Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

"Οι δημαρχίες θα αλλάξουν χέρια" του Απόστολου Διαμαντή (www.protagon.gr, 16/2/2014)

...........................................................


Οι δημαρχίες θα αλλάξουν χέρια

 του Απόστολου Διαμαντή

Photo: Panayiotis Tzamaros / Fosphotos.com Photo: Panayiotis 
Tzamaros / Fosphotos.com
Κανονικά, εφόσον οι δήμαρχοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης δεν φαίνεται να απέτυχαν στη θητεία τους, θα έπρεπε να είναι τα φαβορί για επανεκλογή. Όμως, παρά τις δημοσκοπήσεις που τους φέρνουν πρώτους, δεν είναι καθόλου πιθανή η επανεκλογή τους. Οι λόγοι είναι τρεις.
Πρώτον, ελάχιστοι πολίτες ασχολούνται πλέον με το ποιος είναι Δήμαρχος, διότι οι αρμοδιότητες της δημαρχίας είναι ασήμαντες. Είτε ο Καπερνάρος βγει δήμαρχος είτε η Αντέλ Εξαρχόπουλος, το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό. Διότι οι πραγματικές αυτοδιοικητικές εξουσίες έχουν περάσει στην Περιφέρεια, όταν δεν ανήκουν ολοκληρωτικά στον Τόμσεν.
Δεύτερον, και σπουδαιότερον, οι πολίτες φαίνονται κάπως εκνευρισμένοι. Τους απασχολούν αποκλειστικά αυτή την περίοδο ζητήματα κεντρικής πολιτικής, φόροι, τιμές, μισθοί, εργασία. Ποσώς τους ενδιαφέρει η Δημαρχία. Όταν ο πολίτης είναι εκνευρισμένος δεν αρπάζει τα ποδήλατα να παριστάνει τον athenista. Συνήθως πάει στην κάλπη να εκδηλώσει τον εκνευρισμό του.
Τρίτον, αλλά όχι τελευταίο, αυτοί οι δύο υποψήφιοι στηρίζονται από δύο κόμματα που κινούνται πλέον μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ. Είναι δυνατόν να υποθέσει κανείς βασίμως ότι αυτοί οι δύο κομματικοί σχηματισμοί, που μετά βίας φτάνουν το 10% αθροιστικά, θα περάσουν υποψήφιό τους στον 2ο γύρο αυτών των εκλογών; Δύσκολο.
Επομένως, αυτοί οι τρεις σοβαρότατοι λόγοι δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία για τους νυν δημάρχους. Βεβαίως έχουν ένα πλεονέκτημα, διότι θα ξεκινήσουν από μια αφετηρία, που οπωσδήποτε προκύπτει λόγω θέσεως. Αλλά αυτό δεν πάει μακριά. Υπάρχουν απλώς σοβαρές πιθανότητες, ειδικώς για τον Μπουτάρη, να πάνε στον δεύτερο γύρο. Εκεί όμως η πιθανότητα νίκης σχεδόν μηδενίζεται. Διότι θα έχουν απέναντί τους ένα τεράστιο αντιμνημονιακό μπλοκ το οποίο θα βγάλει δήμαρχο. Αυτό δεν θα συμβεί μόνον στην περίπτωση που θα περάσει στον δεύτερο γύρο ο εκπρόσωπος της ΧΑ. Αλλά αυτό μόνον στην Αθήνα παίζει ως σενάριο.
Ας το δούμε πιο συγκεκριμένα. Στην Αθήνα ο Καμίνης εμφανίζεται να προηγείται στον πρώτο γύρο. Αν δεχθούμε ότι έτσι είναι -έχω σοβαρές επιφυλάξεις για όλες τις δημοσκοπήσεις σήμερα, διότι μάλλον δεν συλλαμβάνουν την πραγματικότητα- με ποιον θα πάει στον δεύτερο γύρο; Εάν πάει με τον δεξιό υποψήφιο -πράγμα απίθανο, εξαιτίας της διάσπασης- μάλλον θα χάσει. Διότι κανένας χρυσαυγίτης ή Καμμένος δεν πρόκειται να τον ψηφίσει, ενώ και οι κομμουνιστές μάλλον αποκλείονται. Το αντιμνημονιακό μπλοκ, στην περίπτωση αυτή, θα οδηγηθεί είτε σε αποχή είτε σε Κακλαμάνη, ως λαϊκοδεξιά. Με τον Άρη έχει κάποιες πιθανότητες και με τον Σακελλαρίδη καμία απολύτως. Θα χάσει άνετα. Μόνον με τον Κασιδιάρη έχει ελπίδες σοβαρές, αλλά μου φαίνεται μάλλον απίθανο ένα δίδυμο Καμίνη-Κασιδιάρη. Το συμπέρασμα είναι ότι ο Καμίνης είναι απίθανο να εκλεγεί εκ νέου δήμαρχος, ακόμη και αν περάσει στον δεύτερο γύρο, το οποίο το θεωρώ μάλλον απίθανο. Κατά τη γνώμη μου, η μάχη της Αθήνας θα δοθεί ανάμεσα στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και της Δεξιάς, με μια μικρή πιθανότητα να δούμε στον δεύτερο γύρο το δίδυμο Σακελλαρίδη-Κασιδιάρη.
Για τη Θεσσαλονίκη, ο Μπουτάρης έχει μεγαλύτερες πιθανότητες νίκης, διότι σίγουρα θα πάει στον δεύτερο γύρο. Και πάλι όμως θα έχει απέναντί του τον Καλαφάτη, ο οποίος μάλλον θα πάρει και τη Δημαρχία, διότι με τον Μπουτάρη δεν τα πάνε καλά ούτε οι αριστεροί, ούτε οι χρυσαυγίτες. Επομένως, και εδώ ο νυν Δήμαρχος έχει πολύ δύσκολο έργο.
Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι μάλλον οι δημαρχίες θα αλλάξουν χέρια, διότι το αντιμνημονιακό τσουνάμι θα είναι τέτοιας εκτάσεως, που θα παρασύρει και τα πρόσωπα. Οι εκλογές που έρχονται θα είναι πραγματικό σφαγείο για τα κυβερνητικά κόμματα και τους εκπροσώπους τους.

*Ο Απόστολος Διαμαντής είναι Πανεπιστημιακός και συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: