίδα, με τη στρατηγική του δε νομίζω κανείς αριστερός να διαφωνεί”. Επίσης ανέφερε ότι "ο Λεωνίδας ήθελε μια δημοκρατία συμμετοχής του πολίτη στα κοινά”, ενώ σημείωσε πως "η αγωνία του τελευταία -εξαιτίας των ασθενειών- ήταν ότι δεν μπορούσε να διατυπώσει έτσι όπως ήθελε την αγωνία του για το μέλλον του τόπου και της ανθρωπότητας”.
Ο ίδιος μίλησε για την ποινή του θανάτου στο Στρατοδικείο το 1949 και τη γνωριμία τους, λέγοντας πως “υπήρξε κινητοποίηση πολύ μεγάλη από εσωτερικό και εξωτερικό. Εκεί πρωτογνώρισα το Λεωνίδα, έτυχε να βρεθούμε στο ίδιο καΐκι που θα μας πήγαινε στο εξωτερικό και μας συνέλαβαν στην Ψυττάλεια. Εκεί πρωτογνώρισα τον Λεωνίδα και την Καλλισθένη, τη γυναίκα του, και έγινα ο κουμπάρος τους αργότερα. Ο Λεωνίδας αντιμετώπισε παλικαρίσια το θάνατο. Βρισκόταν σε πιο δύσκολη θέση γιατί δίκαζαν και την καλή του την Καλλισθένη. Μας έκλεισαν στον Γολγοθά του θανάτου, στα υπόγεια κελιά των φυλακών Αβέρωφ, χωρίς να μας δώσουν την τριήμερη άδεια που δίνουν στους μελλοθάνατους. Μπροστά στον θάνατο για 10 ημέρες, χωρίς καμιά επαφή με τους υπόλοιπους μελλοθανάτους, γνώρισα την περήφανη προσωπικότητα του Λεωνίδα. Από τότε δημιουργήθηκε μια φιλία. Κάθε πρωί περιμέναμε τον θάνατο και ξύπναγα τον Λεωνίδα και τους άλλους και τους έλεγα: Για τσιμπηθείτε, είμαστε ζωντανοί, ξυπνήστε”.
Σε ό,τι αφορά την αναστολή της εκτέλεσής τους επισήμανε πως “ο λαϊκός παράγοντας επηρέασε αυτή την απόφαση και σωθήκαμε από εκεί”. Κλείνοντας ο Μ. Γλέζος, εμφανώς συγκινημένος, δεν κατόρθωσε να διαβάσει ένα ποίημα που έγραψε για τον σύντροφό του παρά μονάχα τον πρώτο στίχο από αυτό: 'Έφυγες λένε, Λιόντα, σήμερα το πρωί στις έξι από τον βιολογικό κύκλο της ζωής...'".

Δεν υπάρχουν σχόλια: