Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

"Το μισό δίκιο της Ρένας Δούρου" έγραψε ο Ανδρέας Πετρουλάκης (www.protagon.gr, 26/2/2014)

............................................................
 
Το μισό δίκιο της Ρένας Δούρου

  Ανδρέας Πετρουλάκης

έγραψε ο Ανδρέας Πετρουλάκης

www.protagon.gr, 26/2/2014



Aσφαλώς ήσαν άστοχες οι επιθέσεις που δέχτηκε η Ρένα Δούρου. Η περισυλλογή και διαχείριση των σκουπιδιών είναι κατεξοχήν πολιτικό θέμα και δεν ευτελίζεται στην ειρωνική διαπίστωση ότι μάλλον εννοεί πως οι αντιμνημονιακοί εργατοτεχνίτες των δήμων είναι πιο παστρικοί από τους μνημονιακούς. Το αν αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες το έργο ή προσλάβεις και άλλους δημοτικούς υπαλλήλους είναι μία πολιτική επιλογή. Αρκεί να την έχεις έτοιμη και κοστολογημένη και να πείς πού θα βρείς τα λεφτά. Ομοίως αν επιλέξεις ΧΥΤΑ, κομποστοποίηση ή άλλη μέθοδο διαχείρισης, είναι πολιτική απόφαση, όπως και ο τόπος προορισμού των σκουπιδιών. Οχι στην Κερατέα, όμως πού;  Στο διαταύτα υπάρχει μονίμως ένα κενό το οποίο αναπόφευκτα καταλαμβάνει η δυσπιστία -ή η κακοπιστία, της οποίας θύμα έπεσε η κ. Δούρου.
Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια ένα ακτιβιστικό μικρό κόμμα της αριστεράς που ολοκληρώνει την πολιτική αποστολή του παρεμποδίζοντας απλώς τις πολιτικές των άλλων, είναι ένα κόμμα που αύριο μπορεί να είναι στην εξουσία. Και σταθερά εξιστορεί τη μισή αλήθεια του, την πιο πιασάρικη και αβανταδόρικη.΄Οτι δηλαδή οι άλλοι τα θαλάσσωσαν-ευχαριστούμε πολύ. Τη δύσκολη συνέχεια δεν τη λένε, τι θα κάνουν δηλαδή για να μην τα θαλασσώσουν και οι ίδιοι, έστω και με το δικό τους ταμπεραμέντο. Ας παρακάμψουμε τον τρόπο που περιγράφουν τους άλλους, είναι η προηγούμενη σελίδα, φορτισμένη με ρητορική μίσους και Καμένου- θα το βρούν μπροστά τους στην επόμενη, αν το σχέδιό τους διαψευσθεί. Σημασία προς το παρόν έχει το ίδιο το σχέδιο.
Και το σχέδιο δεν έχει νούμερα, νομοσχέδια, ακριβείς πολιτικές. ΄Εχει προθέσεις και ηθικολογία, μαζί με την επαναλαμβανόμενη, και πληκτική πια, απαξίωση των ευρισκομένων στο πολιτικό ναδίρ. ΄Εχει μπόλικη συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες λες και εκείνες θα παραγάγουν πολιτική. ΄Ομως ο πολιτικός διάλογος τελεσφορεί μόνο στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων , δεν μαζεύονται όλοι και λέει ο καθένας το μακρύ του. Και προτάσεις τέτοιες δεν έχουν γίνει σχεδόν σε κανένα τομέα, πράγμα απαράδεκτο για κόμμα στα πρόθυρα εξουσίας. Για να είμαστε δίκαιοι, βέβαια, απλώς ακολουθούν μια μακραίωνη παράδοση, αλλά ήδη αυτό τους συναθροίζει με όλους τους προηγούμενους.
Τα στελέχη του διακηρύσσουν ότι η αλλαγή θα γίνει με πρόσωπα. Οι αλλαγές όμως είναι μόνο θεσμικές. Είναι ανώριμη προσέγγιση να ισχυρίζεται κάποιος ότι αρκεί η τοποθέτηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε κρατικές θέσεις για να επέλθει η εξυγίανση του δημοσίου. Είναι ουτοπία να πιστεύουν ότι οι φορολογούμενοι θα γίνουν ευσυνείδητοι απλώς γιατί θα εμπνέονται από τους αγνούς αριστερούς υπουργούς. Ας το πάρουν απόφαση, τον ίδιο λαό θα κυβερνήσουν και εκείνοι και με στελέχη από την ίδια κοινωνία θα τροφοδοτήσουν τον κρατικό μηχανισμό. Αν δεν συλλάβουν τη φοροδιαφυγή με σχέδιο θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τους προηγούμενους. Αν δεν θωρακίσουν θεσμικά τη λειτουργία του κράτους, κάποια από τα άφθαρτα στελέχη τους θα ακολουθήσουν τη διαδρομή αντίστοιχων ελπιδοφόρων άλλων εποχών που τώρα είναι οι στιγματισμένοι της κοινωνίας.
Η κ. Δούρου στη δεύτερη φράση της αποσαφήνισε το πολιτικό πλαίσιο της τοποθέτησής της. Αυτή κόπηκε από τις μυλόπετρες των μέσων και την κουτή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. Τους ευνοεί  όμως το πολιτικό κλίμα που εκπορεύεται από το κόμμα της, που συχνά συνοψίζεται στο “αρκεί να έρθουμε εμείς οι ευαίσθητοι και τίμιοι για να  διορθωθούν τα πράγματα όπως τα είχαν καταντήσει οι ανάλγητοι και διεφθαρμένοι”. Και αυτό δεν βγάζει πουθενά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: