Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

"Δεν είμαι μέλος κόμματος" από τον Αντρέα Πετρουλάκη (www.protagon.gr, 11/3/2014)

.......................................................

Δεν είμαι μέλος κόμματος

από τον Αντρέα Πετρουλάκη

www.protagon.gr, 11/3/2014 
Τα πράγματα, σε ό,τι αφορά εμένα, έχουν ακριβώς όπως τα περιέγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη Τύπου. Δεν είμαι τίποτα περισσότερο από ένας παλιός φίλος του, από τον οποίο ζητά και συχνά υπολογίζει τη γνώμη του. Κι εγώ τη δική του, δεν είναι το θέμα μας. Μάλιστα είχε την τόλμη, στην πρώτη εκείνη δημόσια εμφάνιση να διευκρινίσει ότι για το συγκεκριμένο εγχείρημα, του κόμματος, είχα άλλη γνώμη.
Τα δημοσιογραφικά στερεότυπα την αναφορά του ονόματός μου την εξέλαβαν ως συμμετοχή σε λίστες ευρωεκλογών, όργανα κόμματος, στελεχικό δυναμικό. Δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά. Δεν είμαι ούτε μέλος, ούτε υποψήφιος, ούτε φυσικά μετέχω σε κάποιο κομματικό όργανο. Είμαι και θα είμαι φίλος του Σταύρου και τίποτα περισσότερο. Δεν θέλησα να μιλήσω νωρίτερα γιατί δεν ήθελα να εκληφθεί ως διάψευση και να τον βλάψει. Διότι ειλικρινά δεν είχα να διαψεύσω και τίποτα από αυτά που είπε εκείνος. Τη λανθασμένη εικόνα που δόθηκε εκ των υστέρων από κάποια μέσα έπρεπε να διορθώσω. Για αυτό δεν έγραφα αυτές τις μέρες στο protagon για άλλα θέματα πριν ξεκαθαρίσω το δικό μου.
Τώρα που ο Θεοδωράκης δημοσίευσε τις πολιτικές θέσεις και εμφανίστηκαν και κάποια πρόσωπα δίπλα του, τώρα που η συζήτηση περιστρέφεται στην πολιτική και όχι στις εντυπώσεις, αποφάσισα να το διευκρινίσω. Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, ανήκω στη δημοσιογραφία. Πάγια αρχή μου είναι ότι δημοσιογραφία και εμπλοκή με κόμματα δεν συμβαδίζουν. Αν ήθελα να συμμετάσχω σε κομματικές διαδικασίες θα υπέβαλλα πρώτα την παραίτησή μου από όλες τις δημοσιογραφικές μου δουλειές, όπως έκανε ο Σταύρος.
Εγώ θα συνεχίσω να κάνω αυτό που έκανα πάντα. Γελοιογραφίες για τους πάντες και τα πάντα. Και για τον Σταύρο. Θα μου πείτε με τι αντικειμενικότητα θα κάνεις  σκίτσα που θα σατιρίζουν τον φίλο σου; Δεν έχω προηγούμενη εμπειρία φιλίας με πολιτικό αρχηγό, αλλά πιστεύω ότι εκείνη η παλιά αρχή που μου πρωτοδίδαξε ένας σεβάσμιος δημοσιογράφος της Αυγής δεν θα με προδώσει ούτε τώρα. «Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα στη δημοσιογραφία, υπάρχει έντιμη υποκειμενικότητα».
 
Σχολιάζω μετά μεγάλης προσοχής: Μου προξενεί μεγάλη εντύπωση, όχι βέβαια θετική, το ξεκαθάρισμα των θέσεων δύο - μέχρι στιγμής - "συνεργατών" στο δημοσιογραφικό μετερίζι του Σταύρου Θεοδωράκη απέναντι στο πολιτικό και κομματικό του εγχείρημα. Κι όταν λέω "όχι θετική", εννοώ όχι ότι προσδοκούσα την παραμονή τους στο κομματικό πλευρό του Θεοδωράκη, αλλά αναρωτιέμαι για την πολιτική φερεγγυότητα του εγχειρήματος. Δεν είναι πολύ νωρίς για να τρέχουν δύο συνεργάτες που δηλώνονται ως συμπαραστάτες στο "Ποτάμι" να διαχωρίζουν τη θέση τους όσον αφορά στην οργανωτική τους σχέση; Και προκύπτουν συνακόλουθα και άλλα ερωτήματα: πόσο καλά προετοιμασμένο ήταν το νέο εγχείρημα; Φτάνει η αναγνώριση της ανάγκης για νέο πολιτικό φορέα; Πόση δουλειά έχει από πίσω της αυτή η αναγνώριση και δεν είναι ένα μόνο σύνθημα αρνητικής οριοθέτησης απέναντι στην - και εδώ δεν υπάρχει λόγος να διαφωνήσει κανείς - χρεωκοπία του πολιτικού συστήματος; Κι όταν απλώς αναγγέλεις το καινούργιο χωρίς να έχεις στήριγμα επεξεργασίες και προτάσεις δουλεμένες δεν είναι σαν να ομοιάζεις σ' αυτό που καταγγέλεις; Πώς το λέει η Αλεξίου; "Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά"...


Δεν υπάρχουν σχόλια: