Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

"Αναπότρεπτος υποβιβασμός" του Απόστολου Διαμαντή ("Ελευθεροτυπία, 30/6/2011) Και μετά κ. Διαμαντή μας ξυπνήσατε απότομα, ε;


Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Αθλητισμός

  • Αναπότρεπτος υποβιβασμός

    Ο Αλέξης Κούγιας, ως αυτόκλητος συνήγορος του κ. Μαρινάκη, εξέφρασε την άποψη πως δεν βλέπει δωροδοκία στις κατηγορίες εναντίον του, εφόσον ο πρόεδρος του Ολυμπιακού δεν φαίνεται να δίνει χρήματα σε διαιτητές, αλλά μόνον προστασία. Το σχετικό άρθρο 21 του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ, όμως, ορίζει τη δωροδοκία ως εξής: «οποιοσδήποτε προσφέρει, υπόσχεται ή δίνει αδικαιολόγητο δώρο σε αξιωματούχο της ΕΠΟ». Ως δώρο δεν εννοεί φυσικά μόνον τα χρήματα, αλλά οτιδήποτε συνιστά «αδικαιολόγητη» προσφορά, όπως ο ορισμός και η προστασία διαιτητών. Εξάλλου, την ίδια ακριβώς περίπτωση αντιμετώπισε και η ιταλική δικαιοσύνη με τον διευθυντή της Γιουβέντους, Μότζι, ο οποίος έστηνε τους ορισμούς των διαιτητών. Αυτό ακριβώς θεωρήθηκε δωροδοκία και μέσα σε μερικές μέρες υποβιβάστηκε η Γιουβέντους. Διότι, όταν σε έναν διαιτητή προσφέρεις διορισμό σε αγώνα -όπως προκύπτει σαφώς από τους διαλόγους Μπέου και Μαρινάκη- τότε φυσικά προσφέρεις και χρήμα, δηλαδή δωροδοκείς, εφόσον ο διορισμός έχει αμοιβή.
    Οταν, μάλιστα, αυτή σου η ενέργεια οδηγεί σε θετικό αποτέλεσμα για την ομάδα σου, όπως το ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, και επιπλέον συνοδεύεται και από προστασία των διαιτητών του συγκεκριμένου αγώνα, τότε είναι προφανές πως η κ. Παπανδρέου ορθώς άσκησε ποινική δίωξη στον κ. Μαρινάκη για δωροδοκία. Και μάλιστα κατ' εξακολούθηση, διότι το δίδυμο Μπέος - Μαρινάκης επέβαλε ουσιαστικά τον ορισμό των διαιτητών στην ΕΠΟ, όπως προκύπτει από πλήθος διαλόγων της δικογραφίας. Εδώ έχουμε, δηλαδή, μια κλασική περίπτωση δωροδοκίας και αλλοίωσης των συνθηκών διεξαγωγής αγώνων.
    Η αλλοίωση αυτή συνυπήρχε και με τη συνολική αλλοίωση των συνθηκών διεξαγωγής του πρωταθλήματος, καθώς, όπως φαίνεται από τη δικογραφία, ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ και του Ολυμπιακού ρύθμιζε και ποιες ομάδες θα υποβιβαστούν, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό τον Αχιλλέα Μπέο και την ομάδα του. Από εδώ αρχίζει η δεύτερη κατηγορία εναντίον του κ. Μαρινάκη, η απλή συνέργεια στη δράση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είχε παράλληλο αντικείμενο δράσης και τον παράνομο στοιχηματισμό. Και αυτή η κατηγορία εναντίον του κ. Μαρινάκη οδηγεί αμέσως, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, σε υποβιβασμό της ΠΑΕ, εφόσον στην περίπτωση του παράνομου στοιχήματος δεν απαιτείται η άμεση, αλλά η απλή συνέργεια. Η ομάδα Μπέου-Τσακογιάννη κέρδιζε μεγάλα ποσά από παράνομο στοιχηματισμό. Αυτό το κατάφερνε, όχι μόνον με δωροδοκίες παικτών, αλλά και με τον ορισμό βολικών διαιτητών.
    Επομένως, η πρώτη κατηγορία περί δωροδοκίας εναντίον του κ. Μαρινάκη οδηγεί και στη δεύτερη, στην απλή συνέργεια στη δράση εγκληματικής οργάνωσης για παράνομο στοιχηματισμό. Το όφελος για τον κ. Μαρινάκη και την ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν προκύπτει από το παράνομο στοίχημα, στο οποίο δεν φαίνεται να έχουν εμπλοκή, αλλά από την αλλοίωση των αποτελεσμάτων των αγώνων ποδοσφαίρου, εφόσον οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι πρόεδροι εξαρτούσαν τα αποτελέσματα των δικών τους αγώνων από την εύνοια του προέδρου της Σούπερ Λιγκ, ενώ η εύνοια αυτή είχε αμφίδρομο χαρακτήρα.
    Τα αδικήματα, λοιπόν, ως προς το αθλητικό τους μέρος έχουν ήδη διαπραχθεί. Αυτό είναι πεντακάθαρο. Η αθλητική δικαιοσύνη δεν έχει κανένα περιθώριο: πρέπει να υποβιβάσει αμέσως όλες τις ΠΑΕ, οι παράγοντες των οποίων είναι κατηγορούμενοι, ανεξαρτήτως της έκβασης της ποινικής δίκης.
    Διότι, η ίδια η άσκηση της ποινικής δίωξης σημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρές αποχρώσες ενδείξεις για την τέλεση των αδικημάτων. Εάν η αθλητική δικαιοσύνη πράξει διαφορετικά, αυτό θα σημαίνει πως αμφισβητεί την άσκηση της ποινικής δίωξης και συγχρόνως θα προδικάζει και την ποινική αθώωση! Ο αθλητικός εισαγγελέας, όμως, οφείλει να λάβει υπ' όψιν του τις αποχρώσες ενδείξεις ενοχής και να επιβάλει τις ποινές που προβλέπονται. Εάν μία πράξη διώκεται ποινικά, είναι δυνατόν να μην τιμωρείται αθλητικά;
    Συμπέρασμα: οποιαδήποτε απόφαση του κ. Φάκου και των αθλητικών δικαστών της ΕΠΟ, πέραν του υποβιβασμού των εμπλεκόμενων ΠΑΕ -Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα, Κέρκυρα, Αστέρας Τρίπολης, Ολυμπιακός, Ηλιούπολη, Γιάννενα, Καλαμάτα και Διαγόρας- θα συνιστά δικαστικό σκάνδαλο πρώτης γραμμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: