Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Οι αγανακτισμένοι και οι ανίκανοι, οι ψεύτες και οι κλέφτες... (από το TVXS σε συνεχή επαφή)


Νέο ραντεβού αγανακτισμένων στο Σύνταγμα
Στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκαν για 2η συνεχή ημέρα - παρά την καταρρακτώδη βροχή - χιλιάδες «αγανακτισμένοι» πολίτες απέναντι στην οικονομική κρίση, την ανεργία, τους πολιτικούς και τη διαφθοράς, μετά το κάλεσμα που ξεκίνησε μέσω διαδικτύου, στο πρότυπο των διαδηλώσεων του κινήματος 15Μ της Ισπανίας.
Μπροστά από τη Βουλή δεσπόζει και σήμερα το μεγάλο πανό, που γράφει στα ισπανικά: «Είμαστε ξύπνιοι. Τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν!». Χιλιάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στο νέο κάλεσμα, παρά την ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην πρωτεύουσα. Ορισμένοι έχουν στήσει σκηνές πάνω στην πλατεία, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν στο χώρο. Τα συνθήματα στρέφονται κατά του μνημονίου και των μέτρων λιτότητας, ενώ απευθυνόμενοι προς τη Βουλή οι διαδηλωτές φωνάζουν: «Κλέφτες!».
Χιλιάδες πολιτών έχουν συγκεντρωθεί και στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη.
Την Πέμπτη, δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν δεκάδες πλατείες ανά την Ελλάδα μέχρι αργά το βράδυ, φωνάζοντας συνθήματα κατά των πολιτικών. Νέοι, μεσήλικες αλλά και ηλικιωμένοι άνθρωποι, ακόμα και οικογένειες με τα παιδιά τους, ή νέα ζευγάρια βγήκαν στις πλατείες σε μια πρωτοφανή – για τον ειρηνικό και χωρίς κομματικό χαρακτήρα – κινητοποίηση σε όλη την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή πραγματοποιείται την ίδια ώρα σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου της Βουλή, υπουργών και συνεργατών του πρωθυπουργού.

..........................................................................

Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε θέμα επιστροφής στη δραχμή


Είναι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση που είχε θέσει θέμα πιθανής αποχώρησης από την ευρωζώνη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Tvxs. Το θέμα, που ανακινήθηκε χθες με δήλωση της κυρίας Μ.Δαμανάκη, τέθηκε με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου σε συζήτηση με τον κυρία Μέρκελ, η οποία με τη σειρά της ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας κ. Β.Σόιμπλε στις αρχές Μαΐου, να ετοιμάσει ένα non paper με τους λόγους για τους οποίους η εξόδος από το ευρώ δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας.
Αυτό ακριβώς ήταν και το περιεχόμενο του γνωστού δημοσιεύματος του Spiegel, που αποκάλυπτε την μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η Ελλάδα είχε απειλήσει να φύγει από την ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή, αν δεν της δοθούν ευνοϊκότεροι όροι αποπληρωμής του χρέους της και για την αποτροπή αυτού του ενδεχόμενου, πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαίου, η έκτακτη, συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, όπου ειχε κληθεί και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Η ελληνική κυβέρνηση είχε διαψεύσει το δημοσίευμα καθώς και την ύπαρξη οποιασδήποτε συζήτησης για επιστροφή στη δραχμή.
Ομως στη συνάντηση του Λουξεμβούργου, ο γερμανός υπουργός ήταν πράγματι εφοδιασμένος με το «έγγραφο περί δραχμής». Το non paper αναφερόταν στις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μια παρόμοια εξέλιξη για όλη την ευρωζώνη, αλλά το βασικό του μέρος αποτελούσαν προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα: δραματική υποτίμηση της δραχμής που μπορεί να χάσει και το 50% της αξίας της, εκτόξευση του εξωτερικού χρέους στο 200% του ΑΕΠ, εσπευσμένη αναδιάρθρωση και χρεοκοπία της Ελλάδας. Το έγγραφο διατύπωνε επίσης νομικές επιφυλάξεις για το αν μπορεί ένα κράτος-μέλος να αποχωρήσει από την ζώνη του ευρώ.

Κατά πάσα πιθανότητα
ο κ. Παπανδρέου είχε χρησιμοποιήσει την απειλή αποχώρησης απο την ευρωζώνη σε μια προσπάθεια να πιέσει την κυρία Μέρκελ για καλύτερους όρους αποπληρωμής. Φαίνεται όμως ότι η τακτική αυτή λειτούργησε σαν μπούμεραγκ, καθώς στην διάρκεια της συνάντησης του Λουξεμβούργου οι συνομιλητές του τα έψαλαν κανονικά στον κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, ζητώντας παράλληλα επιτάχυνση των μέτρων εφαρμογής του μνημονίου

«Αν κάνεις μπλόφες σε τόσο υψηλό επίπεδ
ο πρέπει να ξέρεις τι θα κάνεις στη περίπτωση που δεν πιάσουν», σχολίαζε πολιτικός με πείρα στις διεθνείς υποθέσεις. Σίγουρα από ακροδεξιούς , σκληροπυρηνικούς κύκλους της Ευρώπης, η εκπαραθύρωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη συζητείται ήδη από την αρχή της κρίσης και τώρα κερδίζει έδαφος και σε πιο mainstream πτέρυγες.
Για το γεγονός όμως ότι «το σενάριο απομάκρυνσης της χώρας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι» σύμφωνα με την χθεσινή προειδοποίηση της κυρίας Μ.Δαμανάκη, έχει ευθύνες και η ελληνική πλευρά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

μπηκαμε στην ευρωζωνη παρουσιαζοντας ψευτικες οικονομικες δυνατοτητες,αντιθετα απο τις οικονομικες απαιτησεις που ζητηθηκαν,τωρα η ιστορια δειχνει οτι ολα ηταν φτιαχτα και πληρωνουμε τις καταστροφικες συνεπειες των πολιτικων αποφασεων.Πρεπει να σταματησουμε να πιστευουμε τα ψεματα,οι ευρωπαιοι δανειστες μας κοιτανε το οικονομικο τους συμφερον,και οι Ελληνες θα πρεπει να κοιταξουμε το δικο μας γιατι απλα δεν ειναι οπως μας τα λενε.Ο πολιτικος κοσμος της Ελλαδος αποδειχτηκε αναξιος των περιστασεων,δεν μπορουμε να πιστεψουμε οτι ειναι τοσο αφελεις και πηρε αυτες τις αποφασεις,μαλλον ομως υπαρχουν απωτεροι σκοποι.