Τρίτη 17 Μαΐου 2011

"Όλοι μαζί περαιώσαμε" του Μιχάλη Τσιντσίνη ("ΤΑ ΝΕΑ",17/5/2011)


Όλοι µαζί περαιώσαµε

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα "ΝΕΑ" 17 Μαΐου 2011

    Δεν θα ρωτάµε αυτόν που αγοράζει σπίτια πού βρήκε τα λεφτά.Το ίδιο διακριτικοί θα είµαστε και µε όσους πατριώτες «επαναπατρίσουν» τα κεφάλαιά τους από τις υπεράκτιες κρυψώνες τους– δεν θα τους κουράζουµε µε περιττές διατυπώσεις. Και, έναντι ευλόγου τιµήµατος, θα χορηγούµε τίτλους νόµιµους σε όποιον έχτισε λιγάκι αυθαιρετώντας.
   Αυτές τις προτάσεις του προέδρου της Ν.∆. έσπευσε να προσυπογράψει η κυβέρνηση. ολες τους συνεχίζουν τη µακρά παράδοση µιας Πολιτείας που οµολογεί τηναδυναµία της να εφαρµόσει τους κανόνες που η ίδια θέσπισε. ολες τους επεκτείνουν το νοµοθετικό κόλπο της περαίωσης σε νέες περιοχές αδήλωτου πλούτου.
 Ο αντίλογος σε αυτήν την κριτική είναι ότι το κράτος επείγεται για έσοδα. Σε µια καθηµαγµένη οικονοµία, λένε, πρώτη ανάγκη είναι η είσπραξη. Καιγόµαστε και κάνουµε τα στραβά µάτια.
   Υποκύπτοντας, όµως, σε αυτή τη σκοπιµότητα, κινδυνεύουµε να πιστέψουµε ότι η κρίση είναι µια δυσκολία ταµειακή. Κινδυνεύουµε να αντιµετωπίσουµε ως πρόβληµα ρευστότητας το ιστορικό αδιέξοδο στο οποίο µας οδήγησε η πολιτικήµας υπανάπτυξη: το «κοινωνικό µας συµβόλαιο» ως συµπαιγνία της Πολιτείας µε τον πολίτη που επιβραβεύεται για την αναρχική του ιδιοτέλεια.

   Η χώρα που κλυδωνίζεται είναι η χώρα του πανωσηκώµατος και του µπαζωµένου ρέµατος. Είναι η Ελλάδα των µπετατζήδων, των καταφερτζήδων και των οφσοράκηδων.
   Αν τα «ντίλια» τους περαιωθούν, αν η κουλτούρα τους µείνει αλώβητη, θα έχουµε χρεοκοπήσει ανίδεοι: Αµετανόητοι για τους τρόπους που προκάλεσαν τη χρεοκοπία µας.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: