Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Γράμματα στον ανεπρόκοπο (1) ("Ημεροδρομος", 17/7/2015)

.........................................................


Γράμματα στον ανεπρόκοπο (1)

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου γράφει για τον «Ημεροδρόμο»

main_b_22546_or_kiotzia_new_11-copy-copy-copy
 
Βασιλης Παπαβασιλειου* • 17 Ιουλιου 2015

Dear Prokopis,

Σου γράφω μετά τη συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων όπου ψηφίστηκε το πρώτο πρελούδιο στο τρίτο Μνημόνιο. Ως γνωστόν, θα ακολουθήσει και δεύτερο (πρελούδιο, πάντα) την άλλη Τετάρτη.Σου θυμίζω ότι είχαμε να μιλήσουμε από το 2012, τότε που έγραφες κάθε Σάββατο τη στήλη “Λήμματα” στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.  Πώς περνούν τα χρόνια και η Ελλάδα επιμένει να μην σώζεται! Τι να πω; Ακόμη κι εγώ που αγαπώ παθολογικά τη χώρα σας δεν μπορώ να δώσω καμιά εξήγηση!
Τότε, λοιπόν, όπως θυμάσαι, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, σου είχα πει ότι “ο Τσίπρας, που είχε βγει δεύτερος, “ήρθε, είναι εδώ και καλείται να μετατρέψει τη χαζοχαρούμενη αμεριμνησία των πασοκογεννημένων σε δυστυχισμένη συνείδηση της πραγματικότητας”. Αυτό, στο πλαίσιο της θέσης μου, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν κόμμα, ήταν η ίδια η χώρα. Οι ΄Ελληνες, κατά τη γνώμη μου πάντα, χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες: σ΄αυτούς που ήταν ΠΑΣΟΚ εν γνώσει τους και σε εκείνους που ήταν ΠΑΣΟΚ εν αγνοία τους. Αυτή τη συνθήκη εγώ την ονομάζω Μεταπολίτευση. Ο Τσίπρας, λοιπόν, εμφανίζεται στο προσκήνιο το 2012 και κατακτά την εξουσία το 2015 ως ο πρίγκηπας των πασοκογεννημένων, που εν τω μεταξύ έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί, ελέω της χρεοκοπίας του 2010, ως αγανακτισμένοι, δηλαδή ως λαβωμένοι (πρώην) καταναλωτές. Στο ρεύμα αυτό προστίθεται το 2014, λόγω, ΕΝΦΙΑ, το κύμα των σακατεμένων μικρο- και μεγαλοιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας και διαμορφώνει τελικά τις προϋποθέσεις για την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό που έγινε χθες στη Βουλή έχει μεγάλο ενδιαφέρον από την άποψη της ιστορίας των γενεών της σύγχρονης Ελλάδας. Στο πρόσωπο του Τσίπρα η γενιά των πασοκογεννημένων χειραφετήθηκε από τη γενιά του Πολυτεχνείου (Λαφαζάνης, Βαλαβάνη). Να μην ξεχνάμε ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει τη δεκαετία του ΄70, όταν, στο πλαίσιο του ανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, η φρέσκια γενιά του Πολυτεχνείου, στο πρόσωπο του Λαλιώτη και του Τζουμάκα, χειραφετήθηκε από τη γενιά του 1-1-4 (Κωνσταντόπουλος και λοιποί της “Δημοκρατικής ΄Αμυνας”) για να φτιάξει, πέρα από το κόμμα ΠΑΣΟΚ, τον κόσμο- ΠΑΣΟΚ ή την Ελλάδα-ΠΑΣΟΚ, για την οποία σου μίλησα.
Ποιες θα είναι οι εξελίξεις, μην με ρωτάς. Με τα σημερινά δεδομένα , μέχρι το 2017, η Ελλάδα προβλέπεται να έχει χάσει τ0 30% του ΑΕΠ της μέσα σε μια δεκαετία και να έχει περάσει στο περιθώριο, μέσω ραγδαίας οικονομικής και πολιτισμικής πληβειοποίησης, τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού της. Αυτό σημαίνει ότι θα΄χουν πολλή δουλειά, δυστυχώς, οι πασοκογεννημένοι που σήμερα κυβερνούν εντός και εκτός εισαγωγικών. ΄Όμως οι ΄Ελληνες δεν πρέπει να ανησυχούν. Στη χώρα, όπου μόνον οι νεκροί δεν πεθαίνουν ποτέ, “το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό” ακόμη και ως λείψανο.
Φιλικά,
Τζον Ντέξετον, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ουϊσκόνσιν.

Για την αντιγραφή Βασίλης Παπαβασιλείου.

* Ο Βασίλης Παπαβασιλείου είναι σκηνοθέτης- ηθοποιός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: