Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011
Το test του ψέματος
ΤΗΝ Παρασκευή επρόκειτο να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, στις οποίες περιελαμβάνοντο και οι ελληνικές.
ΤΟ πρωί της ημέρας εκείνης ο υπουργός Οικονομικών πληροφορούσε δημοσίως, ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες είχαν περάσει τα tests με επιτυχία.
ΣΤΙΣ 7 το απόγευμα της Παρασκευής, που ανακοινώθηκαν επισήμως τα αποτελέσματα από την ευρωπαϊκή Αρχή, έγινε γνωστό ότι δύο ελληνικές τράπεζες και άλλες 6 ευρωπαϊκές δεν έχουν περάσει τα tests.
ΓΙΑ το ζωντανό τραπεζιτικό σύστημα τα stress tests είναι μια δοκιμασία σε υποθετικό περιβάλλον. Δεν αποτελούν tests σε συνθήκες πραγματικότητας. Επιπλέον, γίνονται με γνώμονα στοιχεία παρελθόντων μηνών. Επομένως δεν αποτελούν τον καθρέφτη της σημερινής πραγματικότητας.
ΜΙΑ τράπεζα, που έχει ολοκληρώσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μετά το test, μπορεί να έχει χαρακτηριστεί αποτυχούσα, αλλά να είναι εύρωστη.
ΜΙΑ άλλη, που διαχειρίζεται τα προϊόντα της και τα οικονομικά της μεγέθη με ένα σύνθετο τρόπο σε χρόνο μεταγενέστερο του test μπορεί, επίσης, να είναι εύρωστη, αν και αποτυχούσα.
ΑΥΤΑ αφορούν τους επαΐοντες και όσους ασχολούνται με τα οικονομικά και την υπεύθυνη πληροφόρηση. Και δεν θα αφορούσαν τους πολίτες και τους καταθέτες ή επενδυτές, αν η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών ήταν φερέγγυοι οργανισμοί πληροφόρησης, αλλά και υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος.
ΜΙΑ φερέγγυα κυβέρνηση δεν αφήνει τους πολίτες έρμαια αφερέγγυων ιδρυμάτων, που διαχειρίζονται χρήματα. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μ' αυτή την περίπτωση. Εχουμε να κάνουμε με χειρότερη:
Ο ΠΟΛΙΤΗΣ δεν έχει να κάνει με αφερέγγυα ιδρύματα. Εχει να κάνει με αφερέγγυα κυβέρνηση. Η ψευδής διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών την Παρασκευή το πρωί, ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει επιτυχώς τα stress tests, είναι αχαρακτήριστη.
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ κανείς την επιθυμία του να αμβλύνει τις εντυπώσεις από μια τέτοια πραγματικότητα. Οπως επίσης και την αγωνία μήπως τρέξουν οι καταθέτες και αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις δύο τράπεζες. Σε άλλες εποχές κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Σήμερα, υπό το κράτος του φόβου και της ασχετοσύνης των πολιτών, όλα είναι πιθανά.
ΕΚΕΙΝΟ που δεν καταλαβαίνει ούτε ο πολίτης ούτε ο καταθέτης ούτε ο επενδυτής είναι ότι ο υπουργός των Οικονομικών μιας χώρας λέει ψέματα. Τα οποία στολίζει με διάφορες δικαιολογίες, ώστε το ψέμα να φαίνεται αλήθεια.
ΑΥΤΟ είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Χειρότερο κι απ' τη χρεωκοπία μιας τράπεζας.
ΟΙ άνθρωποι που κυβερνάνε εδώ και δεκαετίες τον τόπο δεν έχουν πάρει χαμπάρι, ότι μία από τις βασικές αιτίες της κατάπτωσης της χώρας είναι που οι πολίτες, εθισμένοι στην ψευτιά των πολιτικών τους και στην απατεωνιά των πολιτικών μηχανισμών και νομοθετών, ζουν με ήθη και έθιμα ζούγκλας. Αυτός είναι ο κυρίαρχος πολιτισμός.
ΟΙ άνθρωποι που κυβερνάνε δεν έχουν πάρει χαμπάρι, ότι έχοντας εθίσει τον πληθυσμό στο ψέμα, έχουν οδηγήσει τους πολίτες να μην εμπιστεύονται ούτε αρχές ούτε νόμους ούτε ανθρώπους. Εμπιστεύονται μόνο την παρανομία, που καταφέρνουν να εκμαιεύσουν από την πολιτική εξουσία για το αυθαιρετάκι τους, το μαγαζάκι τους, το παιδάκι τους, τη βιομηχανία τους, τη φοροδιαφυγούλα τους, την ποινούλα τους και ένα σωρό αγριότητες, που όλες μαζί αποτελούν τη Νότιο Αλβανία, που λέγεται και Ελλάδα.
Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ Τράπεζα και η Eurobank δεν απειλούνται από τα stress tests, στα οποία δεν αντεπεξήλθαν, η κάθε μία για σοβαρούς λόγους, που είναι αναστρέψιμοι και ευεξήγητοι στο ελληνικό κοινό.
ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ από κυβερνητικά στελέχη, που σπέρνουν τη σύγχυση, μεγαλώνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στον έναν και μοναδικό φορέα, που εκλέγεται, πληρώνεται και έχει σαν κύριο καθήκον να κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά: Να αντιπροσωπεύει την Εμπιστοσύνη. Και όχι το Ψέμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου