Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Αριστερή και πατριωτική στάση καλλιτεχνών, κάποτε. Πριν πολλά-πολλά χρόνια... (από μια συνέντευξη της Μαρίζας Κωχ, στη lifo, 15/1/2014)

.......................................................

Από το "Η Μαρίζα Κωχ έχει ζήσει μια πολύ πιο συναρπαστική ζωή απ' αυτή που φαντάζεσαι!" (www.lifo.gr, 15/1/2014)

...Το 1976 μου τηλεφωνεί ο Χατζιδάκις. "Πάρε ένα λαούτο και φύγε για Χάγη στη Γιουροβίζιον. Μέχρι το πρωί θέλω να μου έχεις ένα τραγούδι για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο." Αυτό έγινε στις 10 το βράδυ και ήθελε το κομμάτι μέχρι τις 10 το άλλο πρωί. Όλη νύχτα απ' το τηλέφωνο με το Μιχάλη Φωτιάδη στη Θεσσαλονίκη γράφαμε τους στίχους στο "Παναγιά μου Παναγιά μου". Βγήκε μοιρολόι όπως το ήθελε ο Χατζιδάκις, ενορχηστρωμένο από τον Μάικ Ροζάκη. Στη Χάγη ξεκίνησαν διαμαρτυρίες από τους Τούρκους σε όλες τις γειτονικές χώρες της Ευρώπης κατά της ελληνικής συμμετοχής. Όταν παίχτηκε το κομμάτι μας, η τουρκική τηλεόραση έριξε χορό της κοιλιάς. Προηγουμένως με έπιασαν οι διοργανωτές και μου είπαν να μη βγω γιατί σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε ελέυθερος σκοπευτής μέσα στην αίθουσα και κινδύνευε η ζωή μου. Βγήκα με υπογραφή , δηλαδή ότι τραγουδώ με δική μου ευθύνη. Δε γινόταν να κάνω πίσω, το μήνυμα έπρεπε να το πάρει ολόκληρη η Ευρώπη. Θυμάμαι, ότι η Αγγλία μας έδωσε μηδέν, ενώ η Γαλλία δεκάρι, εν ολίγοις οι χώρες πήραν ξεκάθαρη πολιτική θέση... 

Εδώ δες την συνέντευξη της Μαρίζας Κωχ απ' όπου και το παραπάνω απόσπασμα:

http://www.lifo.gr/mag/features/4125 










Σχολιάζω και ρωτάω: Τι είναι πιο αριστερό και πιο πατριωτικό από την "έμπνευση" και τη στάση του "δεξιού" Μάνου Χατζιδάκι που τότε ήταν διευθυντής της ΕΡΤ; Ξέρω, θα αρχίσουν οι αντιρρήσεις, οι ενστάσεις και οι μουρμούρες του στυλ ότι η συνεπής αριστερή στάση θα ήταν να μην συμμετέχει η χώρα μας σε τέτοιου είδους πανηγυράκια κλπ.κλπ. Σύμφωνοι, μόνο που τότε (2 χρόνια μόλις μετά την μεταπολίτευση) ο "δεξιός" Μάνος Χτζιδάκις δεν το ήξερε, πιθανολογούσε ότι αυτή η συμμετοχή θα μπορούσε να βοηθήσει την εθνική υπόθεση του Κυπριακού προβλήματος και όταν το κατάλαβε, με την κακή θέση που κατέλαβε το τραγούδι της Κωχ στις ψηφοφορίες και στην τελική βαθμολογία διακήρυξε με όλη τη δύναμη της ψυχής του ότι η χώρα μας δεν θα έπρεπε να ξαναπάρει μέρος σ' αυτόν, και σ' άλλες παρόμοιες εμποροπανηγύρεις. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε ούτε όταν κυβέρνησαν "αριστερότερες" (και πιο πατριωτικές) από τον Χατζιδάκι κυβερνήσεις, ονόματα δε λέμε, οικογένειες δε θίγουμε. Είχε αρχίσει ήδη να ανατέλλει η 30 ετής, και πλέον, εποχή της χαζοχαρούμενης αμεριμνησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: