Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

"Σε ήχο πλάγιο δεύτερο" του Τάκη Θεοδωρόπουλου (Από "ΤΑ ΝΕΑ", 17/8/2011)


Σε ήχο πλάγιο δεύτερο

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ  στα "ΝΕΑ", Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011
 
Πέρυσι τέτοιες μέρες, υπό τη σκέπη της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στην Πάρο, ο Πρωθυπουργός είχε συμπεράνει ότι «με συλλογικές θυσίες έγιναν τα πρώτα μεγάλα βήματα για να κάνουμε την κρίση ευκαιρία, ώστε να αναμορφώσουμε τη χώρα».
Εναν χρόνο μετά εμείς οι υπόλοιποι μπορούμε να συμπεράνουμε με σχετική ασφάλεια ότι η κρίση από πέρυσι ως φέτος μας έδωσε την ευκαιρία για ακόμη μεγαλύτερες συλλογικές θυσίες. Τα μεγάλα βήματα είναι ένα άλλο θέμα, όμως, ως γνωστόν, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο διασκελισμό. Είναι θέμα ύψους, μυϊκής ευρωστίας, αποθεμάτων δύναμης, ενίοτε δε ψυχικής διάθεσης και νοοτροπίας. Η αναμόρφωση, ως γνωστόν επίσης, πρέπει να γίνεται με δόσεις, εξ ου και το έπος της είσπραξης των δόσεων που κάθε φορά παρουσιάζεται ως εθνικός θρίαμβος.
Ομως δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, υπό τη σκέπη της Παναγίας Σουμελά προχθές. Διότι «σε εμάς τους Ελληνες δεν ταιριάζει ούτε η μεμψιμοιρία ούτε η μοιρολατρία. Σε εμάς ταιριάζει ο αγώνας».
Μάλλον αυτό έχοντας κατά νου ο Πρωθυπουργός σχολίασε, από τη Σκιάθο αυτή τη φορά: «Και ξέρουμε ότι οι κόποι του ελληνικού λαού σήμερα πιάνουν τόπο. Οχι μόνο θα αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες της κρίσης, αλλά δίνουμε και προοπτική, ελπίδα, δημιουργούμε τις βάσεις για μια κοινωνία δικαίου».
Προνοητικότερος ο κ. Σαμαράς, γνωρίζοντας ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να μην είναι μοιρολάτρης, αλλά δεν βλάπτει να περιμένει και κάνα θαύμα πού και πού προτού τον φάει ο διασκελισμός της αναμόρφωσης, απάντησε, πάντα από τη Σουμελά: « Η πατρίδα πράγματι δοκιμάζεται, και δοκιμάζεται σκληρά, αλλά θα τα βγάλει πέρα». Αρκεί, εννοείται, να τεθεί υπό τη σκέπη της Παναγιάς, όπως εύστοχα σημείωσε.
Αυτά σε απάντηση όσων εξακολουθούν να επιμένουν πως στην Ελλάδα δεν αρθρώνεται πολιτικός λόγος σύγχρονος, ρεαλιστικός και, το κυριότερο όλων, πειστικός. Σε απάντηση, επίσης, όσων δύσπιστων ισχυρίζονται πως ο διάλογος και η συναίνεση είναι στόχοι ουτοπικοί για την Ελλάδα του 2011.
Διότι έπειτα από όλα αυτά μάλλον δεν πρέπει να ανησυχούμε. Και του χρόνου, από ό,τι όλα δείχνουν, θα έρθει Δεκαπενταύγουστος (έρχεται κάθε χρόνο με μαθηματική ακρίβεια), και του χρόνου οι πολιτικοί αρχηγοί θα μας διαβεβαιώνουν πως η πατρίδα δοκιμάζεται (λες και δεν το ξέραμε), αλλά δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε. Διότι δεν είμαστε μοιρολάτρες. Και επειδή δεν είμαστε μοιρολάτρες, υπό τη σκέπη της Παναγιάς, τα μεγάλα βήματα που μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε η κρίση, του χρόνου τέτοια εποχή θα μας φαίνονται μικρά, μια και από το πολύ αναμορφωτικό τρέξιμο θα έχει ανοίξει ο διασκελισμός μας.
Στο τέλος ο κ. Σαμαράς ευχήθηκε «Καλή Παναγιά». Θα μπορούσε να πει και «Καλή Κοίμηση», όμως δεν είναι πρέπον μέρες που είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: