17.7.2011
“Η Ελλάδα απειλείται από μαζική φτώχεια” γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, στον τίτλο του ρεπορτάζ του από την Αθήνα των συσσιτίων. Το περιοδικό αναφέρει, ότι η έσχατη ένδεια αυξάνει δραματικά με χιλιάδες ανθρώπους να συρρέουν σε τράπεζες τροφίμων και σε συσσίτια. “Εκτός από την οικονομική κατάρρευση, η χώρα απειλείται και από την κοινωνική χρεοκοπία”.
“Ο αγώνας για την επιβίωση απαιτεί ακριβώς 29 λεπτά. Τόσο διαρκεί το μοίρασμα ενός πιάτου φαγητού από την εκκλησία στα συσσίτια της στο κέντρο της Αθήνας. Η ουρά των πεινασμένων μεγαλώνει συνεχώς και σε αυτή “στοιχίζονται” υπομονετικά άποροι όλων των ηλικιών. Άνεργοι, μητέρες με παιδιά, συνταξιούχοι και μετανάστες. "Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους να λιμοκτονήσουν», λέει ο πατέρας Ανδρέας , "υποφέρουν πάρα πολύ, διότι τους λείπει ακόμη κι ένα πιάτο φαΐ”. Σε λιγότερο από μισή ώρα, 1200 μερίδες φαγητού εξαφανίζονται στα άδεια στομάχια των πεινασμένων.
Το Spiegel μιλάει με την 44χρονη Κατερίνα. Οκτώ μερίδες μπιζέλια, καρότα και πατάτες, μερικά γιαούρτια και ένα κομμάτι ψωμί είναι αρκετά για την ημέρα και την οικογένειά της. Η Κατερίνα εργαζόταν σε εργοστάσιο παρασκευής μπισκότων και δεν δηλώνει το πλήρες όνομα της. “Είναι ντροπή” λέει. Η Κατερίνα ήρθε από προάστιο της Αθήνας με το λεωφορείο κρατώντας την 7χρονη κόρη της, μόνο για αυτό το πιάτο φαγητό.”Δεν υπάρχει δουλειά” τονίζει. “Δεν σε παίρνουν ούτε για να μοιράζεις φυλλάδια...Η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος της”. Ο 62χρονος Σπύρος Ξαπλαντέρης, μένει εδώ και ένα χρόνο στην πλατεία. Το πουκάμισο του είναι βρώμικο, το παντελόνι του σχισμένο. Εργαζόταν στις αποθήκες του Χίλτον. “Με πονάει-λέει- αλλά τι μπορώ να κάνω; Δεν έχω χρήματα”. Ο Πατέρας Ανδρέας δηλώνει ότι το μεσημέρι προσέρχονται για το γεύμα περίπου 2000 άνθρωποι, το απόγευμα 1200 και το βράδυ περίπου 1000. Λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην είναι κάθε φορά οι ίδιοι στην ουρά επειδή υπάρχουν πολλοί που περιμένουν. Τους τελευταίους μήνες οι Έλληνες στην ουρά του συσσιτίου αυξήθηκαν κατά 30%. Οι περισσότεροι τρώνε τις μερίδες τους εκεί, τόσο μεγάλη είναι η πείνα. Κάθονται σε τοίχους, πάνω σε περιττώματα περιστεριών, πάνω στο φρεσκοποτισμένο γκαζόν.
“Την περασμένη εβδομάδα, γράφει το Spiegel, ο Γιώργος Παπανδρέου πέρασε τα μέτρα λιτότητας για να αποτρέψει τη χρεοκοπία και να προστατεύσει το ευρώ από τα χειρότερα. Αλλά μήπως οδηγεί τη χώρα του στο θάνατο;” Ο Σάββας Ρομπ όλης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ δηλώνει στο περιοδικό ότι το φορτίο κατανέμεται άδικα. Η ζήτηση και η κατανάλωση καταστέλλονται και μικρές επιχειρήσεις κλείνουν. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 230.000 σε 2010 φτάνοντας το 14,8 τοις εκατό, και η ανεργία είναι σχεδόν συνώνυμη με την κοινωνική χρεοκοπία. Όποιος χάνει τη δουλειά του, είναι καταδικασμένος σε μακροχρόνια ανεργία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 800.000 άνεργοι, αλλά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο περίπου 280.000 από αυτούς έχουν το δικαίωμα κρατικών ενισχύσεων. Αυτό σημαίνει μια δραματική αύξηση των αστέγων στην πρωτεύουσα μέχρι και 25 τοις εκατό.
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να αυξηθεί η επίσημη ανεργία στο 17 με 18 τοις εκατό, αλλά το πραγματικό ποσοστό των ανέργων θα είναι 22 με 23 τοις εκατό. "Αυτό σημαίνει 1,2 εκατομμύρια άνεργοι», λέει ο Σάββας Ρομπόλης. Κάτι τέτοιο συνέβη στην Ελλάδα το 1961, με την εκβιομηχάνιση της γεωργίας. Το αποτέλεσμα τότε ήταν ένα κύμα μετανάστευσης, κυρίως στη Γερμανία και σύμφωνα με τον κύριο Ρομπόλη, την ίδια απειλή αντιμετωπίζει η χώρα και σήμερα. Με μια διαφορά: Τότε έφευγαν απλοί, ανειδίκευτοι εργάτες, σήμερα υπάρχουν καλά εκπαιδευμένα άτομα με ακαδημαϊκά πτυχία. Ο Σάββας Ρομπόλης φοβάται μια «επιλεκτική μετανάστευση». “Εκτός από γαλάζια θάλασσα, ατελείωτες παραλίες και λίγο ελαιόλαδο και τυρί φέτα, η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει οικονομικά”, σημειώνει το Spiegel, δεδομένου ότι ο κινητήρας της κοινωνίας είναι η ιδιωτική κατανάλωση. Πάνω από το 70 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής εξαρτώνται από αυτήν, σύμφωνα με νέα μελέτη του Friedrich-Ebert-Stiftung. Όμως, η κατανάλωση ήταν αισθητά μειωμένη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010 λόγω των περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις και το αποτέλεσμα ήταν, 65 000 λουκέτα σε επιχειρήσεις. Μέχρι το 2015 που τα μέτρα θα εφαρμόζονται. το βιοτικό επίπεδο εργαζομένων και συνταξιούχων, θα έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το 2008.
Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή τον τρίο συντελεστή ΦΠΑ στην Ευρώπη, τις τρίτες υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τον δεύτερο υψηλότερο φόρο βενζίνης. Δύο στους τρεις Έλληνες πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους, παρά τις απόψεις που επικρατούν. Είναι κυρίως η μικρομεσαία τάξη που συνεισφέρει κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία περίπου 40 δις ευρώ σε φόρους. Την ίδια ώρα που ο φόβος οδηγεί τους ανθρώπους στους δρόμους και οι ουρές στα συσσίτια μεγαλώνουν διαρκώς κάποιοι παραμένουν αλώβητοι από την κρίση, σημειώνει το περιοδικό."Δεν έχω δει ποτέ κανέναν να πάει φυλακή για φοροδιαφυγή", λέει ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Πάνος Καζάκος. Αυτό είναι που κάνει τους ανθρώπους να θυμώνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου