Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

"Είδα το πρωτογενές πλεόνασμα!" έγραψε ο Γιάννης Παντελάκης (www.protagon.gr, 18/2/2014)

.............................................................

 

Είδα το πρωτογενές πλεόνασμα!



έγραψε ο Γιάννης Παντελάκης  (www.protagon.gr, 18/2/2014)


Photo: Angeliki Panagiotou / Fosphotos.com Photo: Angeliki Panagiotou / Fosphotos.com

Είδα το πρωτογενές πλεόνασμα! Με τα μάτια μου. Βρέθηκα χθες το πρωί δίπλα του, σχεδόν το αγγιξα. Δεν είχε την μορφή ρευστού, δεν είδα πολλά εκατομμύρια ευρώ δηλαδή. Ειχε τη μορφή μερικών σκαμμένων προσώπων που ειχαν στηθεί σε μια μεγάλη ουρά. Ήταν σ' ένα κεντρικό υποκατάστημα του ΙΚΑ. Έτυχε να βρεθώ εκεί. Άκουσα τα σχόλιά τους.
Όλοι αυτοί που σχημάτιζαν μια μεγάλη αλυσίδα ανθρώπων, ήταν συνταξιούχοι σε αναμονή. Πρόκειται για μια σχετικά καινούργια κατηγορία ανθρώπων, που λέγονται «υποψήφιοι συνταξιούχοι». Δεν ειναι εργαζόμενοι, δεν ειναι συνταξιούχοι. Είναι κάτι ενδιάμεσο. Συμπληρώνουν τα ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν, αλλά αυτό δεν τους μετατρέπει σε συνταξιούχους. Αλλά σ αυτή την ενδιάμεση κατηγορία.
Καταθέτουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση και μετά περιμένουν. Περιμένουν ένα, περιμένουν δύο, περιμένουν και τρία χρόνια μερικές φορές. Περιμένουν να βγεί η σύνταξη. Σ' αυτό το διάστημα, είναι απλά υποψήφιοι συνταξιούχοι. Ως τέτοιοι, παίρνουν ένα μικρό ποσό (300 ή 400 ευρώ) το οποίο οι επίσημες υπηρεσίες ονομάζουν προσωρινή σύνταξη.
Η προσωρινότητα, βέβαια, είναι μια σχετική έννοια. Μπροστά στην αιωνιότητα, τα 2-3 χρόνια δεν είναι τίποτα. Και με αυτή την αντίληψη τους αντιμετωπίζει το κράτος. Μπροστά όμως στα όχι πολλά χρόνια (λόγω ηλικίας) που έχουν μπροστά τους, αυτό το διάστημα είναι μεγάλο. Και αντικειμενικά, είναι πολύ μεγάλο. Ιδιαίτερα όταν πρέπει να ζείς με 300 και 400 ευρώ.
Οι κουβέντες μεταξύ τους, στον μεγάλο χρόνο της αναμονής μέχρι να φτάσουν στον υπάλληλο πίσω απο το γκισέ, αφορούν φυσικά τον θεαματικά μεγαλύτερο χρόνο αναμονής για να βγεί η σύνταξη. Και εκεί πήρα μερικές καλές απαντήσεις που συνδέονται με την πρώτη φράση του κειμένου. Πώς δηλαδή συνδέεται το πλεόνασμα με όλους αυτούς τους ανθρώπους. Για την ακρίβεια, αυτοί οι ανθρωποι, είναι το πλεόνασμα!
Έψαξα το θέμα λίγο περισσότερο και διαπίστωσα ότι οι συνταξιούχοι σε αναμονή (σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία), είναι περίπου 360.000. Τεράστιος αριθμός. Γιατί καθυστερούν να βγούν οι συντάξεις; Η απάντηση είναι «επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι στα ασφαλιστικά ταμεία». Και γιατί δεν παίρνουν κάποιους από τους διαθέσιμους άλλων υπουργείων και οργανισμών να τους μεταφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία; είναι η επόμενη ερώτηση. Αλλωστε, να μετράς ένσημα δεν ειναι και κάτι δύσκολο, απλή αριθμητική χρειάζεται.
Φαντάζομαι πως αν συνέβαινε αυτό, αν δηλαδή οι περίσσιοι υπάλληλοι άλλων δημόσιων φορέων έπαιρναν μετάθεση για τα ασφαλιστικά ταμεία, τότε οι συντάξεις θα έβγαιναν πολύ γρήγορα και χιλιάδες άνθρωποι δεν θα βίωναν τέτοια προβλήματα. Φαντάζομαι όμως, επίσης, πως αν συνέβαινε αυτό, το κράτος θα έπρεπε να καταβάλλει (για τις συντάξεις αυτές) τεράστια ποσά. Μια πληροφορία λέει πως τα οφειλόμενα έως τώρα σε συνταξιούχους εν αναμονή, φτάνουν τα 2,6 δισ. ευρώ. Να γίνω large και να κατεβάσω το ποσό στα 1,5 δισ ευρώ; Πόσο είναι το πλεόνασμα που μας λέει ο Στουρνάρας; 1,5 δισ. ευρώ. Για πείτε μου, είδα ή δεν είδα το πλεόνασμα με τα ίδια μου τα μάτια ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: