Σ.Κούλογλου: Η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει ακόμη
Το πακέτο άρον - άρον πώλησης της δημόσιας περιουσίας, που πιθανότατα θα συνδυαστεί και με νέα σκληρά φορολογικά μέτρα, αποτελεί τη χαριστική βολή στη κυβέρνηση Παπανδρέου. Πρόκειται για την ομολογία της πλήρους αποτυχίας του μνημονίου και επομένως της κυβέρνησης που ταύτισε την τύχη της με αυτό, ένα χρόνο πριν.
Του Στέλιου Κούλογλου
Οι αιτίες της πανωλεθρίας είναι δύο. Πρώτα απ’ όλα, η ίδια η γνωστή συνταγή του ΔΝΤ, την οποία η ευρωπαϊκή πλευρά ώθησε μάλιστα στα άκρα, και η οποία δεν έχει πετύχει σε καμιά από τις χώρες όπου έχει εφαρμοσθεί. Δεν χρειαζόταν άλλωστε να έχει κανείς το νόμπελ Οικονομίας για να προβλέψει ότι τα μέτρα αυτά θα οδηγούσαν σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης-περισσότερων μέτρων λιτότητας-ύφεσης.
Μπορεί από το μυαλό του κ.Παπακωνσταντίνου να μην πέρασε πότε μια τέτοια σκέψη, αλλά οι δανειστές της τρόικας ήξεραν καλά τι έκαναν: γιατί ο στόχος του μνημονίου που επέβαλλαν σε μια κυβέρνηση, ανίκανη και να διαπραγματευθεί, δεν ήταν η σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, αλλά βασικά των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών. Ο επόμενος είναι η υφαρπαγή της ελληνικής περιουσίας, που εγκαινιάζεται τώρα με την ιδιωτικοποίηση των πάντων.
Ο δεύτερος λόγος της μνημονιακής πανωλεθρίας είναι η πλήρης ανικανότητα της κυβέρνησης να παράξει έργο, υλοποιώντας εκείνες τις αλλαγές του μνημονίου(περιορισμός σπατάλης και γραφειοκρατίας, πελατειακών σχέσεων κλπ) τις οποίες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις θα έπρεπε να είχαν υλοποιήσει χωρίς να το επιβάλλουν οι ξένοι.
Δεν εμπόδισε το μνημόνιο να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ: δισεκατομμύρια χάνονται, καθώς ολοκληρωμένες προτάσεις μουχλιάζουν στα γραφεία υπουργών, που δεν τα υπογράφουν συχνά επειδή στους δικαιούχους δεν συμπεριλαμβάνεται κάποιος δικός τους. Δεν οφείλεται στο μνημόνιο το πάρτι διαφθοράς που συνεχίζεται στα νοσοκομεία, η κατάντια της Δικαιοσύνης, η ανεξέλεγκτη κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, με την αδυναμία αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος και χιλιάδες άλλα προβλήματα που λιμνάζουν.
Ταπεινωμένη από τους ξένους δανειστές και έχοντας χάσει κάθε νομιμοποίηση στο εσωτερικό, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σύντομα να αποχωρήσει. Πριν όμως, μπορεί να προσφέρει μια σημαντική υπηρεσία: να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Η σημερινή κατάντια της χώρας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο αειθαλές πελατειακό σύστημα των Μαυρογιαλούρων, το οποίο περιόριζε σημαντικά ο νόμος που είχε υποσχεθεί το ΠΑΣΟΚ, με τη κατάργηση του σταυρού κλπ. Επειδή στο ερχόμενο διάστημα θα υπάρξει πολιτική αστάθεια και πιθανότατα διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, ο νέος αυτός εκλογικός νόμος θα εφαρμοζόταν σύντομα.
Το κυβερνητικό επιτελείο δεν τολμάει να υποβάλλει το νόμο για ψήφιση στη Βουλή, φοβούμενο τις αντιδράσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας, που ίσως τον καταψηφίσουν αναγκάζοντας τη κυβέρνηση σε παραίτηση. Τόσο το καλύτερο: θα πρόκειται για την πιο αξιοπρεπή αποχώρηση που μπορεί κανείς να φανταστεί για την σημερινή κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου