Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

"Καμιά ανθρωπιά" της Π.Σ. (http://www.protagon.gr, 7/12/2014)

............................................................


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καμιά ανθρωπιά

της Π.Σ.

http://www.protagon.gr, 7/12/2014 

 



Για άλλη μια φορά βρίσκομαι εξοργισμένη να σκέφτομαι γιατί όλοι οι έχοντες και κατέχοντες κάνουν τόσο μεγάλο ντόρο για την οικονομική κρίση αλλά ούτε ένα στόμα δεν ανοίγει για την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Αναρωτιέμαι τι πάει στραβά και δεν υπάρχει καμία αλληλεγγύη για τον πόνο του συνανθρώπου. Γιατί κυριαρχούν οι ταμπέλες 'πρόσφυγες', 'ξένοι', 'παράνομοι' και χάνεται η ουσία του 'ξεριζωμένοι', 'ταλαιπωρημένοι', 'αναζητώντας καταφύγιο για μια καλύτερη ζωή'. Λυπάμαι που θα πληγώσω τον υπέρογκο εγωκεντρισμό κάποιων, αλλά σχεδόν κανείς από αυτούς τους ανθρώπους δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα. Η χώρα δεν έχει να προσφέρει κανενός είδους επαγγελματική αποκατάσταση και γενικότερα δεν ευνοεί τους μη ομιλούντες ελληνικά. Και ξέρετε κάτι; Αυτό το γνωρίζουν οι άνθρωποι αυτοί και το βιώνουν κάθε μέρα στο πετσί τους και ομολογούν τη θέλησή τους να φύγουν από αυτή τη χώρα που θανατώνει τα όνειρά τους όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Δεν ξέρω λοιπόν πώς οι αγαπημένοι μας πολιτικοί και τα ΜΜΕ έχουν κάνει τον κόσμο να πιστεύει πως μετανάστες και πρόσφυγες αποτελούν μια πολυεπίπεδη απειλή για κάθε Έλληνα. Αλλά, για στάσου. Βέβαια ξέρω. Οι αδύναμοι πάντα αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα. Για όλα φταίνε οι 'άλλοι'. Τι σημασία έχει αν αυτοί δεν έχουν καμία εξουσία; Φταίνε γιατί απλά δεν είναι 'κάποιοι από μας' και μπορούν εύκολα να στοχοποιηθούν. Κι επειδή τα εξιλαστήρια θύματα πάντα χρειάζονται για να φορτώνεται όλη η ευθύνη πάνω τους για τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, η εγχώρια κι ευρωπαϊκή πολιτική έχει φροντίσει έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μη μπορούν να ξεφύγουν από τις χώρες υποδοχής που τους καταπίνουν. Έχουν φροντίσει τα μεγαλοκεφάλια που κινούν τα νήματα και πιστεύουν πως οι άνθρωποι είναι μπαλάκια που μπορούν να τα πετάνε από δω κι από κει χωρίς καμία συνέπεια, ανάλογα με το συμφέρον τους. Για την εξουσία, οι τύχες των ανθρώπων εγκλωβίζονται κάτω από τα ονόματα συνθηκών, μη αναθεωρήσιμων.
Μήπως δεν άλλαξαν οι καταστάσεις; Όχι, όχι, δεν φταίει αυτό. Δεν άλλαξαν τα συμφέροντα, είναι η απάντηση. Τα ίδια συμφέροντα που χωρίζουν τον κόσμο σε ανώτερους και κατώτερους λαούς, σε προηγμένους και 'αναπτυσσόμενους'. Όταν τα δικά μας όνειρα πλήττονται λόγω τέτοιων διαχωρισμών, υπάρχει πρόβλημα. Γιατί λοιπόν δεν υπάρχει το ίδιο πρόβλημα όταν από αυτούς πλήττονται και οι ζωές των άλλων; Με αυτή την ερώτηση, ας αναλογιστούμε όλοι αν αξίζει να παραβλέπουμε το ανώτατο ανθρώπινο δικαίωμα όλων στη ζωή για χάρη πλαστών συμφερόντων που μας υποβάλλονται από τη μειοψηφία της εξουσίας, με σκοπό να αποστρέψει την προσοχή μας από τη διαφθορά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: