Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

"Συμφωνία για Ευρώ ή αλλιώς..." γράφει ο Απόστολος Διαμαντής (tvxs.gr, 06 Ιουλ. 2015)

......................................................

Συμφωνία για Ευρώ ή αλλιώς...

 

 
 
 
γράφει ο Απόστολος Διαμαντής   (tvxs.gr, 06 Ιουλ. 2015)



Τα πράγματα είναι απλά: Μέσα στις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός οφείλει να λύσει το τεράστιο ζήτημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει το επίσης τεράστιο κοινωνικό ζήτημα που έχει προκύψει: οι πολίτες έχουν μείνει χωρίς λεφτά και ο κίνδυνος να εξαντληθούν οι προμήθειες της χώρας σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα είναι μεγάλος.
Αυτό σημαίνει πως ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να κλείσει άμεσα μια συμφωνία με τους εταίρους μας στην ευρωζώνη, ώστε να ξεμπλοκάρει η τραπεζική ρευστότητα και να χρηματοδοτηθεί κανονικά η χώρα.
Είναι γεγονός πως έχει στις αποσκευές του μια μεγάλη πολιτική νίκη. Αυτό του δίνει την πολιτική ηγεμονία στο εσωτερικό και το απαραίτητο κύρος στο εξωτερικό. Του δίνει επίσης τη δυνατότητα να υπερβεί τις ενστάσεις, τις φοβίες, τους δισταγμούς, αλλά και τις διαφορετικές απόψεις που είναι λογικό να υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και να ενεργήσει με αποφασιστικότητα. Έχει αυτή τη στιγμή την μεγάλη ευκαιρία να επιβάλει ο ίδιος την όποια λύση προκρίνει και να την υλοποιήσει.
Ποια θα είναι αυτή η λύση; Δεν υπάρχουν πλέον αυταπάτες. Είτε ο πρωθυπουργός θα αποδεχθεί άμεσα την διαδικασία σύναψης δανείου με τον esm και επομένως θα παραμείνει στο ευρώ, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, είτε θα προτείνει στους εταίρους μας μια συμφωνημένη έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Πρέπει δηλαδή να υπογράψει άμεσα μια συμφωνία, έτσι ή αλλιώς. Πρέπει να θέσει στο τραπέζι τις προτάσεις του για την πρώτη εκδοχή, να δείξει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, καθώς αυτή είναι η προτιμότερη λύση, να δεχθεί αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα σε αντάλλαγμα μιας ρύθμισης του χρέους και μιας γενναίας επενδυτικής βοήθειας και να προχωρήσει στην έγκρισή της από τη Βουλή. Έχει αυτή τη στιγμή την πολιτική δυνατότητα να το κάνει, ακολούθως να πάει σε εκλογές, να κατακτήσει την αυτοδυναμία και να διασφαλίσει μια διακυβέρνηση πλήρη, 4 ετών. Σε όσους αντιλέγουν πως η συμφωνία αυτή θα συνιστά ένα νέο μνημόνιο, θα πρέπει να επισημανθεί πως αυτό που έχει σημασία είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σύντομα στην ανάπτυξη και ενός προγράμματος αναδιανομής του πλούτου, που θα εμπεδώσει συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης. Γι’ αυτά τα δύο εξελέγη η κυβέρνηση της αριστεράς και δεν έχουν σημασία οι τακτικές υποχωρήσεις και συμβιβασμοί. Σημασία έχει να είσαι προσηλωμένος στον στόχο.
Εάν δεν καταστεί δυνατόν να συμφωνήσουν οι εταίροι και κυρίως οι γερμανοί σ’ αυτό το πλαίσιο, τότε ο πρωθυπουργός οφείλει να επιτύχει μια άμεση συμφωνία επιστροφής στη δραχμή, παίρνοντας ως αντάλλαγμα μια γενναία χρηματοδότηση, διασφάλιση των προμηθειών και κούρεμα του χρέους. Να θέσει ακολούθως το ζήτημα στο λαό με γενικές εκλογές και να προχωρήσει τολμηρά στον δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα ελπιδοφόρο αυτό δρόμο. Δεν είναι η πρώτη επιλογή, αλλά σίγουρα θα είναι μια αναγκαστική επιλογή, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.
Με λίγα λόγια, τα ψέματα τελείωσαν. Μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός πρέπει να συνάψει μια συμφωνία με τους εταίρους μας. Έτσι ή αλλιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: