Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

"Το τέλος του μικρόκοσμου" του Παντελη Μπουκαλα ("Καθημερινή", 21/12/2012)

.......................................................


Το τέλος του μικρόκοσμου




Του Παντελη Μπουκαλα

Ν​​α που έχει και τις χάρες της η κρίση, μαύρες χάρες, δηλαδή, αλλά απ’ τ’ ολότελα... Αν λοιπόν δεν ασχολιόμασταν αποκλειστικά με δαύτη μήνες τώρα· αν το μυαλό μας δεν ζοριζόταν αγρίως από τις καθημερινά επιδεινούμενες συνέπειές της, τότε ίσως θα μας είχε αποτρελάνει κι εμάς η αγωνία για το σημερινό «τέλος του κόσμου». Φυσικά, δεν έλειψαν και εδώ οι ειδικές εκδόσεις, τα αφιερώματα και τα καταστροφολογικά πρωτοσέλιδα. Μάλλον όμως σ’ αυτήν την παιδαριωδώς εσχατολογική περίπτωση, πετύχαμε το μέτρο που μας λείπει σχεδόν παντού αλλού.
Δεδομένου ότι βιώνουμε οδυνηρά το τέλος του μικρόκοσμού μας, έτσι όπως τον είχαμε στήσει με δανεικά που νομίζαμε πως ήταν αγύριστα, δεν περίσσεψε ενδιαφέρον για «το τέλος της Γης». Δεν έλειψαν μάλιστα τα αποδομητικά ανέκδοτα, με τους Μάγια στο επίκεντρο, τα οποία πρέπει να δημιουργήθηκαν στο ίδιο κέντρο που διέδωσε τη φήμη ότι φέτος, για λόγους οικονομίας, θα στολίσουμε μπονσάι, εκεί όπου κάποτε υψωνόταν το μεγαλύτερο σωληνόδεντρο της Ευρώπης.
Δεν έλειψαν, επίσης, τα διανοητικά παραστρατήματα, οφειλόμενα προφανώς στα ταραχοποιά «δονητικά κύματα» που προκαλεί η «διαγαλαξιακή ευθυγράμμιση». Παράδειγμα ο τουιτάρων κ. Πάγκαλος, που έγραψε το εξής ιστορικά, ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο: «Τι κοινό έχει ο Γ. Παπαδόπουλος με τον Α. Τσίπρα; Είναι οι μόνοι μετά τη μεταπολίτευση πρωθυπουργοί που δεν σπούδασαν ή έζησαν στο εξωτερικό». Σοβαρά; «Πρωθυπουργός» ο Γ. Παπαδόπουλος, για να σας βγει το φτηνότατα χυδαίο λογοπαίγνιο, ω πρώην κύριε αντιπρόεδρε; Οχι δικτάτορας; Οχι πραξικοπηματίας; Οχι συνταγματάρχης έστω; Και μάλιστα «πρωθυπουργός μετά τη μεταπολίτευση» ο Παπαδόπουλος; Πότε; Το 1974; Το 1981; Και ο Τσίπρας πού αλλού έχει γίνει πρωθυπουργός μέχρι στιγμής, εκτός από την επικράτεια του εφιάλτη σας, ω γενικώς πρώην κύριε Πάγκαλε; Και πώς δεν το πήρατε χαμπάρι, εσείς, ένας γαλλοτραφής, ότι ο Τσίπρας έφυγε άρον άρον για το τυχερό γαλλικό Μπουγκαράς, να σώσει το τομάρι του, εκμεταλλευόμενος και την ομοιοκαταληξία (Τσι-πράς / Μπουγκα-ράς), κι ας καεί το πελεκούδι στην Ελλάδα; Ναι, σίγουρα κάτι καταστράφηκε· το λένε τ’ πουλάκια στα κλεισορέματα, το λένε και στο τουίτερ. Μόνο που δεν πρόκειται για τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: