Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Κάνε το καλό

Της Ρούλας Γεωργακοπούλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα "ΝΕΑ",Monday 11 July 2011
Αυτήν τη φορά δεν θα σας ξελιγώσω με προλόγους. Μετά από την προχθεσινή συνέντευξη του αρχιεπισκόπου στην ΝΕΤ και την Ελλη Στάη νιώθω την ανάγκη να πάω κατ' ευθείαν στο συμπέρασμα. Ενα συμπέρασμα τυποποιημένο και παμπάλαιο που βιάστηκα να το αναθεωρήσω στη χαρά μου απάνω, τότε που ήρθε στη ζωή μας ο καλός ποιμένας από τη Θήβα. Να τελειώνουμε επιτέλους με την Εκκλησία. Γιατί αυτό που είδα εγώ προχθές δεν έμοιαζε διόλου με τον σοφό και μειλίχιο Ιερώνυμο του πρώτου καιρού αλλά μάλλον με τον λάβρο και χειριστικό προκάτοχό του τον μακαριστό Χριστόδουλο, εάν θυμάστε. Τι μας είπε ο Αρχιεπίσκοπος που να μη μας το 'χουν πει οι ζηλωτές της πλατείας και οι θεωρητικοί της συνωμοσιολογίας; Αντιγραφω από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ: «Δικαιολογώ την αγανάκτηση (...) τα ψέματα που μας έλεγαν από τα μπαλκόνια (...). Η Ευρώπη μας θέλει αιχμάλωτους για να μας βοηθήσει (...). Και το 1949 είχαμε τρόικα, τους Αμερικάνους».

Και τι να πεις σε έναν άνθρωπο διαβασμένο που να μην το ξέρει κατά βάθος και ο ίδιος; Οτι οι Αμερικανοί και το Σχέδιο Μάρσαλ που υπαινίσσεται δεν ήρθαν από μόνα τους το 1949 και πάντως όχι μόνον στην Ελλάδα; Ισα με να φτιαχτεί η Ε.Ε., σύσσωμη η τότε καθημαγμένη Ευρώπη κάλεσε την Αμερική να παίξει τον παράγοντα ασφαλείας απέναντι στον κομμουνισμό προσφέροντάς της βεβαίως τις γεωπολιτικές δικλίδες που όλοι γνωρίζουμε. Δεν άρεσε λοιπόν τότε στους ελληνορθόδοξους ποιμένες το πάρε - δώσε με τον θείο από την Αμερική και τα δολάρια που έφταναν μαζί με τα αποφόρια;
Εγώ λέω ότι τους άρεσε και τους καλάρεσε επειδή είμαι χαζή. Τόσο χαζή που επικροτώ τις επιφυλάξεις του Αρχιεπισκόπου να μην αφήσει το χρήμα της Εκκλησίας να το ρουφήξουν οι μαύρες τρύπες της γραφειοκρατίας, του Δημοσίου και των επιτηδείων.
Να το κρατήσει για τις αγαθοεργίες του και να επιστρέψει το συντομότερο σ' αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: