Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

"Η δυναστεία των Παπανδρέου-Μινέικο" (του Στέφανου Κασιμάτη / "Καθημερινή", 15/4/2011) και η Ελλάδα το φέουδό της. Και οι δουλοπάροικοι της Κερατέας δείχνουν το δρόμο ;





Η δυναστεία των Παπανδρέου-Μινέικο


Tου Στεφανου Κασιματη / kassimatis@kathimerini.gr

Ευρεθείς προ ημερών στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός μας παρεχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό «Polityka». Από τον διάλογο του Γιώργου Παπανδρέου με τον Πολωνό δημοσιογράφο, παραθέτω τις πρώτες 49 λέξεις, διότι από αυτό το τμήμα της συνέντευξης προκύπτει κάτι το ενδιαφέρον για κάθε μελετητή της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας:
Δημοσιογράφος: «Σας καλωσορίζω στη χώρα». ΓΑΠ: «Πάντοτε θυμάμαι τις πολωνικές μου ρίζες». Δ.: «Είναι ευχάριστο». ΓΑΠ: «Σήμερα με τον Bronislaw Komorowski, τον πρόεδρο της Πολωνικής Δημοκρατίας, ανακαλύψαμε ότι είμαστε στενοί συγγενείς. Οι γιαγιάδες μας κατάγονταν από την οικογένεια των Μινέικο». Δ.: «Και έτσι φανερώθηκε μια άγνωστη έως τώρα ευρωπαϊκή δυναστεία». ΓΑΠ: «Η δυναστεία των Μινέικο».
Κατά συνέπεια, η δυναστεία την οποία εμείς, σε τούτη τη γωνιά της ευρωπαϊκής ηπείρου, γνωρίζουμε ως Παπανδρέου, τοποθετούμενη εντός του πλαισίου της πανευρωπαϊκής προσφοράς της είναι η δυναστεία των Παπανδρέου-Μινέικο. Αυτό είναι το πλήρες όνομά της. Εξάλλου, δεν είναι πιο εύηχο; Πιο σικ, βρε αδερφέ; Κάνει κάπως σε «Sachsen-Coburg und Gotha» ή σε «Schleswig-Holstein- Sonderburg-Glucksburg».



Πάντως, για να μην αδικούμε τον πρωθυπουργό μας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την παιγνιώδη και ανάλαφρη διάθεσή του κατά τη συνέντευξη, διάθεση η οποία αποκαλύπτεται από την απάντηση που δίνει, όταν ο Πολωνός δημοσιογράφος τον ερωτά τι θα έλεγαν ο πάππος του ο πρωθυπουργός και ο πατήρ του ο πρωθυπουργός, αν τον έβλεπαν σήμερα: «Μάλλον θα έλεγαν πάνω κάτω αυτό που λέω εγώ στον εαυτό μου: “πρέπει να σώσεις αυτή τη χώρα”».

«Αποκαλύψεις»

Για να σοβαρευτούμε, όμως, η περί ης ο λόγος συνέντευξη του πρωθυπουργού περιλαμβάνει κάτι ακόμη το αξιόλογο, μολονότι κρύβεται σε μια λεπτομέρεια. Αναφερόμενος στον ρόλο που είχε η διεθνής κρίση στην εκδήλωση της ελληνικής κρίσης, ο πρωθυπουργός είπε: «Η παγκόσμια κρίση [...] αποκάλυψε κυρίως εσωτερικά προβλήματα: τις πελατειακές σχέσεις, την έλλειψη διαφάνειας, τις εξυπηρετήσεις προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή από την πλευρά των προνομιούχων».
Η λεπτομέρεια με την ιδιαίτερη αξία είναι το ρήμα «αποκαλύπτω» που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός. Να με συγχωρείτε, αλλά είναι εξοργιστικό να παριστάνει ο πρωθυπουργός ότι δεν ήξερε και ότι όλα αυτά «αποκαλύφθηκαν» εξαιτίας της κρίσης! Δηλαδή, πού ζούσε όλα αυτά τα χρόνια, όταν το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του έκανε τις πελατειακές σχέσεις (και τα συμπαρομαρτούντα...) επιστήμη;Τώρα, ξαφνικά, αντιλήφθηκε τι έκανε το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια; Τώρα, όπου οι επιπτώσεις της σύνδεσης κομματισμού και κρατισμού ξέσπασαν επί δικαίων και αδίκων; Αυτή η υποκρισία είναι που εμποδίζει την κυβέρνηση να βρει την κατάλληλη «αφήγηση» για ό,τι μας συμβαίνει σήμερα - να βρει, δηλαδή, μια μορφή για την εξιστόρηση του πώς φθάσαμε ώς εδώ, με αρχή, μέση και τέλος. Αφήγηση, που θα μπορούσε να γίνει κατανοητή και αποδεκτή από τον κόσμο, ώστε να δεχθεί θυσίες και μεταρρυθμίσεις, είναι αδύνατο να βρεθεί, εφόσον θα βασίζεται στην προσπάθεια συντήρησης των μύθων που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού. «Να πούμε όλη την αλήθεια», όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ναι. Μακάρι! Αλλά όχι με ψέματα. Μπουχτίσαμε πια να μας θεωρούν ηλίθιους!... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: