Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

"CDS και Παπανδρέου" και "Ο Αντρίκος, η Unigestion και τα αναπάντητα ερωτήματα" της Αριστέας Μπουγάτσου ("Ελευθεροτυπία",11/7/2011 - 13/7/2011 ) Θα επιβεβαιωθεί άλλο ένα σενάριο της ντροπής;...


   Όταν την Δευτέρα 11/7 η δημοσιογράφος κ. Αριστέα Μπουγάτσου έγραψε στην "Ε" το ρεπορτάζ με το τίτλο "CDS και Παπανδρέου" (βλ. παρακάτω) είπα να μην το υιοθετήσω αμέσως και δεν προχώρησα σε ανάρτηση, ελπίζοντας ότι αυτό το σενάριο δεν θα επιβεβαιωθεί. Η επάνοδος της δημοσιογράφου με τα "αναπάντητα ερωτήματα" που διατυπώνει με υποχρεώνει στην παρακολούθηση της υπόθεσης και την αναδημοσίευση όποιου σχετικού υλικού ελπίζοντας πάντα ότι ο κατήφορος της επαγγελματικής κάστας που λέγεται "Έλληνες πολιτικοί" θα σταματήσει στον πάτο του βαρελιού, ότι πιο κάτω δεν έχει. Είθε...!

Ο Αντρίκος, η Unigestion

και τα αναπάντητα ερωτήματα

Ατελής ήταν η γραπτή δήλωση στην οποία προχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας (11/7) ο αδελφός του πρωθυπουργού Ανδρέας Α. Παπανδρέου (περιελήφθη στο χθεσινό φύλλο), με αφορμή το δημοσίευμα της «Ε» που αναφερόταν στην άγνωστη σχέση του με την επενδυτική εταιρεία Unigestion και κυρίως με τη θέση που αυτός κατέχει στην Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού της.




Ο Ανδρέας Α. Παπανδρέου, που επιβεβαίωσε πλήρως τη σχέση του με τη Unigestion από το 2009 και εντεύθεν μέσω της δήλωσής του, πασχίζει με επιμονή, σε πολλά σημεία, να αποστασιοποιηθεί από το όλον. Δηλαδή να εμφανίσει ως στεγανό από το όλον (την εταιρεία Unigestion) το πράσινο fund που έχει αυτή συστήσει, για τις δραστηριότητες του οποίου παρέχει συμβουλές στρατηγικής.
Με τη δήλωσή του ο Α.Α. Παπανδρέου δεν δίνει απαντήσεις σε αυτονόητα ερωτήματα, όχι κακόβουλων, αλλά προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ κυβερνητικών αξιωματούχων και φίλα προσκείμενων στην πρωθυπουργική οικογένεια, που θα επιθυμούσαν -είναι αλήθεια- μια απόλυτη διάψευση οιασδήποτε σχέσης του με την επενδυτική εταιρεία. Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, όπου το συμφέρον της για επιβίωση είναι απέναντι σε ζαριές επενδυτών υπέρ της χρεοκοπίας της.
Πιο συγκεκριμένα δεν απαντήθηκε:
* Αν η Unigestion με τις επενδυτικές της συστάσεις (Newsletter Νοεμβρίου 2010) ή και τις ενδεχόμενες τοποθετήσεις της ποντάρει σε τίτλους χρεοκοπίας (CDS) και της Ελλάδας, δεν τίθεται ζήτημα δεοντολογικό ως προς τη συμμετοχή του Α.Α. Παπανδρέου στην Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού;
* Είναι έμμισθη η σχέση του Α.Α. Παπανδρέου με τη Unigestion;
* Διατηρεί μήπως και επενδυτική σχέση με το συγκεκριμένο fund;
* Το 14CENSE, το Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής και Ενεργειακής Ασφάλειας, που είναι εγγεγραμμένο στη Γενεύη (Vignerons 1Α) είναι Ινστιτούτο, ΜΚΟ ή εταιρεία; Αν είναι κάτι από τα δύο πρώτα, από ποιους χρηματοδοτείται ή λαμβάνει χορηγίες;
Το τελευταίο ερώτημα δεν έχει απαντηθεί. Εκκρεμεί από τις 21/3/2010, όταν εκτενώς δημοσιεύονται στην «Κ.Ε.» θέσεις-απαντήσεις του Α.Α. Παπανδρέου περί της σχέσης του με τη C&C International, τα συνέδρια, τις χορηγίες του Τ.Τ. και την πράσινη εταιρεία του τραπεζικού ιδρύματος.
Εν κατακλείδι: Ο Α.Α. Παπανδρέου οφείλει αυτές τις απαντήσεις και γιατί είναι Παπανδρέου και γιατί είναι αδελφός του πρωθυπουργού.
Εκτός και αν ο Α.Α. Παπανδρέου τάσσεται υπέρ του άβατου (παρεπόμενα του κοινωνικά και πολιτικά ανέλεγκτου) για τις επαγγελματικές δραστηριότητες και τους οικονομικούς πόρους των πολιτικών οικογενειών, όπως η δική του, οι οικογένειες Μητσοτάκη, Καραμανλή και όποιες άλλες.
Διευκρινιστικά πάντως επισημαίνουμε ότι η «Ε» αναφέρθηκε δημοσιογραφικά στην άγνωστη δραστηριότητα του Α.Α. Παπανδρέου και στη θέση του στη Strategic Committe της Unigestion, την οποία ασφαλώς δεν συγχέουμε με την Investment Committe (την Επενδυτική Επιτροπή).
Σε ό,τι, δε, αφορά τη σιωπή των κυρίαρχων ΜΜΕ (πλην του Διαδικτύου, του τηλεοπτικού σταθμού Alter και λιγοστών εφημερίδων ή ραδιοσταθμών), αυτή είναι εύγλωττη, πλην όμως ερμηνεύσιμη. Η σιωπή είναι καθεστωτική, ιδιοτελής και η βασική αιτία της κοινωνικής απαξίας που -τελευταία- εισπράττει ο Τύπος.

..................................................................................



ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

CDS και Παπανδρέου

Μια άγνωστη, αλλά παλαιά επενδυτική εταιρεία (ιδρύθηκε το 1971), που διαχειρίζεται πάνω από 8 δισ. ευρώ και πελάτες της έχει θεσμικούς αλλά και πλούσιες οικογένειες, εμφανίζει ως μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της τον αδελφό του πρωθυπουργού, τον Αντρίκο Παπανδρέου. 

Σελίδα από -δυσεύρετη πλέον- παρουσίαση της εταιρείας, όπου φαίνονται οι δύο της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού.  

Σελίδα από -δυσεύρετη πλέον- παρουσίαση της εταιρείας, όπου φαίνονται οι δύο της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού. Πρόκειται για τη UNIGESTION, μια εταιρεία που αυτοσυστήνεται ως πρωτοπόρος στην Ευρώπη στις δραστηριότητες των Hedge Funds και του Private Equity με γραφεία στη Γενεύη, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στη Σιγκαπούρη και στα Channel Islands.

Σε μια δυσεύρετη πλέον παρουσίασή της, η Unigestion, τον Μάρτιο του 2009 και υπό τον τίτλο: Περιβαλλοντική βιωσιμότητα (ή αειφορία) «Environmental Sustainability The Private Equity Edge», ως Strategic Committee εμφανίζει τον Bertrand Piccard και τον Αντρέα Α. Παπανδρέου, αφήνοντας κενή τη θέση του τρίτου μέλους της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και με την ένδειξη «θα ανακοινωθεί».
Την πράσινη επενδυτική πρόταση πραγματοποιεί ο Cristofhe de Dardel, επικεφαλής του private equity, ενώ η Unigestion επισημαίνει ότι διατηρεί το δικαίωμα να εξαφανίσει ή να τροποποιήσει τις πληροφορίες που περιέχει το εν λόγω σημείωμα, δίχως πρότερη ενημέρωση.
Στρατηγικός σχεδιασμός
* Μέχρι στιγμής, η παρουσία του Αντρίκου Παπανδρέου στο στρατηγικό σχεδιασμό μιας τέτοιας εταιρείας ήταν άγνωστη και είχε μείνει η εντύπωση ότι η ενασχόλησή του με τα περιβαλλοντικά ζητήματα ήταν... συνεδριακού τύπου. Ωστόσο, αν κανείς δει το οργανόγραμμα της Unigestion θα διαπιστώσει ότι η Strategic Committee βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Δίπλα από το managment και πάνω απ' όλους τους άλλους. Αγνωστο παραμένει για πόσο καιρό κατείχε αυτή τη θέση ο αδελφός του πρωθυπουργού, αλλά και τι σχέση έχει σήμερα με την εν λόγω επενδυτική εταιρεία.
* Σε ενημερωτικό της δελτίο η Unigestion (Νοέμβριος 2010) περιγράφει φόρα παρτίδα τις αποδόσεις των CDS (συμβόλαια ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας των χωρών-μελών της ευρωζώνης με υψηλό χρέος ή έλλειμμα ή και τα δύο) -δεσπόζουν τα ελληνικά CDS που χτυπούν υψηλές αποδόσεις. Η εταιρεία προτάσσει στο ενημερωτικό της τα CDS προτείνοντας ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των κινδύνων, έτσι ώστε να περιορίζεται η έκθεση των χαρτοφυλακίων σε πιθανές χρεοκοπίες χωρών.
* Στο εταιρικό της προφίλ η Unigestion ως συνεργαζόμενη τράπεζα εμφανίζει μεταξύ άλλων και την Dexia. Μια τράπεζα που έχει εκδώσει CDS, τουλάχιστον σύμφωνα με λίστα που έχει δημοσιοποιήσει ο βουλευτής Β' Αθηνών της Ν.Δ. Πάνος Καμμένος. Ο Π. Καμμένος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Α.Α. Παπανδρέου τις τελευταίες εβδομάδες, ύστερα από αναφορές του πρώτου σε κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας στα οποία εμπλέκονται και πρόσωπα σχετιζόμενα με τον κύκλο της οικογένειας Παπανδρέου.
Πάντως, όπως μέχρι στιγμής προκύπτει, οι δραστηριότητες των μελών της οικογένειας Παπανδρέου αποτελούν ταμπού. Ελάχιστα ΜΜΕ ασχολούνται με αυτές, και μόνον ιστολόγια, όπως το antinews, το Olympia κ.ά. σκαλίζουν πληροφορίες που θα έπρεπε να είναι δημόσιες σε μια περίοδο καχυποψίας, σκανδάλων, αλλά και «απαλλοτριώσεων» δικαιωμάτων χάριν της κρίσης.
Χαρακτηριστικό της σιωπής είναι και το γεγονός ότι δημοσιεύματα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» (Χρ. Ιωάννου - Βασιλική Σιούτη) τον Μάρτιο, Μάιο και Οκτώβριο του 2010 για τη ΜΚΟ του Αντρίκου Παπανδρέου μεταδόθηκαν ευρέως μόλις προ ημερών. Οταν η i4cence (Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής και Ενεργειακής Ασφάλειας) βρέθηκε εγγεγραμμένη στα μητρώα των ελβετικών εταιρειών. *
 
Το newsletter του 2010 με τις συμβουλές για τα CDS και στον πίνακα η πορεία των ελληνικών ασφαλίστρων, όπου φαίνεται η εκτίναξή τους στις 1.000 μονάδες

Α, και μια γελοιογραφία του Γιάννη Καλαϊτζή από την "Ε" της 13/7/2011 που παρηγορεί, αν παρηγορεί, εν μέσω του γενικού θυμού και της κατάθλιψης που μας πλάκωσαν εδώ και δύο χρόνια...



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: