Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Η υπόθεση βρομάει" του Τάσου Παππά ("Εφημερίδα των Συντακτών", 27/12/2012)

............................................................


Η υπόθεση βρομάει


Του Τάσου Παππά

Η διαδρομή που έχει κάνει η λίστα Λαγκάρντ είναι δαιδαλώδης. Πέρναγε από χέρι σε χέρι, αλλά αν πιστέψουμε τους αποδέκτες της, ουδείς την επεξεργάστηκε στο σύνολό της. Στην αρχή την έλαβε διά της διπλωματικής οδού ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έδωσε εντολή στο ΣΔΟΕ να ελέγξει το πρώτο όνομα της λίστας και καμιά δεκαριά ακόμη.

Στη συνέχεια την παρέδωσε στο γραφείο του για φύλαξη και έκτοτε δεν έμαθε την τύχη της. Οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ υποστηρίζουν ότι έκαναν τη δουλειά που τους παραγγέλθηκε, χωρίς όμως να κάνουν λεπτομερή έρευνα. Η λίστα με τη μορφή ηλεκτρονικού «εγγράφου» (στικάκι) περιήλθε στην κατοχή του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος όμως ούτε καν την άνοιξε! Την καταχώνιασε στο γραφείο του, για να την ξεθάψει όταν το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, στέλνοντάς τη στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ούτε κι αυτό όμως μπήκε στον πειρασμό να την κοιτάξει και τη διαβίβασε αμελλητί στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ. Κάποια στιγμή κατέληξε στα χέρια των εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη εν μέσω ψιθύρων και φημών ότι έχει στην πορεία πειραχτεί. Αυτοί απευθύνθηκαν στον Γ. Στουρνάρα ζητώντας του να την ξαναζητήσει από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Ο Γ. Στουρνάρας επικοινώνησε αμέσως με τον ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί. Υστερα από τρεις μήνες η αυθεντική (;) λίστα έφτασε στην Ελλάδα.

Πολλά τα ερωτήματα: Είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι κανένας από τους αποδέκτες δεν είχε την περιέργεια να ρίξει μια ματιά στη λίστα; Είχαν στα χέρια τους τέτοια συγκλονιστική ιστορία και φίμωσαν τη μέσα τους φωνή που τους προέτρεπε να τη δουν, έστω διαγωνίως; Τόσο υπεράνω ήταν όλοι; Τόσο φανατικοί οπαδοί της τυπικής νομιμότητας; Δύσκολο να το δεχτούμε.

Είναι υπερβολική η υποψία ότι κάποιος εκ των εμπλεκομένων την κοίταξε, τη μελέτησε και ενδεχομένως τη χρησιμοποίησε είτε για να εκβιάσει είτε για να προστατεύσει μερικούς απ” αυτούς που βρίσκονται στη λίστα;

Εχουν άδικο εκείνοι που λένε ότι η, τουλάχιστον, περίεργη συμπεριφορά όσων χειρίστηκαν την υπόθεση έχει να κάνει με την προσπάθεια να μην αποκαλυφθεί με στοιχεία πια, αφού είναι κοινό μυστικό στους παροικούντες εν Ιερουσαλήμ η αιμομικτική σχέση τμημάτων του πολιτικού συστήματος με μερίδες της επιχειρηματικής τάξης;

Γιατί έπρεπε να περάσουν τρεις μήνες για να έρθει η λίστα από τη Γαλλία; Και στη θάλασσα να την είχαν ρίξει, κλεισμένη σε μπουκάλι, θα είχε έρθει νωρίτερα. Κοντολογίς: Η υπόθεση βρομάει. Εχει πολλές ουρές. Οι πολιτικές ευθύνες των υπουργών και η υπηρεσιακή αβελτηρία των αρμόδιων παραγόντων είναι δεδομένες.

Πολλά μπορεί κάποιος να τους καταλογίσει: αμεριμνησία, υποτίμηση της σοβαρότητας της υπόθεσης, ερασιτεχνικοί χειρισμοί, εγκληματική αμέλεια, ασύγγνωστη επιπολαιότητα. Ωστόσο υπάρχει και το ποινικό σκέλος.

Η Βουλή σε πρώτη φάση και η Δικαιοσύνη μετά οφείλουν να προχωρήσουν βαθιά. Οσο βαθιά είναι αναγκαίο για να μάθουμε αν οι πρωταγωνιστές ήταν σκιτζήδες ή κινήθηκαν με δόλο.
27/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: