Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος (http://www.lifo.gr, 20/11/2012)

..............................................................

Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας

Χρόνης Μίσσιος




Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος στα 82 του χρόνια.

Ο συγγραφέας του «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» άφησε την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Αθήνας, ενώ «πάλεψε» με τον καρκίνο αρκετά χρόνια.

Ο Χρόνης Μίσσιος γεννήθηκε στην Καβάλα. Οι γονείς του ήταν καπνεργάτες και το ίδιο επάγγελμα άσκησε και ο ίδιος από παιδική ηλικία. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε συνθήκες φτώχειας αρχικά στη γενέτειρά του και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη.

Για οικονομικούς λόγους δε μπόρεσε να τελειώσει ούτε το δημοτικό σχολείο (έφτασε μέχρι τη δεύτερη τάξη).

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, παιδί ακόμη, εντάχτηκε στην Αντίσταση και το 1947 καταδικάστηκε σε θάνατο για τη συμμετοχή του στον εμφύλιο πόλεμο.

Τελικά δεν εκτελέστηκε, έμεινε όμως φυλακισμένος ως το 1953 και από το 1962 έζησε εξόριστος στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη. Σε διάφορες φυλακές έζησε και κατά τη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας. Η ελεύθερη ζωή του άρχισε ουσιαστικά ξανά μετά τη μεταπολίτευση.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε μακριά από την Αθήνα και συμμετείχε σε ενέργειες προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ πραγματοποίησε και τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα την προστασία της ελληνικής πανίδας.

Στο χώρο της λογοτεχνίας εμφανίστηκε σε μεγάλη ηλικία το 1985 με το αυτοβιογραφικό βιβλίο «…Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς».

Μετά την επιτυχία του πρώτου του βιβλίου ο Μίσσιος έγραψε τρία ακόμη βιβλία.


...........................................................



Ο Χρόνης Μίσσιος για τον έρωτα

…- Τι είναι ο έρωτας;
- Η κορυφαία συνάντηση αισθητική και συναισθηματική δύο ανθρώπων, δύο κόσμων ολόκληρων…
- Και γιατί πρέπει πάντοτε να είναι πονεμένος;
- Γιατί δεν είναι λεύτερος. Γιατί του βάλανε τέτοιες βρομιές, που τις βαφτίσανε «ηθική». Η ηθική δεν έχει καμιά σχέση με τα ερωτικά όργανα του ανθρώπου. Η ηθική έχει σχέση με την αισθητική του ανθρώπου, τη συμπεριφορά του…
…Ο οργασμός είναι η πιο γρήγορη ιστορία στον έρωτα, σε πετάει ξανά στην έρημο της μοναξιάς. Ο δρόμος προς τον οργασμό είναι ο παράδεισος. Ο οργασμός είναι το τέλος, η αυτοκτονία…

                                                                  Χρόνης Μίσσιος
                                       (από τον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ», 21/11/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: