Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Συν ένα τραγούδι από τον "Κύκλο με κιμωλία" του B.Brecht με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη & τον Μανόλη Λιδάκη (youtube, 22 Δεκ 2011)

................................................................


Μάνου Χατζιδάκι - Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΓΙΝΕ ΑΝΩ ΚΑΤΩ - Berthold Brecht


Ανέβηκε στις 22 Δεκ 2011
Ερμηνεία: Αλκίνοος Ιωαννίδης -- Μανώλης Λιδάκης

Απο τον κύκλο τραγουδιών ''Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ '' για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σιην Ελλάδα το 1957από το θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, απόδοση Οδυσσέα Ελύτη, σκηνικά και κοστούμια Γιώργου Βακαλό.
Στίχοι: Μπέρτολτ Μπρέχτ -Απόδοση Οδυσσέας Ελύτης
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Μπρος αδελφή δώσε το χέρι
κι εσύ αδελφέ μου πάρε το μαχαίρι
ο κόσμος όλος έγινε άνω-κάτω
οι πλούσιοι, κοίτα, βρέθηκαν στον πάτο.
Απ' τη χαρά τους οι φτωχοί αλαλάζουν
κι αυτός όπου δεν είχε μια μπουκιά ψωμί
το στάρι όλου του κόσμου θα χαρεί.

Τι κάνεις στρατηγέ, δε βάζεις τάξη
όλα εδώ πέρα τα 'χουνε τινάξει
πεντάρα το αρχοντόπουλο δε δίνει
μιας παρακατιανής παιδάκι εγίνει.
Σκλάβοι που δε σφαλούσανε το μάτι
τώρα κοιμούνται σε ζεστό κρεβάτι,
τώρα κοιμούνται σε ζεστό κρεβάτι.

Η επαφή του ελληνικού κοινού με έργα του Μπρεχτ και με τη μουσική τους από Έλληνες συνθέτες, έγινε για πρώτη φορά, στα 1957, όταν, ο Κουν αποφασίζει να ανεβάσει τον «Κύκλο με την κιμωλία» σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη. Ο Κουν ζητά από τον Αργύρη Κουνάδη να αναλάβει τη μουσική του έργου, ο οποίος όμως τελευταία στιγμή αρνείται και έτσι αναλαμβάνει ο Μάνος Χατζιδάκις, έχοντας όμως μόλις δώδεκα μέρες στη διάθεσή του τις οποίες «πολλαπλασίασα προσθέτοντας και τις δώδεκα νύχτες κι έτσι η μουσική παίχτηκε στην ώρα της, που λένε»

Σκοπός του ήταν να γράψει «θερμότερα» τραγούδια από τον «ψυχροτριγωνικό Μπρεχτ του Berliner Ensemble». Το αποτέλεσμα ήταν η Ελένε Βαίγκε, η χήρα του δραματουργού, να θυμώσει αφού ο συνθέτης δεν κινήθηκε στις αυστηρές προϋποθέσεις του παραστασιολογικού μοντέλου και την επόμενη χρονιά να επιβάλλει στον Κουν τη μουσική του Ντεσό για την παράσταση ο «Καλός άνθρωπος του Σετσουάν».

Ο δίσκος από τη θεατρική παράσταση κυκλοφόρησε το 1959 και περιέχει 4 τραγούδια («Τέσσερις στρατηγοί», «Ανάγκη να σε πάρω εγώ», «Η μπαλάντα του στρατιώτη», «Μια φορά κι έναν καιρό») σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη με ερμηνευτή τον Γιώργο Μούτσιο.







Δεν υπάρχουν σχόλια: