Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

John Barry : ο συνθέτης του Χολυγουντιανού σινεμά πέθανε στις 31/1/2011





Πέθανε στα 77 του ο Τζον Μπάρι, συνθέτης του πασίγνωστου μουσικού θέματος πολλών ταινιών του πράκτορα 007
Ο Αγγλος συνθέτης Τζον Μπάρι, ο άνθρωπος που με τη μουσική του συντρόφεψε τις περισσότερες περιπέτειες του Τζέιμς Μποντ, πέθανε προχθές σε ηλικία 77 ετών.
Η μουσική του σφράγισε μερικές από τις ωραιότερες κινηματογραφικές στιγμές. Για πέντε από αυτές πήρε Οσκαρ: «Γεννημένη ελεύθερη» (1966) του Τζέιμς Χιλ, «Ενα λιοντάρι το χειμώνα» (1968) του Αντονι Χάρβεϊ με τους Κάθριν Χέπμπορν και Πίτερ Ο'Τουλ, «Πέρα από την Αφρική» (1985) του Σίντνεϊ Πόλακ, «Χορεύοντας με τους λύκους» (1990) του Κέβιν Κόστνερ.
Ο Αγγλος συνθέτης θα μείνει, όμως, στην ιστορία του κινηματογράφου περισσότερο ως ο πατέρας του μουσικού θέματος που ταυτίστηκε με τον πράκτορα 007. Ακούστηκε πρώτη φορά στην ταινία «Δρ Νο» (1962) και αναπαράχθηκε στις κινηματογραφικές συνέχειες. Και όμως, η σχέση του με τη συγκεκριμένη μουσική κρύβει μια περίεργη ιστορία.
Οι παραγωγοί της ταινίας «Δρ Νο» είχαν επιλέξει τον Μόντι Νόρμαν να γράψει τη μουσική. Λίγο πριν βγει η ταινία στις αίθουσες, συνειδητοποίησαν ότι η μουσική ήταν «λίγη». Κάλεσαν τον ανερχόμενο τότε τζαζ τρομπετίστα, Τζον Μπάρι, να σώσει την κατάσταση. Μόνο που λόγω του συμβολαίου που είχε υπογράψει ο Νόρμαν, το όνομα του Μπάρι δεν μπήκε στους τίτλους. Οταν έγραψαν την ιστορία οι «Sunday Times» πριν από δέκα χρόνια, ο Νόρμαν τούς έκανε μήνυση και κέρδισε 48.000 δολάρια.
Ο Τζον Μπάρι έγραψε τη μουσική σε έντεκα ταινίες του Τζέιμς Μποντ. Διάσημα τραγούδια, όπως τα «Goldfinger» και το «Diamonds are forever» που τραγούδησε η Σίρλεΐ Μπάσεϊ, «Thunderball» (Τομ Τζόουνς), «These boots are made for walking» (Νάνσι Σινάτρα) και «For our eyes only» (Σίνα Ιστον), έχουν την υπογραφή του.
Γεννημένος στο Γιορκ της Αγγλίας το 1933, από πιτσιρικάς άρχισε να μαθαίνει πιάνο, αλλά σύντομα επέλεξε την τρομπέτα. Το 1957 έφτιαξε το συγκρότημα «The John Barry Seven». Καθοριστική για την καριέρα του ήταν η συνεργασία του με τον τραγουδιστή και ηθοποιό Ανταμ Φέιθ, τον οποίο μανάτζαρε. Οταν αυτός έπαιξε πρώτη φορά στο σινεμά, στο «Beat Girl» (1960) του Εντμοντ Γκρεβίλ, ο Μπάρι έγραψε τη μουσική και την κυκλοφόρησε σε βινύλιο. Ηταν το πρώτο σάουντρακ που βγήκε στα δισκάδικα της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο Τζον Μπάρι ήταν αυτός που έριξε τη σύζυγό του Τζέιν Μπίρκιν στην αγκαλιά του Σερζ Γκενσμπούργκ. Οταν τη χώρισε -είχαν και ένα παιδί- η Αγγλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια πήγε στο Παρίσι και βρήκε παρηγοριά στον άλλο μεγάλο συνθέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: