Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

"Μαθήματα Ελληνικών" : Δεν είναι μόνο οι μετανάστες που τα χρειάζονται...



ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ Μαθήµατα Ελληνικών

Της ΑΝΝΑΣ ∆ΑΜΙΑΝΙ∆Η

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ "ΝΕΑ" 
               2 Φεβρουαρίου 2011

Οι αιγύπτιοι µαθητές µου χθες βράδυ δεν είχαν όρεξη να συνεχίσουν τη γραµµατική. «Μάθε µας λέξεις της πολιτικής», είπαν. Οι Εράσµους διαµαρτυρήθηκαν. ∆ιότι έχουµε και φοιτητές Εράσµους στα µαθήµατα Ελληνικώνπου δίνουµε δωρεάν στην Αγορά της Κυψέλης, οι οποίοι, αν και διδάσκονται Ελληνικά στο πανεπιστήµιο, έρχονται και σε µας και κάθονται δίπλα-δίπλα µε τους µετανάστες. Θαείµαστε καλοί δάσκαλοι, φαίνεται, ή θα τους αρέσει η παρέα. Κι ας κάνει κρύο τροµερό αυτές τις µέρες κι ας µην µπορούµε µε τίποτα να ζεστάνουµε αυτά τα παλιά µαγαζιά που έχουν γίνει τάξεις. Οµως ήταν η µέρα των Αιγυπτίων και το αίτηµα έγινε δεκτό. Την πρώτη µισή ώρα τους ρωτούσαµε πώς βλέπουν τα πράγµατα, τι θαγίνει στην πατρίδα τους. Είναι νέοι,γεµάτοι ενθουσιασµό,θα ήθελαν να είναι εκεί. Θέλουν δηµοκρατία. ∆εν φοβούνται. Στις εξεγέρσεις,τους λέω, σηµασία έχει ποιος παίρνει τελικά την εξουσία. Με κοιτάνε παραξενεµένοι, τι θα πει αυτό; Εξέγερση, εξουσία; ∆ύσκολες λέξεις. 
Άρχισα να γράφω στον πίνακα λέξεις: ∆ηµοκρατία (θηλυκό ουσιαστικό, να µην ξεχνάµε και τη γραµµατική) και ελευθερία (παροµοίως, οι αφηρηµένες έννοιες είναι συχνά θηλυκές, αν και τα θηλυκά είναι λιγότερο αφηρηµένα στη ζωή), ύστερα την εξέγερση, την επανάσταση, την ισότητα. Ολα θηλυκά. Το Σύνταγµα, το κόµµα, το καθεστώς, το πολίτευµα, ουδέτερα. Τη λέξη νόµος. Αρσενικού γένους.∆εν είναι πολύ δηµοφιλής στον τόπο µας, αλλά χρειάζεται. 
Εκλογές, θηλυκού γένους στον πληθυντικό. Η διάκριση των εξουσιών, ρωτά ηγαλλίδα Εράσµους. Γέµισε ο πίνακας. Η Γαλλίδα θέλει να πει πολλά, αλλά δεν τη βοηθάει η γλώσσα. Ξαφνικά της φαίνεται ενδιαφέρον το µάθηµα, εκεί που νόµιζε ότι θα βαριόταν. 

Περνάµε έτσι το δίωρο, εξηγούµε τις λέξεις και τις έννοιες και όπως τις γράφω στον πίνακα και βλέπω τα µάτια των Αιγυπτίων µου να λάµπουν και της Γαλλίδας µου να ζωντανεύουν, ζεσταίνεται κι η αίθουσα από τη φλόγα τους και σαν να ξαναβρίσκω κι εγώ νόηµα σε αυτές τις παλιές λέξεις, σαν να τις ανακαλύπτω από την αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: