Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

"Η συντεταγμένη, της συντεταγμένης, τη συντεταγμένη, οι συντεταγμένες...κλπ."


Από το άρθρο του Ι.Κ.Πρετεντέρη "Καθημερινή Εκτροπή" (στα "ΝΕΑ", 5/7/2011)

"...Είναι η προσπάθεια ενός (έως τώρα) πολιτικού, κοινωνικού και ιδεολογικού περιθωρίου να εισβάλει στον δημόσιο χώρο. Να αμφισβητήσει όχι μια πολιτική (που είναι δικαίωμά του…) άλλα το σύστημα των συντεταγμένων δυνάμεων μιας δημοκρατικής πολιτείας. Να επιβάλει, ανεξαρτήτως κόστους ή μεθόδων, τη σημασία του σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
   Είναι - λίγο, πολύ - η συνταγή με την οποία επέβαλαν την κυριαρχία τους στους πανεπιστημιακούς χώρους διάφορες δυναμικές και βίαιες μειονότητες - μια κυριαρχία, την οποία οι πρυτάνεις των ΑΕΙ αποκάλεσαν προχθές «εσωτερική δημοκρατία»!
Αυτή η καθημερινή εκτροπή στρώνει τον δρόμο στην πολιτική ανωμαλία. Την οποία η συντεταγμένη κοινωνία οφείλει να αντιμετωπίσει - αν θέλει να επιζήσει..."
 
..................................................................................
 
 "οι συντεταγμένες δυνάμεις μιας δημοκρατικής πολιτείας", "η συντεταγμένη κοινωνία" : ποτέ τόσο "συνταταγμένες" δυνάμεις, όπως τρεις οικογένειες πολιτικών, από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και μετά, δεν κατάφεραν τόσο "ασύντακτα" και καταστροφικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας που περίμενε με λαχτάρα και υπομονή το 1974, το 1981, το 1996, το 2004 να "συνταχτεί" επιτέλους  κ ρ ά τ ο ς  ! Και ακόμα το πέρασμα από τη φεουδαρχία στον αστισμό αργεί, όπως ευστοχότατα παρατήρησε  και το Spiegel, καθώς δεν έχουμε καταφέρει τη διάκριση των τριών εξουσιών, μιας και στη χώρα μας έχουμε τέσσερις και πέντε - συγκροτήματα τύπου, μεγαλοεργολάβοι, κλπ. οι πλεονάζουσες που τις εκπροσωπούν και γραφίδες σαν αυτή του κ. Πρετεντέρη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: