Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Το ΔΗΣΥ ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο (enet.gr, 23/5/2011) - Και οι Κύπριοι κρατάνε από τον Σίσυφο;...


enet.gr, 07:52 Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Το ΔΗΣΥ ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναδεικνύεται το πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Κύπρο κατατροπώνοντας το ΑΚΕΛ τόσο σε ψήφους όσο και σε έδρες. 


Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, τα κόμματα πήραν τα ακόλουθα ποσοστά:
ΔΗΣΥ 34,27% - αύξηση 3.75%
ΑΚΕΛ 32,67% - αύξηση 1.36%
ΔΗΚΟ 15.77% - μείωση 2.22% 
ΕΔΕΚ 8.93% - μείωση 0.03%
Ευρωπαϊκό Κόμμα 3.88% - μείωση 1.9% 
Οικολόγοι 2.21% - αύξηση 0.25%
Σημαντικό είναι το ποσοστό της τάξεως του 1,08% που συγκέντρωσε το Ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) το οποίο έγινε γνωστό από την αντιμεταναστευτική του εκστρατεία και θεωρείται ως ακροδεξιό κίνημα.
Όσον αφορά στην κατανομή των εδρών, σύμφωνα με τα ποσοστά που συγκέντρωσαν τα κόμματα κατανέμονται ως εξής:
ΔΗΣΥ 20 
ΑΚΕΛ 19
ΔΗΚΟ 9
ΕΔΕΚ 5
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ 2 
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 1.
Αποτέλεσμα αυτής της κατανομής είναι ότι πλέον η εκλογή εκλογή προέδρου στη νέα Βουλή, μένει ανοιχτή καθώς τα συγκυβερνώντα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ συγκεντρώνουν 28 έδρες, μία λιγότερη από όσες χρειάζονται για να εκλέξουν τον πρόεδρο του σώματος.
Πρωτόγνωρη ήταν η αποχή στις χθεσινές εκλογές καθώς όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο, το ποσοστό έφθασε στο 21,17%, υπερδιπλάσιο από το ποσοστό αποχής στις προηγούμενες εκλογές.
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, σε δήλωσή του μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, προκειμένου η Κύπρος να βγει από τα αδιέξοδα.
«Δημιουργείται δυναμική για μια νέα ισχυρή κοινωνικά πλειοψηφία η οποία δίνει στον ΔΗΣΥ πρωταγωνιστικό πολιτικό λόγο. Η πίεση για να λυθούν κρίσιμα θέματα αυξάνεται», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι η κοινωνία απαιτεί άμεσες λύσεις και η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει το μήνυμα.
"Ο ΔΗΣΥ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες, αλλά και να στηρίξει κάθε απόφαση που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση…Ενώνουμε δυνάμεις, επειδή τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα», είπε ο Αναστασιάδης.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του κυπριακού τόνισε ότι «Με δεδομένο πως το κυπριακό βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση, οι πολίτες ζητούν να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με μεγαλύτερη συλλογικότητα, αφήνοντας στην άκρη τους διχασμούς του παρελθόντος. Οι προκλήσεις που είναι μπροστά μας αφορούν μόνο το παρόν και το μέλλον, όχι το παρελθόν».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση για τα ποσοστά που εξασφάλισε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, λέγοντας ότι κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του, παρά το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, εντός της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο επισήμανε ότι το ΑΚΕΛ πέτυχε κατά απόλυτο τρόπο τον στόχο που είχε θέσει: Να καταστεί πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη, με αύξηση ποσοστών την ώρα που κυβερνώντα κόμματα στις άλλες χώρες της Ευρώπης δεν έχουν καταφέρει καν να διατηρήσουν τα ποσοστά τους.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, αναφερόμενος στην απώλεια σημαντικού ποσοστού εκλογικής δύναμης του κόμματος είπε ότι δεν ήταν μυστικό ότι το ΔΗΚΟ τον τελευταίο καιρό πέρασε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας του, αφού κλήθηκε να διαχειρισθεί τις δύσκολες ώρες που ακολούθησαν την ήττα του Τάσσου Παπαδόπουλου στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.
«Το Δήκο πορεύθηκε προς τις εκλογές με συγκεκριμένες προτάσεις και ανέλαβε κάθε πολιτικό κόστος που αναλογεί στη συνειδητή εναντίωση απέναντι στο μηδενισμό, την εύκολη κριτική και τον ανεύθυνο λαϊκισμό και τίμησε την ιστορία του, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον και το κοινωνικό όφελος απέναντι στις Κασσάνδρες που μέχρι χθες προεξοφλούσαν στην κατάρρευσή του», είπε ο κ. Καρογιάν και διαβεβαίωσε ότι το ΔΗΚΟ θα τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και θα εργασθεί σκληρά για τη διαμόρφωση των όρων της στρατηγικής για διεκδίκηση μιας δίκαιης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.
Ο πρόεδρος της Κίνησης Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι το Κίνημα διατήρησε τα ποσοστά του και παρέμεινε υπολογίσιμη δύναμη εντός και εκτός Βουλής.
«Παρά την ακραία πόλωση των τελευταίων εβδομάδων και παρά την πίεση που ασκήθηκε στον ενδιάμεσο χώρο, η ΕΔΕΚ πέτυχε να διατηρήσει τα ποσοστά της, οι βασικές της επιλογές να γίνουν αποδεκτές, η συνέπειά της να αναγνωρισθεί και η καθαρότητα της φωνής της να αξιολογηθεί θετικά», είπε ο κύριος Ομήρου και πρόσθεσε: «Με ανανεωμένη την εντολή από τους πολίτες συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τις αξίες και τις αρχές μας, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού, για διασφάλιση της φυσικής και εθνικής επιβίωσης του Ελληνισμού στην Κύπρο, για λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη που να στηρίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και για δίκαιη οικονομική πολιτική με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή».
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι το κόμμα του, παρά την απώλεια εκλογικής δύναμης και μιας έδρας, παραμένει στις επάλξεις.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι η βραδιά τελειώνει με θετικό πρόσημο για τους Οικολόγους, επειδή όχι μόνο παραμένουν στη Βουλή με μια έδρα, αλλά και αύξησαν το ποσοστό τους. Πρόσθεσε ότι από αύριο οι Οικολόγοι αρχίζουν δουλειά, με τη δέσμευση να συνεχίσουν να εργάζονται για τον πολίτη, την κοινωνία και τη δικαίωση της πατρίδας, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της προεδρίας ο κ. Περδίκης είπε ότι οι Οικολόγοι είναι θετικοί και πάντα ανοικτοί στο διάλογο και θα λάβουν «με σοβαρότητα και ενότητα τη σωστή απόφαση, στον κατάλληλο χρόνο». 

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Δεν υπάρχουν σχόλια: