Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

"Πατίτσες και παζάρι" - άρθρο της Καρολίνας Παπακώστα στα "ΝΕΑ", 14/2/2011



Πατίτσες και παζάρι 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Στα "ΝΕΑ"Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Της Καρολίνας Παπακώστα


ή αλλιώς : "ο εφιάλτης είναι και θα είναι για πολύν καιρό εδώ. Και είναι δικός μας..." 

(αυτός ο τίτλος, δίκην σχολίου, είναι δικός μου)

Αυθεντικά αξεσουάρ της  Πάτι, από κουµπαράδες  και στιλό µέχρι τσάντες.  Φωτογραφίες σε κούπες.  Φυλλάδια µε στίχους των  τραγουδιών και αυτόγραφα.  Η πιο όµορφη ιστορία  πουλάει ακόµη κι εν µέσω  οικονοµικής κρίσης. ∆εξιά, η  Πάτι - Λάουρα Εσκίβελ

«Η πιο όµορφη συναυλία» της Πάτι πούλησε τόσα εισιτήρια όσα λίγα θεάµατα αναµένεται να το κατορθώσουν φέτος στην Ελλάδα του Μνηµονίου. Πιτσιρίκια παραληρούσαν µπροστά στο είδωλό τους και πάγκοι µε «αυθεντικά» αξεσουάρ της 16χρονης σταρ συνέθεσαν την εικόνα στο Κλειστό του Παλαιού Φαλήρου το περασµένο τριήµερο. 

Η πιτσιρίκα είναι γύρω στα οκτώ. Φορά στο κεφάλι µια καστανοχάλκινη περούκα µε µπούκλες και ένα ασηµένιο τσιµπιδάκι. 

Αφού βάλει προσεκτικά λιπ-γκλος στα χείλη της, αρχίζει να τραγουδά το σουξεδάκι των τίτλων της τηλεοπτικής σειράς «Πάτι». Λικνίζεται µε σκέρτσο αφύσικο για τα χρόνια της, µε νάζι εικοσάχρονης, θαυµάζοντας ναρκισσιστικά το είδωλό της στη θολή τζαµαρία του Τάε Κβον Ντο. 

Αν και ανυποµονείνα δειτην Αντονέλα (σ.σ. για τους αδαείς: την αντίζηλο της Πάτι), αποτυπώνει το στερεότυπο των µικρών θαυµαστών της 16χρονης ηθοποιού – σοουγούµαν, Λάουρα Εσκίβελ. Χιλιάδες πιτσιρίκια από τριών χρόνων µέχρι και την πρώιµη εφηβεία συνέρρευσαν στο Κλειστό του Παλαιού Φαλήρου το τριήµερο που πέρασε για να θαυµάσουν από κοντά το είδωλό τους. Από πίσω φυσικά και οι µπαϊλντισµένοι γονείς που αδυνατούσαν να κάνουν αλλιώς. Κάποιοι βέβαια φάνηκε να το απολαµβάνουν όσο και τα παιδιά τους. Η Μαίρη έφερε τη µικρή Ρένια για να δει από κοντά την Πάτι. «Πενήντα ευρώ έκαστη. Εν µέσω οικονοµικής κρίσης» λέει µε ένοχο χαµόγελο. «Τι να κάνουµε όµως; ∆εν κόβεις από τα παιδιά. ∆εν θα βγούµε εµείς έξω σήµερα». Μια άλλη µαµά πιο πέρα κρατά τα δυο της κοριτσάκια, που φυσικά φορούν µπλούζες µε την Πάτι, από το χέρι. «Μόνο βρακάκια Πάτι δεν µου έχουν ζητήσει» παραδέχεται κι αυτή µε παράπονο. 

«Από την πρώτη στιγµή που άκουσαν για τη συναυλία ζήτησαν εισιτήρια. Όχι τα απλά. “Τα” εισιτήρια» συµπληρώνει δείχνοντας τα µαγικά χαρτάκια µε την ένδειξη VIP. 

Οι πύλες θα άνοιγαν από τις 11.00 το πρωί για την παράσταση των 12.00 το Σάββατο, όµως το κοινό έχει αρχίσει να µαζεύεται λίγο µετά τις 10.00. Στη λευκή τέντα που έχει στηθεί στον έλεγχο των εισιτηρίων, το βούτυρο του ποπ κορν σπάει τη µύτη των µικρών γκρούπις. 

Οι άνδρες των σεκιούριτι ανοίγουν λίγο πιο νωρίς τις πόρτες και οι ορδές των φαν µπαίνουν στο γήπεδο. Ακούγονται από παντού επιφωνήµατα θαυµασµού και τα µικρά τους κεφάλιαδεν ξέρουν πού να πρωτοκοιτάξουν. Τους πάγκους µε τα αυθεντικά αναµνηστικά της Πάτι; Ή το σταντ µε το πανό που γράφει «Κρατήστε για πάντα δική σας αυτή τη µέρα. Αποκτήστε µπλουζάκι ή κούπα µε τη δική σας φωτογραφία παρέα µε την Πάτι». Ανεξαρτήτως ηλικίας όλα τραβούν τις µαµάδες και τους µπαµπάδες τους από το χέρι ζητώντας επίµονα να τους αγοράσουν ένα «αυθεντικό» αξεσουάρ. Στιλό µε την Πάτι στην προνοµιακή τιµή των 8 ευρώ. Καπέλα σε διάφορα χρώµατα µόνο 10 ευρώ. Μπλούζες µόλις 15 ευρώ. Μια κυρία δεν αντέχει και µόλις ακούει «είκοσι ευρώ κάνει η τσάντα» από το στόµα του πωλητή αναφωνεί «Πας καλά άνθρωπε µου;!». Οι πιο πολλοί γονείς όµως επιλέγουν να αποφύγουν την γκρίνια των µικρών καταναλωτών που σχεδόν κλαίγοντας εκλιπαρούν για ένα µπλουζάκι. Ακροβολισµένες σε κοµβικά σηµεία βρίσκονται νεαρές που πωλούν προς τρία ευρώ ένα «µαγικό» φυλλάδιο. Περιέχει στίχους των τραγουδιών, φωτογραφίες και αυτόγραφο. «Ελααα! Μαµά. Τρία ευρώ µόνο» στριγκλίζουν µαζί εν χορώ δυο κοριτσάκια. Κρίµα που µόνο ένα τραγούδι είναι γραµµένο στα ελληνικά. Τα υπόλοιπα είναι στα ισπανικά, τα οποία πιθανότατα ελάχιστα ελληνόπουλα τρυφερής ηλικίας γνωρίζουν. 

Πριν φτάσουν στις κερκίδες οι θεατές δέχονται και κέρασµα. Πορτοκαλάδες, µπισκότα, δηµητριακά, φανταχτερά µπουκαλάκια. Χαµογελαστές κοπέλες τα µοιράζουν αφειδώς. Οι µεγάλες εταιρείες ανά την υφήλιο άλλωστε ξέρουν πως οι καλύτεροι πελάτες είναι αυτοί που βρίσκονται στην παιδική ηλικία. Κι εδώ τα πιτσιρίκια είναι «πολλά και ψυχωµένα». 

Από τα µεγάφωνα µια γυναικεία φωνή ενηµερώνει τον κόσµο, που δεν κρατιέται άλλο, πως η παράσταση θα αρχίσει σε πέντε λεπτά. Το πανί που καλύπτει τη σκηνή πέφτει και το σόου αρχίζει. Οι κραυγές των πιτσιρικιών παραλίγο να καλύψουν τη µουσική. «Γεια σας! Τι κάνετε;» φωνάζει η Λάουρα Εσκίβελ στα ελληνικά ως γνήσια διεθνής σταρ που ξέρει ότι για να χτίσει το σωστό προφίλ πρέπει να µιλήσει και τηγλώσσα του κοινού. Το πάρτι έχει αρχίσει. Κάποια παιδάκια δεν χορεύουν. Μένουν ακίνητα. Τραβούν βίντεο και φωτογραφίες. Με το προσωπικό τους κινητό…

«Μπορεί να παίρνουµε κανένα Β στην Ιστορία, αλλά ξέρουµε τέλεια όλες τις χορογραφίες που µας µαθαίνουν στο σχολείο για την Πάτι» λέει για τη µικρή Ρένια η µητέρα της Μαίρη χαµογελώντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: