Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Με γέλια και γιούχα καλλιτεχνών αποχώρησε από ομιλία του ο Παναγιωτόπουλος (21 Φεβ 2014 | tvxsteam tvxs.gr)

............................................................

Με γέλια και γιούχα καλλιτεχνών αποχώρησε από ομιλία του ο Παναγιωτόπουλος

tvxs.gr/node/149321
 


Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/ FosPhotos
Εν μέσω γέλιων και αποδοκιμασιών από ομάδα καλλιτεχνών αποχώρησε εκνευρισμένος ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος από τα εγκαίνια του συνεδρίου «Χρηματοδοτώντας τη Δημιουργικότητα» στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Ξεσπώντας σε φωνές ο υπουργός κατήγγειλε «γκρουπούσκουλα» και συνδικαλιστές της Αριστεράς. «Να πάτε στις συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ», είπε.

Η ομάδα καλλιτεχνών ξέσπασε σε γέλια όταν ο Πάνος Παναγιωτόπουλος κατά την ομιλία του ανέφερε πως ο πολιτισμός στην Ελλάδα «δεν είναι μόνο η εθνική μας ταυτότητα, αλλά και η εθνική μας υπερηφάνεια».

Με πρωτοβουλία της Κίνησης Μαβίλη, καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία παρευρέθηκαν στο Συνέδριο και, αισθανόμενοι ότι χλευάζεται η ίδια η έννοια του πολιτισμού, δήλωσαν την αντίθεσή τους, γελώντας. Όπως σημειώνει η Κίνηση, που ανάρτησε και το βίντεο, το εν λόγω συνέδριο έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αποτυπώνει την Ευρωπαϊκή πολιτιστική πολιτική των ερχόμενων δεκαετιών, ωστόσο δεν προσκλήθηκε ούτε ένας καλλιτέχνης ως ομιλητής, και η ανακοίνωση του Συνεδρίου δεν κοινοποιήθηκε ευρέως.
 
«Ο Υπουργός Πολιτισμού έκρινε σκόπιμο να ξεκινήσει την εισήγηση του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί σαν την οικονομία της Κίνας, καθώς το κόστος εργασίας στη Γηραιά Ήπειρο είναι εξαιρετικά υψηλό. Οι όροι που κυριάρχησαν στις ομιλίες των βασικών εισηγητών ήταν: ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, βιομηχανία, προϊόν κ.ο.κ.», αναφέρει η Κίνηση και σημειώνει:

«Κομβικής σημασίας η φράση της κυρίας Λίνας Μενδώνη, Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: “Ο πολιτισμός είναι οικονομία”. Τρομακτικό όραμα για τον πολιτισμό, που διατυπώνεται με αφοπλιστικό κυνισμό. Είναι φανερό πως η ελληνική πολιτεία εγκαταλείπει ολοένα και περισσότερο το σύγχρονο πολιτισμό. Παράλληλα προτίθεται, όπως αναφέρθηκε σήμερα,  να χρηματοδοτεί μόνο μεγάλους ιδιωτικούς φορείς οι οποίοι και θα καθορίζουν το πολιτιστικό τοπίο της χώρας. Μία πολιτική που  μοιάζει να αντικατοπτρίζει το ευρύτερο όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πολιτισμό».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλήθεια, υπηρετεί  τις Ευρωπαϊκές αξίες; Και στη σημερινή εκδήλωση, πού βρίσκεται τελικά το φιάσκο; Σε μας που γελάσαμε, ή σε αυτά που ειπώθηκαν;», καταλήγει. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: