Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Η Μαρία Σνάιντερ "έφυγε" από τον σκονισμένο κόσμο μας...








Πέθανε σε ηλικλία 58 ετών, η Μαρία Σνάιντερ, η παρτενέρ του Μάρλον Μπράντο στο «Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι που ήταν μόλις 19 ετών όταν πρωταγωνίστησε στο "Τανγκό".

"Η Μαρία πέθανε σήμερα το πρωί στο Παρίσι έπειτα από μακρά ασθένεια", δήλωσε η οικογένεια της ηθοποιού. 





   Μία από τις αγαπημένες ηθοποιούς του μπλογκ πέθανε σήμερα. Η Μαρία Σνάιντερ δεν έγινε ποτέ σύμβολο του σεξ, παρ' ότι η πρώτη της εμφάνιση στο σινεμά στην ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι "Το Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι" - επίσης αγαπημένη ταινία του μπλογκ - προοιωνιζόταν μια τέτοια καριέρα. 
   Για τον γράφοντα, παρ' ότι ως έφηβος δεν ήταν άμοιρος της νεοελληνικής λιγούρας και του πουριτανισμού της εποχής - ήταν χούντα όταν παίχτηκε η ταινία στη χώρα μας σε λογοκριμένη κόπια, με κομμένη τη "σκηνή του βούτυρου" - ήταν ένα πρόσωπο που τον συγκίνησε βαθιά με το ανεπιτήδευτο παίξιμό της και την αδιαφορία της στη χρήση οποιουδήποτε υποκριτικού κλισέ. Αυτήν την υποκριτική της εκφραστικότητα πολλοί, επαΐοντες και μη, την θεώρησαν άτεχνη έως και αδέξια, αλλά νομίζω ότι με την συμμετοχή της στην, επίσης πολύ αγαπημένη, ταινία του Μικελάντζελο Αντονιόνι "Επάγγελμα: Ρεπόρτερ" εδραίωσε την πεποίθησή μου ότι δεν ήταν μόνο το ερωτικό ή ηδονοβλεπτικό αντικείμενο του πόθου των ανδρών θεατών. Ήταν ηθοποιός με προσωπικότητα - αναρωτιέμαι τώρα μήπως δεν ήταν τυχαίο ότι αποσύρθηκε μετά από δύο σπουδαίες ταινίες δύο σπουδαίων σκηνοθετών του 20ου αιώνα. Διεκδίκησε άραγε με την απουσία της την αλήθεια της; Ευτυχώς που η τέχνη της (το σινεμά) και η εξέλιξη της τεχνολογίας τη διέσωσε. Αναζητήστε λοιπόν αυτές τις δυο ταινίες και αφεθείτε στη συγκίνηση που η Σνάιντερ μας έδωσε τότε...  

Δεν υπάρχουν σχόλια: