Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Από τη συνέντευξη του Περικλή Κοροβέση στην Κρυσταλία Πατούλη (tvxs.gr, 6/9/2014)

............................................................

Από τη συνέντευξη του Περικλή Κοροβέση στην Κρυσταλία Πατούλη (tvxs.gr, 6/9/2014)



...Κρ.Π.: Είστε οι επιζώντες της βίας. Είναι καθιερωμένος ο όρος διεθνώς. Και οι επιζώντες της βίας έρχονται αντιμέτωποι αργότερα με το μετατραυματικό στρές. Εσείς πώς τα αντιμετωπίσατε όλα αυτά;
Π.Κ.: Αργότερα πήγα σε ένα κέντρο αποκατάστασης βασανισθέντων. Αυτό, βοήθησε. Ε, και μετά με την ψυχανάλυση. Καμιά δεκαριά χρόνια ψυχανάλυση.
Κρ.Π.: Και με τη δημιουργικότητα;
Π.Κ.: Οπωσδήποτε!
Κρ.Π.: Αυτό δηλαδή που γράψατε και στο τελευταίο βιβλίο σας, στις «Παράπλευρες καθημερινές απώλειες», που το ανέφερε και ο συγγραφέας Τέος Ρόμβος σε ένα κείμενό του  : «… Σε εποχές ζόφου και φόβου, σαν και αυτήν που ζούμε τώρα στην Ελλάδα, έχουμε δύο τρόπους αντίδρασης: ο πρώτος είναι να αφήσουμε το σκοτάδι να μπει στην ψυχή μας και να τη μαυρίσει• ο άλλος είναι να αξιοποιήσουμε το φως που έχουν συσσωρεύσει τα φωτοβολταϊκά της καρδιάς μας…
Π.Κ.: Ναι, σίγουρα! Δηλαδή, η ταξική πάλη που λέμε, είναι και ψυχική πάληΟπότε παλεύουνε δυό δυνάμεις. Είμαστε διφυσίτες. Υπήρχε παλιά η διαμάχη, κυρίως στην Αίγυπτο, αν ο Χριστός είχε μόνο μία φύση, την ανθρώπινη, ή είχε και τις δύο φύσεις. Αυτόν τον όρο χρησιμοποιώ και τον προσαρμόζω και στα καθ’ υμάς. Ότι έχουμε δυνάμεις δημιουργικές μέσα μας, και δυνάμεις καταστροφικές. Και έφτιαξα τον όρο διφυσίτης.
Κρ.Π.: Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να είναι δημιουργικός, δηλαδή, σε οποιεσδήποτε συνθήκες;
Π.Κ.: Ε, βέβαια. Συνήθως όμως δεν αποδεχόμαστε τη διττή εσωτερική μας φύση και λέμε μόνο ότι οι άλλοι μας φταίνε.
Δηλαδή, η δημιουργική φύση είναι να φυτέψεις ένα βασιλικό, η καταστροφική είναι να τον αφήσεις να ξεραθεί και να πεις ότι φταίει π.χ. ο καιρός ή ο γείτονας.
Η δημιουργική φύση φτιάχνει μια άμεση –σε βάθος χρόνου βέβαια- καλυτέρευση ποιότητας της ζωής. Τώρα μπαίνουμε στην ψυχολογία. Άστο…
Κρ.Π.: Γιατί, Δεν είναι σημαντικό να πούμε ότι ο άνθρωπος αν δεν έρθει σε επαφή με τον ασυνείδητο εαυτό του, δηλαδή να βάλει σε συνεργασία τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου του, τη λογική και τα βιώματα με τα συναισθήματα, δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε τα τραυματικά του βιώματα, αλλά και δεν μπορεί να δημιουργήσει;
Π.Κ.: Ε, βέβαια… Και λένε ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του μυαλού μας. Έχει βγει ένα φιλμ τώρα τελευταία του Μπεσόν πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν το έχω δει ακόμα. Το 10% του μυαλού του χρησιμοποίησε ο Αϊνστάιν. Ο υπόλοιπος κόσμος πόσο; Το 0,1%; Το 0,3%; Πρέπει λοιπόν να ψάξουμε μέσα στον εαυτό μας και να βρούμε αυτή τη δύναμη που θα μας επιτρέψει να είμαστε ζωντανοί. Άμα είσαι ζωντανός δημιουργείς. Άμα είσαι νεκρός καταναλώνεις… 

Σημείωση: Οι φυλακές της Αίγινας σήμερα ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού και είναι από όσο γνωρίζουμε κλειστές για το κοινό, ενώ θα μπορούσαν να γίνονται ανάλογες συζητήσεις ή παρουσιάσεις βιβλίων, και γενικά πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον κόσμο, παρουσία  πολλές φορές και ανθρώπων που είχαν ανάλογες εμπειρίες. Ευχόμαστε στο μέλλον η Δημοτική Αρχή, οι υπεύθυνοι του υπουργείου, και γενικά οι φορείς του νησιού, να φροντίσουν να ανοίξουν οι φυλακές, για ανάλογες εκδηλώσεις, για να καλέσουμε και τον Περικλή Κοροβέση να μας μιλήσει από κοντά, και όχι να στέκει το κτίριο των φυλακών εκεί, κλειστό, σαν φάντασμα, και ενίοτε με πεταμένα σωρούς τα σκουπίδια απ' έξω...

Κρυσταλία Πατούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: