Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Από "Το Show Είναι Των Ελλήνων" - ( β'.) του Μένη Κουμανταρέα ("Κέδρος", 2008)

..............................................................

 

Μένης Κουμανταρέας (1931 - 2014)


















Από "Το Show Είναι Των Ελλήνων" - β'.
            
          του Μένη Κουμανταρέα



Η φωτογραφία είναι του Αμερικανοουκρανού Dmitri Kessel και είναι η μοναδική φωτογραφία από το εσωτερικό της ιστορικής σημασίας σύσκεψης της 25/12/1944 στο ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, ενώ έξω στους δρόμους ακόμη η εμφύλια σύρραξη μαινόταν. Διακρίνονται ευκρινώς ο Τσόρτσιλ και ο αντιβασιλεύς αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός. Συμμετείχαν ο Γ.Παπανδρέου, ο Γ.Καφαντάρης, ο Ν.Πλαστήρας, ο Π.Κανελλόπουλος, ο Θ. Σοφούλης ως εκπρόσωποι του αστικού πολιτικού προσωπικού και φυσικά η ηγεσία του ΕΑΜ υπό τους Γ.Σιάντο, Μ.Παρτσαλίδη. Από τους ξένους οι στρατηγοί Χ.Αλεξάντερ και Σκόμπι μαζί με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Μ.Βρετανίας Μακβί και Λίπερ, αντίστοιχα, και τον στρατιωτικό ακόλουθο της ΕΣΣΔ σχη Ποπόφ.


..."Να σε ρωτήσω κάτι;" μού είπε ο νεαρός. "Ακόμα δεν κατάλαβα, με ποιανού το μέρος ήσουν εσύ;"
   "Αν επιμένεις", τού είπα, "χάρις στους δεξιούς ευτυχώς δεν μπήκαμε στο Παραπέτασμα, όπως αποκαλούσαν τότε το Ανατολικό Μπλοκ. Θα ήμασταν σήμερα κάτι σαν Αλβανία ή Βουλγαρία. Κατάλαβες; Αλλά βεβαίως, και χάρις στους δεξιούς και στους ξένους τίποτα δεν άλλαξε, κι ο τόπος κυβερνήθηκε από το Κεφάλαιο. Μπορεί ο λαός να απέκτησε ή να ονειρεύτηκε ότι θ' αποκτήσει κλουβιά σε πολυκατοικίες, κάρτες, μετοχές, ομόλογα, μα στην ουσία έμεινε με σκυμμένο κεφάλι κι επιπλέον χρεωμένος. Ευχαριστήθηκες; Σ' άρεσε; Πάμε τώρα".
   Μα εκείνος έμεινε στη θέση του κι είχε αρχίσει να χειροκροτεί. Χειροκροτούσε με όλη τη δύναμη της ψυχής του. Μέχρι που αναγκάστηκα να κάνω μία και δύο υποκλισεις για να σταματήσει. Όπως στο θέατρο.
    Το όνειρό μου είχε εκπληρωθεί. Κλείδωσα και προχωρήσαμε...



Δεν υπάρχουν σχόλια: