Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

"Έτσι είναι η κόλαση..." έγραψε ο Γιάννης Παντελάκης (www.protagon.gr, 8/3/2014)

....................................................

Έτσι είναι η κόλαση...

 

 Photo: ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΟΥ ‏(@kolastirio / Twitter)





 Γιάννης Παντελάκης

έγραψε ο Γιάννης Παντελάκης





Eίναι άρρωστοι, είναι φυλακισμένοι. Έχουν δυο καλές προϋποθέσεις για να έχουν έναν μη αξιοπρεπή θάνατο. Ευτυχώς ακόμα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Πολλοί φοβούνται πως είναι θέμα χρόνου. Στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, στοιβάζονται 209 ασθενείς (ανάμεσά τους 131 οροθετικοί), όταν οι προβλεπόμενες κλίνες είναι μόνο 60. Τι σημαίνει αυτό, είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό.
Ένας συνωστισμός ανθρώπων με τεράστια προβλήματα υγείας, ένα κατ' ευφημισμό νοσοκομείο που έχει μετατραπεί σε μια αποθήκη ανθρώπων. Τα κρεβάτια έχουν αντικατασταθεί με κουκέτες, πολλοί κοιμούνται σε στρώματα, οι χώροι ζέχνουν, οι μεταδοτικές ασθένειες θερίζουν. Μια μικρή κόλαση, μάλλον έτσι θα είναι η κόλαση.
Για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, αρκετοί ασθενείς κρατούμενοι απέχουν από τα συσσίτια, προσπαθώντας έτσι ν' αφυπνίσουν τους υπεύθυνους και να τους δώσουν μια μικρή σημασία. Τουλάχιστον να διαθέσουν λίγους περισσότερους από τους δυο γιατρούς που είναι αδύνατον να διαχειριστούν όλους αυτούς τους ανθρώπους. Τουλάχιστον να βελτιώσουν στοιχειωδώς τις συνθήκες στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον να διαχωρίσουν ασθενείς με μεταδοτικές ασθένειες από τους υπόλοιπους.
Στις τρεις αυτές εβδομάδες, δεν συνέβη απολύτως τίποτα. Λάθος. Συνέβη. Ένας από τους ασθενείς έβγαλε μερικές φωτογραφίες από τους χώρους του νοσοκομείου τις οποίες δημοσιοποίησε, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τα μέσα ενημέρωσης και κατ' επέκταση την εξουσία. Αυτό, το πλήρωσε με μια πειθαρχική δίωξη που άσκησε εισαγγελέας. Υπάρχει εισαγγελέας που δεν ζητά διερεύνηση των καταγγελιών για τις άθλιες συνθήκες επιβίωσης στο νοσοκομείο, αλλά ζητά δίωξη επειδή ένας κρατούμενος φωτογράφησε την πραγματικότητα.
Πριν από μερικές ώρες, ήρθε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει με μεγάλη ακρίβεια τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν αυτοί οι άνθρωποι. «Θα πεθάνουμε από τη βρωμιά, σε 25 τετραγωνικά ζούμε 19 άνθρωποι», καταγγέλλει απελπισμένος κρατούμενος. Και; Μπορεί και αυτός και άλλοι πολλοί να καταγγέλλουν ό,τι θέλουν. Μπορεί ο Συνήγορος του πολίτη να έχει καταγράψει την κατάσταση από το 2012 και να επισημαίνει πως οι ασθενείς χρειάζονται κανονικό νοσοκομείο και όχι «ειδική φυλακή». Μπορεί το Συμβούλιο της Ευρώπης να ζητά από τις ελληνικές Αρχές άμεση βελτίωση των συνθηκών στο νοσοκομείο.
Μπορεί και εμείς να γράφουμε ό,τι γράφουμε, αλλά και πάλι όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα. Ποιος θ' ασχοληθεί με ποινικούς και ασθενείς; Ποιος θα δώσει σημασία στους κολασμένους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: