Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

"Η αραβική επανάσταση σκότωσε τον Μπιν Λάντεν" της Mona Eltahawy ("The Guardian"/"Καθημερινή" 8/5/2011)


 Η αραβική άνοιξη σκότωσε τον Μπιν Λάντεν

Tης Mona Eltahawy* / The Guardian

   Άκουγα τις ζητωκραυγές καθώς κατέβαινα από το ταξί, σε απόσταση δύο τετραγώνων από το Ground Zero. Τις άκουγα και μπροστά από το Park 51, την τοποθεσία της σχεδιαζόμενης οικοδόμησης του τζαμιού, που τόσο άγρια αντίδραση συνάντησε επειδή είναι πολύ κοντά στο «καθαγιασμένο έδαφος» του Ground Zero. Είχαν περάσει λίγα λεπτά από την ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε σκοτωθεί. Μια φίλη -μουσουλμάνα όπως κι εγώ- μου είχε προτείνει να πάμε με κεριά να αγρυπνήσουμε στο μέρος όπου βρισκόταν το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου πριν να το κατεδαφίσουν οι «στρατιώτες» του Μπιν Λάντεν.
   Μου προκάλεσε σοκ, λοιπόν, όταν είδα ότι εκατοντάδες άλλοι είχαν μετατρέψει εκείνο το καθαγιασμένο έδαφος σε σκηνή πανηγυρισμών για μια νίκη «εκτός έδρας». Δεν χρειάστηκαν πάνω από 10 λεπτά για να νιώσω να με αρρωσταίνει η ατμόσφαιρα ποδοσφαιρικού θριάμβου. Τις ζητωκραυγές «U-S-A! U-S-A!» μπορούσα να τις δεχθώ, σαν νεόκοπη Αμερικανίδα. Αλλά τα «Fuck Osama! Ole ole ole» γκρέμισαν κάθε έννοια αξιοπρέπειας για τους χιλιάδες που σκοτώθηκαν εκεί κοντά μας.
   Ήθελα να αγρυπνήσω για εκείνους αλλά και για τους χιλιάδες άλλους που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και στο Ιράκ, στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που εξαπέλυσε ο Τζορτζ Μπους και που ο Ομπάμα ελάχιστα έκανε για να τον χαλιναγωγήσει. Ηθελα να αγρυπνήσω ως μουσουλμάνα που μόλις το περασμένο καλοκαίρι υπενθύμισα στους Αμερικανούς -μιλώντας για το τζαμί στο Park 51- ότι πολλοί μουσουλμάνοι ήταν επίσης θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου.
   Ο Μπιν Λάντεν ήταν ένας εισβολέας στο σπίτι της θρησκείας μου, που γκρέμισε όλους τους τοίχους και ήταν πρόθυμος να το κάψει για να ζεσταθεί αυτός. Η Αλ Κάιντα έχει σκοτώσει πολύ περισσότερους μουσουλμάνους απ’ ό, τι μη μουσουλμάνους. Οποτεδήποτε γινόταν κάτι κακό οπουδήποτε, οι μουσουλμάνοι εδώ το πλήρωναν. Ο αδελφός μου, γιατρός καρδιολόγος, ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες μουσουλμάνους που τους επισκέφθηκε το FBI τον Νοέμβρη του 2001· τον ανάγκασαν να υποστεί ειδική λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ η φωτογραφία του και τα προσωπικά του στοιχεία θα μείνουν για πάντα στους φακέλους της εσωτερικής ασφάλειας. Εκατοντάδες κρατήθηκαν. Εκατοντάδες απελάθηκαν.
   Οταν ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι αυτοπυρπολήθηκε στην Τυνησία τον Δεκέμβριο, ήξερα ότι άναψε μια φωτιά που θα εξουδετέρωνε τον Μπιν Λάντεν. Τι ήταν πιο ελκυστικό για τη νεολαία στη Μέση Ανατολή: η επαναστατική φλόγα που γκρέμισε τα στερεότυπα για τους Αραβες και τους μουσουλμάνους ή η ποτισμένη με μίσος Αλ Κάιντα;
   Αυτή τη συζήτηση ήθελα να κάνω. Υπήρχε όμως μια μόνο γυναίκα που κρατούσε κερί ανάμεσα σ’ εκείνους που είχαν έρθει στο Ground Zerο. Μέσα στη φασαρία και τις ζητωκραυγές, την πλησίασα και της είπα ότι ήταν ο πιο αξιοπρεπής άνθρωπος εκεί πέρα. Εμεινε έκπληκτη.
   Εγκαταστάθηκα στις ΗΠΑ ένα χρόνο πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Μια μέρα μετά, ένας μεθυσμένος προσπάθησε να βάλει φωτιά στο τοπικό τζαμί. Πρωτοεπισκέφθηκα το Ground Zero τον Ιούλιο του 2002 και μπορούσα μόνο να κλαίω και να προσεύχομαι. «Στα ξεκουμπίδια, Μπιν Λάντεν», ήθελα να φωνάξω χτες· αντί γι’ αυτό όμως είπα με σιγανή φωνή την Αλ Φατίχα, το πρώτο κεφάλαιο του Κορανίου, με συνοδεία τις ζητωκραυγές «USA! USA!» Προσευχήθηκα για τις ζωές που χάθηκαν στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσιγκτον, στην Πενσιλβάνια, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στο Πακιστάν - οπουδήποτε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας άφησε το στίγμα του.
   Η ταινία Team America ήταν μια παρωδία για την Αμερική του Μπους που την έχει εξαγριώσει ο εθνικισμός. Τώρα που παρωδήσαμε την παρωδία, μήπως μπορούν τα φανατισμένα αγόρια να γυρίσουν σπίτι τους κι εμείς να επιστρέψουμε στις επαναστάσεις που σκότωσαν συμβολικά τον Μπιν Λάντεν πριν από μήνες;
   Δεν ακούω να εκφράζεται συμπάθεια για τον Μπιν Λάντεν από τους μουσουλμάνους και τους Αραβες που γνωρίζω. Καταλαβαίνω όμως πως ανησυχούν ότι η υστερία των ΜΜΕ μπορεί να του επιτρέψει να σφετεριστεί αυτές τις ευγενείς εξεγέρσεις. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε· εκατοντάδες άνθρωποι που με γενναιότητα αψηφούν δικτάτορες σφάζονται κάθε μέρα.

* Η κ. Μόνα Ελταχάγουι είναι συγγραφέας και λέκτορας πάνω σε αραβικά θέματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: