Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Ξανά η είδηση (το 2ο μέρος που απευχόμασταν) και τα νέα σχόλια της πολιτισμένης μας κοινωνίας... (http://www.tanea.gr, 28/3/2014)

.........................................................

Ιχνη βασανισμού έφερε ο βαρυποινίτης που πέθανε στις φυλακές Νιγρίτας

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16:18 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πριν 6' |
 
 
Φωτογραφία αρχείου
 
Ιχνη βασανισμού έφερε ο βαρυποινίτης που πέθανε στις φυλακές Νιγρίτας
Ιχνη βασανισμού του αλβανού βαρυποινίτη Ιλια Καρέλι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός τα μεάνυχτα στο κελί του στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών, διαπίστωσε η ιατροδικαστική έκθεση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, βρέθηκαν ίχνη εγκαυματικής αλλοίωσης στην παλάμη του δεξιού χεριού του. Για το λόγο αυτό έχει δοθεί ήδη εντολή για τη διενέργεια ιστολογικής εξέτασης.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Καρέλι βρέθηκε άγρια ξυλοκοπημένος, με βαρύτατες κακώσεις στο στέρνο και στο κεφάλι.

Ο φονιάς του υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη είχε μεταφερθεί στις φυλακές της Νιγρίτας το απόγευμα της Πέμπτης από τις φυλακές Μαλανδρίνου όπου την Κυριακή είχε διαπράξει το άγριο έγκλημά του.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση που διενεργήθηκε την Παρασκευή στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτιών του θανάτου του, ο Ιλια Καρέλι έφερε πολλαπλά χτυπήματα και κάταγμα στο στέρνο. Επιπλέον, ο ιατροδικαστής διέγνωσε κακώσεις στο κεφάλι, τα άνω και τα κάτω άκρα από σπειρωτή ράβδο.

Εγείρονται λοιπόν σοβαρά ερωτηματικά για την κατάσταση στην οποία τελικά βρισκόταν ο Καρέλι όταν έγινε η παραλαβή του από τις φυλακές Νιγρίτας το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με την αναφορά του διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας, κατά την παραλαβή του ο κρατούμενος «έφερε μώλωπες για τους οποίους ο ίδιος δεν προσδιόρισε την αιτία τους και δεν υπέβαλε αίτημα ιατρικής του εξέτασης».

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε:

«Ο κατηγορούμενος, ο οποίος κατηγορείτο για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα του καταστήματος κράτησης Μαλανδρίνου, μεταφέρθηκε, χθες (27.3.2014) περί ώρα 15.45 στο Κ. Κ Νιγρίτας για λόγους προσωπικής του ασφάλειας.

» Τοποθετήθηκε σε θάλαμο νεοεισερχομένων περί ώρα 18.30 μόνος του και μακριά από άλλους κρατούμενους, ώστε να υπάρχει συνεχής παρακολούθησή του από το προσωπικό του σωφρονιστικού καταστήματος. Μάλιστα εντός του χώρου κράτησής του τοποθετήθηκε κάμερα, ώστε να υπάρχει πλήρης εποπτεία και καταγραφή όλων των κινήσεων.

» Περί ώρα 23.30 υπάλληλοι του καταστήματος κράτησης παρατήρησαν ότι δεν εκινείτο, ενώ βρισκόταν για ώρα στο κρεβάτι του. Εισήλθαν τότε στο κελί του όπου και διαπιστώθηκε έλλειψη των αισθήσεών του. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ το οποίο προσήλθε σε 17 λεπτά και μετέφερε τον κρατούμενο στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όπου πιστοποιήθηκε ο θάνατός του.

» Ταυτόχρονα με την ως άνω πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση, διενεργείται και προανάκριση από την Αστυνομία στην οποία παραδόθηκε και το υλικό της κάμερας, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης για τη διαπίστωση των αιτίων θανάτου.

» Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την παραλαβή του στο κατάστημα κράτησης της Νιγρίτας, σύμφωνα με την αναφορά του διευθυντή του καταστήματος, ο κρατούμενος έφερε μώλωπες για τους οποίους ο ίδιος (κρατούμενος) δεν προσδιόρισε την αιτία τους και δεν υπέβαλε αίτημα ιατρικής του εξέτασης».

Τον παρακολουθούσαν από κάμερες
Ο βαρυποινίτης Ιλια Καρέλι μεταφέρθηκε σε κλίμα μυστικότητας στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών στις 15:45 την Πέμπτη αφού την Κυριακή είχε μαχαιρώσει και σκοτώσει τον σωφρονιστικό υπάλληλο, Γιώργο Τσιρώνη. Οι φυλακές των Σερρών είναι από τις πιο σύγχρονες αφού εγκαινιάστηκαν πριν από μερικά χρόνια.

Περίπου τρεις ώρες αργότερα ο Καρέλι οδηγήθηκε στον θάλαμο νεοεισερχομένων όπου παρακολουθείτο από ειδικές κάμερες ασφαλείας. 

Από τις κάμερες, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατάλαβαν ότι ο Καρέλι από μια στιγμή και μετά δεν κουνιόταν καθόλου. Φύλακας μπήκε στο κελί του και διαπίστωσε ότι ήταν ακίνητος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε 17 λεπτά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σερρών όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εσωτερικών φρουρών των φυλακών Νιγρίτας, Χάρη Κονσολίδη, ο αλβανός βαρυποινίτης κρατείτο στην απομόνωση, για λόγους προστασίας.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο αρχιφύλακας υπηρεσίας διαπίστωσε ότι ο 40χρονος κρατούμενος βρισκόταν ακίνητος στο κρεβάτι του. Αμέσως, ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Νιγρίτας και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εξωτερικών φρουρών, Αθανάσιο Τούσιο, το σωφρονιστικό κατάστημα Νιγρίτας παρακολουθείται με κάμερες, οπότε έχουν καταγραφεί όλες οι κινήσεις του κρατούμενου.

Σωφρονιστικοί: «Κινούμαστε μακριά από πράξεις αυτοδικίας και αντεκδίκησης»

Σε ανακοίνωσή της για τον θάνατο του βαρυποινίτη Καρέλι, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας ανέφερε:

«Εκφράζουμε την λύπη μας για τον θάνατο του Αλβανού κρατουμένου ο οποίος την 25η Μαρτίου αφαίρεσε αναίτια την ζωή του αείμνηστου συνάδελφού μας Γεωργίου Τσιρώνη. Ο ανθρωπισμός μας σε καμία περίπτωση δεν θα μας επέτρεπε η διαφοροποίηση στο μέγεθος του πόνου να αποτελέσει αιτία για οποιοδήποτε άλλα συναισθήματα. Οι εργαζόμενοι στις φυλακές ως υποσύνολο της κοινωνίας των φυλακών που συναποτελείται και από τους έγκλειστους κρατουμένους μαζί με τους οποίους βιώνουμε την κατάντια, την δυστυχία και την εγκατάλειψη πολλών συνανθρώπων μας, χρόνια τώρα μας έχει επιβάλλει να παλεύουμε και να διεκδικούμε για μια φυλακή που δεν θα χρειάζεται να μετρά απώλειες καμία από τις δύο πλευρές.

» Επίσης, η ηθική μας και η λογική μας ως εργαζόμενοι μας επιβάλλουν να κινούμεθα μακριά και να καταγγέλλουμε οποιαδήποτε μορφή αυτοδικίας ή αντεκδίκησης. Προσηλωμένοι στην πανανθρώπινη αξία της ζωής που αποτελεί βασικό οδηγό του αγώνα μας, μας επιβάλλει μαζί με την λύπη μας για αυτό καθ' αυτό το γεγονός να εκφράσουμε και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θανόντος. Είμαστε σίγουροι ότι η έρευνα που ήδη διεξάγεται θα αποδείξει καταρχήν κάτω από ποιες συνθήκες και σε ποια αίτια οφείλεται ο θάνατος του κρατουμένου, καθώς και την ειλικρίνεια των λόγων μας, δεδομένου ότι δεν έχουμε καμία συμμετοχή σε αυτόν, ούτε παραλείψαμε να κάνουμε κάτι που θα εξέθετε την ζωή του σε κίνδυνο. Ο συ μισείς, ετέρω μη ποιήσης». 
 
 
Πετρος
16:36
Μαλλον στη ΖΑΡΝΤΙΕΡΑ επεσε
ELLHN
16:34
Apotaksh apo to swma kai me fulakh isovia oswn 'swfronistwn' exoun anameijh kai den mporoun h den theloun na kanoun th douleia tous. As stamthsei h alhteia apo tous mpatsous pou dinoun oi opoioi prepei na dinoun kai ton tono!
16:32
elpizo na ton varesan pisoplata
πανος;
16:28
μεγαλη χαρα κ μεγαλη ικανοποιηση!!επιτελους δικαιοσυνη
λουκας
16:28
καλα του κανανε να αγιασει το χερι τους .
jimy
16:28
Ypoula ton efage, Ypoula ton fagane. Amin

Δεν υπάρχουν σχόλια: