Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Η αποδιάρθρωση της Ελλάδας. Του Σ.Κούλογλου - Σάβ 16/04/2011


Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για την ορθότητα και το ..σίγουρο μέλλον των μέτρων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, από την αντίδραση των «αγορών» μόλις τα πληροφορήθηκαν. Υποτίθεται ότι το νέο πακέτο λιτότητας και το βγάλσιμο στο σφυρί της περιουσίας και των επιχειρήσεων του δημοσίου που προανήγγειλε ο κ. Παπανδρέου, θα επιτρέψουν στη χώρα να δανειστεί με υποφερτά επιτόκια τα 25 επιπλέον δις που χρειάζεται η Ελλάδα το 2012, πέραν του ποσού που θα αντλήσει από το δάνειο του μνημονίου. Λίγη ώρα λοιπόν μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ενέκρινε τα νέα μέτρα σε ζωντανή μετάδοση, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκανε βουτιά ενώ τα επιτόκια δανεισμού προς την Ελλάδα ανέβαιναν κι άλλο, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ!!
Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά, καθώς άλλη προφανώς είναι η χώρα στην οποία ζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και διαφορετική αυτή που παρατηρούν όλοι οι υπόλοιποι, Έλληνες και ξένοι. Σε αυτή την τελευταία χώρα, σημειώθηκαν τη προηγούμενη εβδομάδα τα παρακάτω χαρακτηριστικά γεγονότα, σύμφωνα με μια πρόχειρη σταχυολόγηση: στην Αθήνα σταμάτησαν να λειτουργούν δύο νοσοκομεία από έλλειψη χρημάτων. Για πρώτη φορά στα χρονικά, ένα άλλο μεγάλο νοσοκομείο δήλωσε ότι δεν μπορεί να εκτελέσει την εφημερία του λόγω έλλειψης κλινών και υλικών, πράγμα που ο υπουργός Υγείας απέδωσε σε «σαμποτάζ». Στο Περιστέρι ο κ.Λοβέρδος δέχθηκε επίθεση, παρ ότι θεωρείται από τα πιο συμπαθή μέλη της κυβέρνησης. Στη Πάτρα τραμπούκοι διέκοψαν ομιλία νομπελίστα στο Πανεπιστήμιο. Στον Πειραιά, επιβάτης πυροβόλησε τον ελεγκτή που του ζήτησε το εισιτήριο.
Στη Θεσσαλονίκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι αυτός προσωπικά και η παράταξη του αγαπούν παράφορα τον περιφερειάρχη που συνελήφθη κλέπτων οπώρας και καταδικάστηκε από τα δικαστήρια. Στη Κερατέα συνεχίζονται οι μάχες, καθώς η κυβέρνηση έχει καταφέρει να συσπειρώσει από τα νεογνά μέχρι τους ηλικιωμένους εναντίον της και αδυνατεί επί μήνες να εφαρμόσει την πολιτική της παρά την συνδρομή της αστυνομίας, η οποία δηλώνει πλέον σαφώς ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Τη Πέμπτη το πρωί κάποιοι άνοιξαν τάφρο!! στη Λεωφόρο Λαυρίου ενώ το ίδιο βράδυ άγνωστοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στο σπίτι του διοικητή του αστυνομικού τμήματος. Αυτά πια δεν συμβαίνουν ούτε στο Μεντεγίν και τις άλλες πόλεις- προπύργια του καρτέλ κοκαίνης της Κολομβίας.
Κι ενώ οι αξιόλογοι ξένοι παίκτες αρχίζουν να τη κάνουν με πλάγια πηδηματάκια από το παραπαίον ελληνικό ποδόσφαιρο ( έφυγε ήδη ο αρχηγός του Άρη Σ. Κόχε και ακολουθούν και άλλοι) παράγοντας εναντίον του οποίου ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη το πρωί για εκβιασμό, διορίστηκε στο ΔΣ της ΕΠΟ το απόγευμα!! Κερασάκι στη τούρτα,ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι έλαβε παρανόμως χρήματα από την Siemens σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που ακόμη ταλανίζουν τη χώρα, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για την μη υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες», τα έτη 2006 και 2007, αλλά με αναστολή, ενώ του επεβλήθη και .. βαρύ πρόστιμο 7,5 χιλιάδων ευρώ.
Σε αυτή λοιπόν τη κλυδωνιζόμενη χώρα όπου έχει πλήρως χαθεί η μπάλα, αντί ο πρωθυπουργός να προτείνει συγκεκριμμένα μέτρα για τη αντιμέτώπιση της πολύπλευρης κρίσης καθώς και ένα σχέδιο ανάπτυξης που θα φώτιζε κάπως την άκρη του τούνελ, φρόντισε να της πει πανηγυρικά ότι θα τη φορτώσει και με άλλα,πιο σκληρά μέτρα λιτότητας. Παρόμοια με αυτά που αν δεν έχουν δημιουργήσει, σίγουρα όμως έχουν συμβάλλει σημαντικά στο σημερινή πρωτοφανή κατάσταση.
Δικαίως λοιπόν οι αγορές είδαν ότι το βασικό πρόβλημα της χώρας, που δεν είναι οικονομικό αλλά κυρίως πολιτικό, οι χθεσινές εξαγγελίες όχι μόνο δεν το αντιμετωπίζουν αλλά πρόκειται να το διογκώσουν: αποτελούν μέρος του φαύλου κύκλου περισσότερη ύφεση και ανεργία-επομένως νέα, σκληρότερα μέτρα και οδηγούν αναπόφευκτα σε μεγαλυτερη κοινωνική αναταραχή. Ενώ ακόμη και ηΕυρωπαική Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την ελληνική δημοκρατία, η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Στη πραγματικότητα η χώρα βρίσκεται σε πλήρες πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση αδυνατεί να κυβερνήσει, η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει μια από τα ίδια και χειρότερα (για περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις έκανε λόγο χθες) ενώ η πλειοψηφία της αριστεράς βρίσκεται στη κοσμάρα της δίνοντας σχεδόν καθημερινά μαθήματα ανευθυνότητας, σε πλήρη αδυναμία να αντιληφθεί ότι η επόμενη στάση δεν θα ονομάζεται Λένιν, αλλά Μπερλουσκόνι. Η Καρατζαφέρης.
Σε οικονομικό επίπεδο, η μεν αναδιάρθρωση του χρέους θα οδηγήσει σε κατάρρευση των ελληνικών ταμείων και τραπεζών, τα υπολείμματα των οποίων θα έρθει μετά να αγοράσει τζάμπα το γερμανικό κεφάλαιο, εξ ου και η πρόσφατη προσχώρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στους θιασώτες της αναδιάρθρωσης και του "κουρέματος» του χρέους. Η δε συνέχιση της ίδιας πολιτικής οδηγεί όχι στην αναδιάρθρωση της χώρας, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, αλλά στη πλήρη αποδιάρθρωση της.
Δεν χρειάζεται πλέον παρά μια ασήμαντη αφορμή, ένα περιστατικό λιγότερο σημαντικό από την δολοφονία Γρηγορόπουλου που οδήγησε στα Δεκεμβριανά του 2008, για να καεί όλη η Ελλάδα. Το μόνο θετικό είναι ότι έτσι δεν θα προλάβει να πουληθεί μπιτ παρά η δημόσια περιουσία και οι στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, ότι δηλαδή έχει απομείνει σε μια χώρα που βαδίζει ολοταχώς προς την ανοιχτή χρεοκοπία και την ακυβερνησία.
4.6153


Δεν υπάρχουν σχόλια: