Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

«Ο προορισμός είναι ο λόγος» από τον Παναγιώτη Νόιφελτ (από την αλληλογραφία μου, 1/7/2015)

.......................................................


«Ο προορισμός είναι ο λόγος» 
 από τον Παναγιώτη Νόιφελτ


Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ένα δημοψήφισμα αποτελεί διαπραγματευτικό εργαλείο από μόνο του, άσχετα από το αποτέλεσμα που θα φέρει. Ένα δημοψήφισμα καταδεικνύει την εσωτερική δυναμική ενός τόπου μέσα από την "ελεύθερη" έκφραση -αν μου επιτρέπεται όποια και αν είναι αυτή-, με τον πιο δημοκρατικό τρόπο.

Στην Αρχαία Ελλάδα τα δημοψηφίσματα ήταν τακτικά και αποτελούσαν ένα μέσο προστασίας του Αθηναϊκού δημοκρατικού πολιτεύματος. Τα οφέλη από αυτό το δικαίωμα-υποχρέωση εμείς θα τα αναδείξουμε ή εμείς θα στρεβλώσουμε την ίδια τη διαδικασία.



Τα συμφέροντα είναι κολοσσιαία και αφορούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των Ελλήνων και όχι μόνο (σε 200 τρις ανέρχεται η παγκόσμια συναλλαγή η οποία μάλιστα είναι εικονική). Με ένα δημοψήφισμα δεν χάνεται τίποτα, πόσο μάλλον όταν δεν έχεις πραγματικά κάτι να χάσεις, και μάλιστα τη στιγμή που με τις υπάρχουσες συνθήκες ότι έχεις σχεδόν εκτός από την αξιοπρέπεια σου (γιατί υπάρχουν και οι συμπολίτες μας που δεν άντεξαν) είναι υποθηκευμένο υπεράκτια με τις πιο επαίσχυντες συμβάσεις.


Είναι λυπηρό που κάποιοι μπερδεύονται και νομίζουν πως βρίσκονται σε δημοπρασία και μάλιστα σε ολλανδική δημοπρασία (ειδικός όρος). Με λυπεί να βλέπω το πόση ενέργεια χάνεται και σε ποια κατάσταση έχει περιέλθει η χώρα λόγο διαρκούς κακοδιαχείρισης κατά το παρελθόν. Είναι ακόμη πιο τραγικό να βλέπω με τον πιο ανάγλυφο τρόπο όλη την γκάμα των κλινικών νευρώσεων στη συμπεριφορά των πολλών, να παρελαύνει αποτυπωμένη στις προβολές των ΜΜΕ και των ΜΚΔ, αποτέλεσμα των πιο σκοτεινών διαστροφών των λίγων.



Το "Όχι" δεν αφορά λοιπόν στην Ευρώπη, μα στη συμπεριφορά της. Τεχνικά, πολιτικά, με όρους αγοράς και γεωπολιτικά είμαστε στην Ευρώπη. Το "Όχι" αφορά στα στοιχεία που συνθέτουν ακριβώς αυτή την απώλεια των κυριαρχικών δικαιωμάτων, στην απώλεια της αξιοπρέπειας του ατόμου, του Έλληνα Ευρωπαίου πολίτη που βάλλεται ακριβώς από αυτή τη διεθνή νεοφιλελεύθερη λαίλαπα.



Τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στην Ελλάδα, γιατί ένα ηχηρό "ΟΧΙ" στην Ελλάδα αποτελεί την κρυφή μα καθαρή έκφραση δισεκατομμυρίων πολιτών και την εξωστρεφή έκφραση των σκεπτόμενων, κοινωνικά δραστηριοποιημένων και ευαισθητοποιημένων ατόμων σε όλον τον κόσμο. Κατά αυτήν την έννοια θα πρέπει να αντιληφθούμε το ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο ως ένα τοπικό εθνικό κόμμα αλλά ως μια ευρύτερη διεθνούς χαρακτήρα πολιτική κινηματική διάθεση με βούληση και έκφραση που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας.



Ένα "Ναι" λοιπόν στην ακολουθία των βουλών τω                                                                                                                                                                                                                                    ν αλλοδαπών και ημεδαπών συμφερόντων είναι έκφραση υποταγής, ομολογίας και αποδοχής στη διαδικασία κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης. Είναι κάτι σαν τη δόση που παρέχει ο έμπορος ναρκωτικών στον εξαρτημένο για να τον κρατήσει για πελάτη και επίσης το κατιτίς παραπάνω που θα παρέχει ο έμπορος είναι ακριβώς αυτό που θα φέρει και άλλους πελάτες σε αυτή τη σχέση εξάρτησης. Ο φόβος - σε αυτό το σημείο - όπως όλοι καταλαβαίνουμε είναι βασικό εργαλείο διαχείρισης των κοινωνικών μαζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: