Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Συνέβη στην παλιά μου γειτονιά: 18 Ιανουαρίου 2014

..........................................................

 Συνέβη στην παλιά μου γειτονιά: 18 Ιανουαρίου 2014 η μάνα του Λουκμάν* ακουμπά στον τόπο που σφάξαν το παιδί της πριν ένα χρόνο. Σήμερα. Συγκλονιστική  φωτογραφία.
 




* Η υπόθεση Λουκμάν:  Το βράδυ της 16ης με 17ης Ιανουαρίου του 2013 ένας Πακιστανός εργάτης 27 χρονών ξεκινάει όπως και κάθε πρωί με το ποδήλατό του να πάει στη δουλειά του. Από το Περιστέρι στα Πετράλωνα. Εκείνο το βράδυ συναντιέται με δύο νεαρούς ημεδαπούς άντρες πάνω σε ένα μηχανάκι, οι οποίοι είναι ένοπλοι, έχουν δύο στιλέτα πεταλούδα, του επιτίθενται και τον δολοφονούν αφήνοντάς τον να πεθάνει στο δρόμο στην Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα. Επειδή ένα ζευγάρι ανοίγει το παράθυρό του και ακούει το περιστατικό και δίνει την περιγραφή των δραστών μετά από λίγη ώρα συλλαμβάνονται με το μηχανάκι τους στο Σύνταγμα. Βρίσκονται με τα στιλέτα πάνω τους και είναι εκείνοι που δολοφόνησαν τον Σαχζάτ Λουκμάν. Όταν γίνεται η έρευνα στα σπίτια τους βρίσκουν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο από στιλέτα, μαχαίρια, σιδερογροθιές, όλο το τυπικό οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής, όπως το ξέρουμε μετά τη δολοφονία του Φύσσα, και στο σπίτι του ενός, του Λιακόπουλου βρίσκεται προεκλογικό υλικό της Χρυσής Αυγής- 120 φυλλάδια, αυτοκόλλητα, δύο αφισσάκια. Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά του τι συνέβη εκείνο το βράδυ. 
Από την πρώτη στιγμή οι δράστες προσπαθούν να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη δολοφονία ως έναν διαπληκτισμό. Προσπαθούν δηλαδή να συγκαλύψουν  τον ρατσιστικό χαρακτήρα, τα κίνητρά τους, λέγοντας ότι ήταν ένας απλός τσαμπουκάς του δρόμου, όπου ο Λουκμάν τους έκοψε το δρόμο με το ποδήλατό του, αυτοί κατέβηκαν και έγινε ό, τι έγινε. Μετά αυτός ο ισχυρισμός εμπλουτίζεται όλο και περισσότερο, στην ουσία εμφανίζοντας ότι αυτοί ήταν οι αμυνόμενοι και ο Λουκμάν ο επιτιθέμενος και γι’ αυτό το λόγο αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα μαχαίρια που είχαν πάνω τους για ασφάλεια. 
Το σκανδαλώδες στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι ότι αυτός ήταν ο ισχυρισμός των κατηγορουμένων. Γενικά τέτοιου είδους πράγματα λέγονται σε αυτές τις ιστορίες, πόσο μάλλον από φασίστες, που εμφανίζονται πάντα ως θύματα ενώ είναι οι θύτες. Το σκανδαλώδες ήταν ότι οι ίδιες οι διωκτικές και δικαστικές αρχές υιοθέτησαν αυτόν τον ισχυρισμό. Η ΕΛ.ΑΣ. ποτέ δεν διερεύνησε το ρατσιστικό κίνητρο. Ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη δολοφονία ως μεμονωμένο περιστατικό. Οι δικαστικές αρχές που έστειλαν την συγκεκριμένη υπόθεση στο ακροατήριο, υιοθέτησαν τον ισχυρισμό των κατηγορούμενων. Το βούλευμα μιλούσε για διαπληκτισμό δια ασήμαντον αφορμή. 
Από τη δική μας την πλευρά ως πολιτική αγωγή μαζί με την οικογένεια, μιλούσαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτό είναι ένα τυπικό ρατσιστικό έγκλημα. Ότι στην πραγματικότητα οι συγκεκριμένοι τύποι βγήκαν από το σπίτι τους για να στήσουν καρτέρι και να σκοτώσουν. Γι΄αυτό το λόγο ήταν ένοπλοι. Έψαχναν κάποιον αλλοδαπό να βρουν και να σκοτώσουν, κάποιον σκουρόχρωμο Πακιστανό σε κάποιο ερημικό σημείο που να μην έχει κόσμο. Άρα ήταν ένα τυπικό ρατσιστικό φασιστικό έγκλημα. 
Η νίκη της υπόθεσης κι αυτό το οποίο συνιστά την επιτυχία, είναι ότι σε αυτόν μας τον ισχυρισμό ήρθε και ευθυγραμμίστηκε τόσο η εισαγγελέας με την αγόρευσή της που για πρώτη φορά πανηγυρικά και η ίδια παραδέχτηκε και δήλωσε ότι το συγκεκριμένο έγκλημα έχει για κίνητρο τη διαφορετικότητα του θύματος, και φυσικά το ίδιο το δικαστήριο, το οποίο δικαίωσε πλήρως την οικογένεια. Η απόφασή του ήταν ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία που συναυτουργία σημαίνει κοινή απόφαση των δύο και κοινή εκτέλεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού, που σημαίνει την αυστηρότερη δυνατή ποινή που μπορεί να υπάρχει. Σημαίνει καθαρά ισόβια. Γι’ αυτό το λόγο το δικαστήριο ήταν επιτυχημένο. Όχι γιατί κάποιοι άνθρωποι δολοφόνησαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν. Αυτό από τη στιγμή που τους έπιασαν μπορεί και να συνέβαινε. Αλλά το γεγονός ότι το δικαστήριο παραδέχτηκε ότι αυτό το πράγμα δεν είναι ένα τυχαίο περιστατικό. Δεν ήταν ένας διαπληκτισμός δι’ ασήμαντον αφορμή, αλλά τα κίνητρα των δραστών ήταν ρατσιστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: