Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

"Αποκλειστικό: όσα είπε ο Τσίπρας στον Αρχιεπίσκοπο..." έγραψε ο Γιάννης Παντελάκης (www.protagon.gr, 23/12/2014)

...........................................................

Αποκλειστικό: όσα είπε ο Τσίπρας στον Αρχιεπίσκοπο...








έγραψε ο Γιάννης Παντελάκης

(www.protagon.gr, 23/12/2014)


Ο Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε το Δημήτριο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της «Αποστολής», μιας οργάνωσης δηλαδή της εκκλησίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε να στηρίξει το εργο της εκκλησίας για την ανακούφιση όσων έχουν ανάγκη.
Παραθέτω ένα μικρό μόνο απόσπασμα απ' όσα είπε ο κ.Τσίπρας στον Αρχιεπίσκοπο: «Μακαριότατε, ακολούθησα κι εγώ την προτροπή του Αποστόλου Φιλίππου «Έρχου και Ίδε». Ήρθα να δω ιδίοις όμμασι το πώς η Εκκλησία προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα, το πώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει, με όσες δυνάμεις διαθέτει, το πρόβλημα της κοινωνικής περιθωριοποίησης, του αποκλεισμού, που δεν απασχολεί δυστυχώς ένα μικρό μέρος του ελληνικού πληθυσμού των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά ένα μεγάλο μέρος».
Αυτά, είναι όσα δημόσια ακούστηκαν και μάθαμε σχετικά με αυτή τη συνάντηση (Τσίπρα-Αρχιεπισκόπου) και δεν έχουν θέση σχόλια του τύπου «ο ΣΥΡΙΖΑ ξανακλείνει το μάτι στην εκκλησία και τους θρησκευόμενους ψηφοφόρους». Αυτό που δεν μάθαμε ωστόσο όλοι, είναι ένα άλλο απόσπασμα απ' όσα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον Αρχιεπίσκοπο. Το πληροφορηθήκαμε από έγκυρες πηγές και δεν χωράει διάψευση.
«Μακαριώτατε, είναι ενδιαφέροντα αυτά που κάνετε βοηθώντας τους οικονομικά αδύνατους. Όμως, πρέπει να επισημάνω μερικά πράγματα τα οποία πρέπει να έχετε υπόψη σας, αφού οι εκλογές πλησιάζουν και το κόμμα μου έχει πολλές πιθανότητες να τις κερδίσει. Πρέπει να γνωρίζετε ότι έχουμε ταχθεί υπέρ του διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους, δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να εμπλέκονται με κάθε είδους συμφέροντα οι δύο αυτοί φορείς. Και όπως κατανοείτε, αυτός ο διαχωρισμός σημαίνει, μεταξύ άλλων, πως δεν μπορεί το φτωχό ελληνικό δημόσιο να καταβάλλει τους μισθούς σε περίπου 10.000 ιερείς από χρήματα των φορολογουμένων, αρκετοί από τους οποίους μάλιστα πιστεύουν σε διαφορετικά δόγματα. Και αυτό, Μακαριώτατε, συμβαίνει, όταν το δημόσιο έχει ανάγκη από γιατρούς, δασκάλους, καθηγητές και μια σειρά από άλλες ειδικότητες ανθρώπων που θα βοηθάνε ουσιαστικά το κοινωνικό σύνολο.
Επίσης, Μακαριώτατε, να γνωρίζετε πως μέχρι να νομοθετηθεί αυτός ο διαχωρισμός, οι ιερείς δεν θα εξαιρούνται από απολύσεις και διαθεσιμότητες των δημοσίων υπαλλήλων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Ένα άλλο σημείο που θα ήθελα να σας επισημάνω, είναι πως δεν μπορεί ένα σύγχρονο κράτος να έχει σχεδόν σε κάθε δημόσιο χώρο, όπως η Βουλή, τα δικαστήρια κ.α., θρησκευτικές εικόνες. Στο πρόγραμμά μας ακόμα προβλέπεται κατάργηση του υποχρεωτικού εκκλησιασμού και της πρωινής προσευχής στο σχολείο.
Σημαντικό, επίσης, να γνωρίζετε, πως οι ναοί, ναοί καθε δόγματος, θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει για κάθε οίκημα. Αυτά Μακαριώτατε, είναι μερικές μόνο από τις θέσεις μας, που θα αρχίσουμε να υλοποιούμε μόλις αναλάβουμε την εξουσία και οι οποίες περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα».

Υ.Γ. Και ύστερα, ξύπνησα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: