Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Η Άννα Φραγκουδάκη έγραψε στα "ΝΕΑ" (11-12/9/2010)...

«Αιδώς Αργείοι»

 Γράφει η Αννα Φραγκουδάκη


#Μεγάλη δημοσιότητα έχει τελευταία σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ η πρόσφατηπολιτική μαζικών απελάσεων Τσιγγάνων που ασκεί η Γαλλία. Είναι πολιτικήαντίθετη με τη μακρά ιστορία της χώρας και τη βαθιά ριζωμένη παράδοση υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Επανειλημμένα κύματα μεταναστών και πολιτικών προσφύγων από τον 19ο αιώνα καταφεύγουν στη Γαλλία από όλη τηΒόρεια Ευρώπη (ιδίως Πολωνοί, Τσέχοι, Ρώσοι, Αρμένιοι, Γερμανοί), αργότερα Ιταλοί και Ισπανοί και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι πιο πολλοί από τηνΑσία και τη Βόρεια Αφρική. 

#Επιπλέον η πολιτική αυτή παραβιάζει το άρθρο (19/1) του Χάρτη τωνΘεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που «απαγορεύει» τις απελάσεις. Ιδίως παραβιάζει τη θεσμοθετημένη αρχή που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της Ε.Ε. ότι κάθε πολίτης της Ενωσης είναι ελεύθερος να αναζητά απασχόληση, να εργάζεται, να εγκαθίσταται κ.τ.λ. σε κάθε χώρα μέλος, καθώς οι απελάσεις αφορούν μετανάστες από χώρες μέλη (ιδίως τη Ρουμανία). 

#Η δημοσιότητα της είδησης είναι λοιπόν ευρεία και η αντιμετώπιση περίπου ομόφωνα κριτική. Αυτή η ελληνική κριτική στη γαλλική απανθρωπιά των μαζικών απελάσεων ηχεί κάπως σαν το σατιρικό σχήμα λόγου «συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες». 

Τους Τσιγγάνους που έχω δει παθαίνοντας οξεία κρίση κοινωνικής ενοχής να ζουν σαν αιχμάλωτοι παλιών πολέμων, χωρίς νερό και αποχέτευση, με τα παιδιά τους γυμνά το καλοκαίρι, ρακένδυτα και ξυπόλητα τον χειμώνα και με ψηλά ποσοστά ηπατίτιδας, τους είδα εδώ στην Ελλάδα. 

#Οι Τσιγγάνοι που ξέρω να μην τους θέλει «κοντά» καμία πόλη και καμία γειτονιά κι ας μην υπάρχει πουθενά «αλλού» να πάνε, αφού δεν τους θέλει κανένας ούτε στην παρακάτω γειτονιά ούτε στην άλλη πόλη, είναι έλληνες πολίτες. Οι αναλφάβητες Τσιγγάνες που συνάντησα να πηγαίνουν το εξάχρονο παιδί τους για να το γράψουν στο σχολείο, όπου είτε δεν δέχεται να κάνει την εγγραφή το σχολείο είτε κινητοποιούνται οι γονείς για να την εμποδίσουν, είναι Ελληνίδες. Οι Τσιγγάνοι που ξέρω και που ξεχνάω για να γλιτώνω την κοινωνική ενοχή δεν είναι καν μετανάστες, είναι Ελληνες απόγονοι Ελλήνων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: