Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015

Η είδηση και το σχόλιο (in.gr και Αristotelis Aivaliotis/facebook, 9/7/2015)

..........................................................
 

Εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση

Ψηφοφορία στη Βουλή για να εγκριθεί η πρόταση ως βάση διαπραγμάτευσης

Ψηφοφορία στη Βουλή για να εγκριθεί η πρόταση ως βάση διαπραγμάτευσης
                                
                                    (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
 
Κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή η ελληνική πρόταση προκειμένου αύριο Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να λάβει γνώση η Ολομέλεια, από την οποία θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου.
Αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το οριστικό κείμενο θα κατατεθεί και πάλι στη Βουλή προκειμένου να πάρει εκ νέου έγκριση και να γίνει νόμος του κράτους.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Ολομέλεια θα συγκληθεί στις 14:00 μετά το μεσημέρι και το κείμενο της ελληνικής πρότασης θα συνοδεύεται από επιστολή του πρωθυπουργού και αιτιολογική έκθεση.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Πρόκειται για μία κίνηση που έχει στόχο να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια πριν από συνεδρίαση του Eurogroup».

Όπως διευκρινίζουν πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η κυβέρνηση μεταβαίνει με αυτή την πρόταση που έχει εγκριθεί ως βάση, για να τη συζητήσει στο Eurogroup. Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα απαντηθούν αύριο αιτιάσεις που εγείρονται από το εξωτερικό σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει.

Σε σχετικό ερώτημα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι πεποίθηση της κυβέρνησης και του κυβερνητικού συμβουλίου είναι ότι η ελληνική πρόταση ανταποκρίνεται στο μήνυμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ήταν για μια βιώσιμη συμφωνία που δημιουργεί προοπτική στην ελληνική οικονομία, καθώς μπαίνει το ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.
Σχολίαζαν επιπλέον ότι η πρόταση της κυβέρνησης (χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι μια πρόταση που δεν έχει δυσκολίες) είναι μια πρόταση με την οποία μπορεί η κυβέρνηση να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους, γιατί εμπεριέχει χαρακτηριστικά που δίνουν τη δυνατότητα επίλυσης σειράς κομβικών ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας.
Στις 08:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν ενημερωθεί να μην λείπουν από την Αθήνα το Σαββατοκύριακο.
 
 Το σχόλιο του φίλου στο fb Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη (9/7/2015) :

   ΣΚΑΚΙ

Σαν κίνηση ευφυής: Βάζει την βάση της συμφωνίας σε ψηφοφορία, τώρα, που τα νεύρα όλων είναι στα κάγκελα με το ενδεχόμενο μη συμφωνίας. Όποιος καταψηφίσει παίρνει το ρίσκο της καταστροφής.
Ζητάει, δια ψηφοφορίας, εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση. Την παίρνει, εύκολα η δύσκολα, και έχει εκ των προτέρων απονευρώσει κάθε αντίδραση στην επόμενη συζήτηση, της κύρωσης της συμφωνίας μετά την διαπραγμάτευση.
Η αντιπολίτευση, εσωτερική και εξωτερική, στην γωνία...
Βγάζω το καπέλο μου στην παρούσα, σημερινή, μεθόδευση.
(για την όλη μεθόδευση, μετά την συμφωνία, πολλά καντήλια...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: