Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

[Ποιους φοβίζει η «Φαρμάκω»;] έγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης (www.protagon.gr, 14/2/2014)

........................................................

Ποιους φοβίζει η «Φαρμάκω»;


 Σταύρος Θεοδωράκης

έγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης



Το ρεπορτάζ για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, που στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους, άρχισε για τους «Πρωταγωνιστές» λίγο μετά τη βύθιση του τουρκικού σκάφους «Conzuru», στις 20 Ιανουαρίου. Ξεκινήσαμε με τους μετανάστες που επέζησαν. 13 Αφγανοί και 3 Σύριοι-14 άντρες, μια γυναίκα, ένα μωρό. Τους βρήκαμε στην Αθήνα, φιλοξενούμενους σε έναν ξενώνα. Περάσαμε δυο μέρες μαζί τους. Αμέσως μετά φύγαμε για το Φαρμακονήσι. Λέρο δηλαδή, και από εκεί με «φουσκωτό» για την «Φαρμάκω» -έτσι λένε οι ντόπιοι ψαράδες το «νησί των ναυαγών». Τα τελευταία χρόνια θα βρεις εκεί μόνο στρατό: φαντάρους και μονιμάδες που κοιτάνε με κιάλια τη θάλασσα που μας χωρίζει από την Τουρκία. Αυτή η «στρατιωτική φρουρά» ήταν που εντόπισε το μικρό σκάφος, σταματημένο, να  θαλασσοδέρνεται στα κύματα, ύψους -εκείνο το βράδυ- σχεδόν 2 μέτρων. Για την προσέγγιση και την κινηματογράφηση στις «επίμαχες περιοχές» είχαμε πάρει άδειες από τα υπουργεία Άμυνας και Ναυτιλίας. Η «μητέρα Τερέζα» των μεταναστών, η γυναίκα που συντονίζει την Επιτροπή Συμπαράστασης Μεταναστών και Προσφύγων Λέρου, μίλησε και αυτή στην εκπομπή. Όπως και οι ψαράδες που ζουν συχνά, μικρά και μεγάλα, ναυάγια με απελπισμένους μετανάστες και πρόσφυγες που ξεγελιούνται από τους τούρκους διακινητές και μπαίνουν σε σαπιοκάραβα χωρίς σωσίβια, χωρίς όργανα και χωρίς φώτα. Κάποια στιγμή φτάσαμε και στους λιμενικούς. Αυτούς που έβγαλαν από την θάλασσα τους 16 αλλά έχασαν 11 (3 γυναίκες, 5 αγόρια, 3 κορίτσια). Μιλήσαμε με τον καπετάνιο του διασωστικού σκάφους και με τον δύτη που βούτηξε και -μαζί με άλλους 4 τολμηρούς- στα 73 μέτρα εντόπισε το ναυαγημένο σκαρί. Στο κουφάρι του βρήκαν και ανέσυραν 4 σώματα. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι παγιδευμένοι στην καμπίνα του σαπιοκάραβου. Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν ειναι 3 ή 4.
Επαναλαμβάνω ένα-ένα τα στοιχεία που θα συνθέσουν τους επόμενους «Πρωταγωνιστές», γιατί προσπαθώ να καταλάβω τι από όλα αυτά ενόχλησε την ανακρίτρια κυρία Αντιγόνη Σταμολέκα. Ειλικρινά δεν έχω απάντηση. Ούτε πιστεύω ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων -όπως με ρωτούν διάφοροι συνάδελφοι.
Δυο φορές τις τελευταίες ημέρες προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την Ανακρίτρια. Θα τη ρωτούσαμε πότε θα βγει το πόρισμά της. Την «απάντηση» την  πήραμε την Πέμπτη το μεσημέρι, όταν στο μοντάζ μας φέρανε την «εντολή» της: ζητεί να μην μεταδοθεί η εκπομπή, «μέχρις ότου περατωθεί η διεξαγόμενη κύρια ανάκριση». «Επιπροσθέτως δεν πρέπει να μεταδίδεται εφεξής το αντίστοιχο διαφημιστικό τρέιλερ της εν λόγω εκπομπής». Με όλο τον σεβασμό στην ελληνική δικαιοσύνη θα μου επιτρέψετε να πω ότι σε αυτό το σημείο γέλασα. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να βγω στην παρανομία μαζί με τα «απαγορευμένα τρέιλερ». Το Σύνταγμα δεν προβλέπει προληπτική λογοκρισία. «Και αλίμονο, αν οι δημοσιογράφοι έπρεπε να πάρουν άδεια από τους δικαστές για να ερευνήσουν ένα θέμα». Τότε, για να μιλήσω μόνο για τους «Πρωταγωνιστές», δεν θα είχαμε κάνει εκπομπή ούτε για την Μαρφίν, ούτε για την Κωνσταντίνα Κούνεβα, ούτε για τον Παύλο Φύσσα, ούτε για τους Locοs της Χίου, ούτε για τους VIP κρατούμενους της κρίσης.
Η συνέχεια λοιπόν κυρία ανακρίτρια επί της οθόνης. Ελπίζω ότι σήμερα-αύριο θα ολοκληρώσουμε την έρευνά μας, θα ξενυχτήσουμε το Σαββατοκύριακο και μέχρι το βράδυ της Τρίτης θα έχουμε παραδώσει στο Mega την εκπομπή για την οποία τόσο πολύ αγωνιάτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: