Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Ιερώνυμος: Φτιάχνουμε στρατιώτες κι όχι μέλη της εκκλησίας (βίντεο) (07 Φεβ 2014 | tvxsteam tvxs.gr)

.............................................................

Ιερώνυμος: Φτιάχνουμε στρατιώτες κι όχι μέλη της εκκλησίας (βίντεο)





tvxs.gr/node/148455
 



Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/FosPhotos

 Η αυστηρή αυτοκριτική του Αρχιεπισκόπου, σε υψηλούς μάλιστα τόνους, για τα μεγάλα προβλήματα στον χώρο της Εκκλησίας σημάδεψε τη φετινή γιορτή του Αγίου Φωτίου στη Μονή Πεντέλης.

«Μας βλέπουνε και δεν μας θέλουνε» είπε ο κ. Ιερώνυμος αναφερόμενος στο πως αντιμετωπίζει μέρος της κοινωνίας τον Κλήρο αλλά και στο γεγονός ότι ο λαός θρησκεύει εκτός Εκκλησίας. «Γιατί πνευματικοί άνθρωποι που είναι ψηλά, θρησκεύουν με τον δικό τους τρόπο» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος για να συμπληρώσει «Δεν έχουν σχέση μαζί μας, γιατί δεν θέλουν; Δεν μπορούμε; Δεν ξέρω τι γίνεται».

«Η ευθύνη είναι επάνω μας» υποστήριξε ο Αρχιεπίσκοπος. «Και θεολόγοι και παπάδες, εμείς, έχουμε μεγάλη ευθύνη για όλο αυτό το κατάντημα». «Εμείς οι θεολόγοι έχουμε ευθύνες και το καλύτερο που θα είχαμε να κάνουμε είναι να καθίσουμε να δούμε τα σφάλματα μας» συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι «πρέπει να γυρίσουμε το φύλλο και να δούμε εμείς τι κάνουμε σαν Εκκλησία και σαν θεολογικές σχολές».

 
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στηλίτευσε το γεγονός πως Εκκλησία και Σχολές δεν έχουν κατορθώσει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να αποφασίσουν τι θα γίνει με τα βιβλία και το μάθημα «αδειάζοντας» όλους εκείνους στο εσωτερικό της Εκκλησίας που αποφεύγουν τον διάλογο γι’ αυτά τα θέματα και αναζητούν λύσεις μέσω της σύγκρουσης.
 
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Αρχιεπισκόπου σε ορισμένες περιπτώσεις εντός της Εκκλησίας που αποφεύγουν να συνεργαστούν προκειμένου ο καθένας να δημιουργήσει τους δικούς του οπαδούς. «Φτιάχνουμε στρατιώτες και οπαδούς και όχι μέλη της Εκκλησίας» είπε με νόημα.
 
Τόνισε μάλιστα πως ενώ πολλά ακούγονται για την επιστροφή της νεολαίας στην Εκκλησία, στην πραγματικότητα πηγαίνουν μόνο το Πάσχα για «φολκλορικούς λόγους». «Πάμε στην εκκλησία και λέμε η νεολαία γύρισε» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος. Για να αναρωτηθεί αμέσως: «… βαστάει ένα παιδί στη λειτουργία κεράκι για να βγάλουμε το Ευαγγέλιο;».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: