Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

"...Ευρώπη υπερεθνική δεν υπάρχει - ούτε πρόκειται στο ορατό μέλλον να υπάρξει..." γράφει ο φίλος στο fb και ποιητής/συγγραφέας Κώστας Κουτσουρέλης (facebook, 24/6/2016)

............................................................


"...Ευρώπη υπερεθνική δεν υπάρχει - ούτε πρόκειται στο ορατό μέλλον να υπάρξει..."


γράφει ο φίλος στο fb και ποιητής/συγγραφέας Κώστας Κουτσουρέλης (facebook, 24/6/2016)

Για τους Συνέλληνες, ιδίως για εκείνους που κατανοούν τον εαυτό τους πρώτα ως "Ευρωπαίο" και μετά ως Έλληνα (υπάρχουν και τέτοιοι), το βρετανικό δημοψήφισμα ίσως αποδειχθεί η ψυχρολουσία που είχαν ανάγκη. Γιατί τους έδωσε ένα μέγιστο μάθημα: Ευρώπη υπερεθνική δεν υπάρχει - ούτε πρόκειται στο ορατό μέλλον να υπάρξει. Υπάρχουν ζωτικά εθνικά συμφέροντα - η "Ευρώπη" μάς είναι χρήσιμη μόνον ως συντονισμός, ως συγχρωτισμός των εθνικών αυτών συμφερόντων στη βάση της αμοιβαιότητας, της κοινής ευημερίας και ασφάλειας. Ως μια διευρυμένη συμμαχία τουτέστιν.
Τα υπόλοιπα, τα περί αλληλεγγύης, περί αξιών και περί λιτότητος που εξεστόμισε ο ένοικος του Μαξίμου, είναι απλώς φούμαρα, παραμύθια για τους αφελείς ή τους πολιτικά αναλφάβητους. Θα ήταν μοιραίο αν συνεχίσουμε ακόμη και τώρα να τα πιστεύουμε. Η χώρα πρέπει να μάθει να στέκεται μόνη της στα πόδια της. Προτού είναι αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: