Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

"λήμματα" του Βασίλη Παπαβασιλείου (ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα "ΝΕΑ", Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012)

.................................................

λήμματα

Του Βασίλη Παπαβασιλείου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα "ΝΕΑ",  Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

 
αγγελία. Ενόψει εορτών η στήλη αφιερώνεται σήμερα στα βιβλία. Πρόκειται για εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν μέσα στον επόμενο μήνα.

αγωνιστής. Αυτό είναι το επάγγελμα του κεντρικού ήρωα του μυθιστορήματος «Μήτσος ο μικροπρεπής - Η περήφανη απάντηση» που υπογράφει ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας Γιώργος Αντιμονίδης. Ο Μήτσος γεννήθηκε και μεγάλωσε στους κόλπους μιας οικογένειας που περιλάμβανε τρεις γενιές αγωνιστών. Ο ίδιος, παιδί της Μεταπολίτευσης, είπε να κάνει την οικογενειακή ιδιότητα επάγγελμα καθότι «αυτήν τη μετάλλαξη την ευνοούσαν, αν δεν την επέβαλαν, οι νέες συνθήκες». Κάτω, λοιπόν, από ποικίλες περιστάσεις, βρίσκεται πάντα στην «πρώτη γραμμή του αγώνα». Το διακύβευμα του αγώνα μπορεί να αλλάζει, η θέση του Μήτσου, όμως, ποτέ. Αγωνιστής ακόμα κι όταν αναπαύεται στο εξοχικό του στην Πάρο, έχοντας μεταφέρει τα λεφτά του στο εξωτερικό, δεν σταματά να διαμαρτύρεται και να καταγγέλλει τους «νέους δυνάστες της πατρίδας που την κατάντησαν μπατιρίδα». Ποιοι; Μα, βέβαια, πάντα οι άλλοι, οι ξένοι, οι κακοί, οι πιστωτές, οι «Γερμανότουρκοι», όπως αποκαλεί τους εχθρούς του έθνους. Το βιβλίο, που διαβάζεται πολύ ευχάριστα, παίρνει τον τίτλο του από μια έκρηξη του πρωταγωνιστή μπροστά στη διεθνή συνωμοσία που οδήγησε γνωστό τουρκικό σίριαλ στην οθόνη της ελληνικής τηλεόρασης: «Ποιος Σουλεϊμάν, ρε, και ποιος μεγαλοπρεπής; Εδώ σου μιλά ο ένας, ο Μήτσος ο μικροπρεπής!» Ο Γιώργος Αντιμονίδης (πρόκειται για ψευδώνυμο) είναι βέβαιο πως διαθέτει ταλέντο. Στο βιογραφικό του διαβάζουμε ότι «είναι φιλόλογος» και ότι «όπως τόσοι και τόσοι άνθρωποι, κάνει κι αυτός πως ζει και εργάζεται στην σημερινή Ελλάδα». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αιθρία.

ελίτ. «Ελίτ, σου λέει ο άλλος. Εγώ τις μόνες ελίτ που ξέρω στην Ελλάδα είναι οι φρυγανιές!» Είναι μια χαρακτηριστική φράση από το μυθιστόρημα του πρωτοεμφανιζόμενου επίσης Χρήστου Κάπρου με τίτλο «Κλαυθμών - Κλαυθμώνος». Πρόκειται για μια αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο που ξεκινά ως εξής: «Είμαι αγανακτισμένος, οργισμένος και αμετανόητος. Τιμή μου και καμάρι μου! Βλέπω μάρμαρο στη θέση του, εκεί στην πλατεία, και με πιάνει τεταρταίος πυρετός. Είμαι και κουκουλοφόρος, άμα λάχει. Γιατί δεν αντέχω να μην είμαι. Γιατί η κουκούλα που φορώ είναι ένδειξη σεμνότητας και μετριοφροσύνης. Το πρόσωπό μου, γυμνό και ακάλυπτο, θα πλαστογραφούσε την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι πως, κάτω από τα χαρακτηριστικά μου και τη φυσιογνωμία μου, αισθάνομαι ότι την ώρα εκείνη έχουν δώσει ραντεβού η ενέργεια ενός Αχιλλέα, ενός Λεωνίδα, ενός Καραϊσκάκη, ενός Κολοκοτρώνη. Γι' αυτό δεν καταδέχομαι τη φάτσα μου και φοράω κουκούλα. Η κουκούλα είναι η μετωνυμία όλων των ηρώων που κουβαλάω  μέσα μου εγώ, ο ελάχιστος και τιποτένιος». Ο Κάπρος (ψευδώνυμο κι αυτό) είναι λογιστής, παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Υετός.   

Νταίζη. Η στήλη ξεχωρίζει το βιβλίο του Κώστα Ιεράκη «Οι συνέπειες ενός ραντεβού - Στοιχεία για μια νέα εθνική αφήγηση», πέρα από την αξία του, και για προσωπικούς λόγους. Ο συγγραφέας (πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του, σπούδασε αρχιτέκτονας, είναι ανύπαντρος και δουλεύει part time μπάρμαν στου Ψυρή) αναπτύσσει σε ένα ολόκληρο κεφάλαιο το επεισόδιο που είχαν καταγράψει τα «Λήμματα» πριν από έναν χρόνο και αναφερόταν στο ραντεβού που είχε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ στις 18 Οκτωβρίου 1981 όχι με την Ιστορία (όπως νόμιζε αρχικά ο ίδιος και μαζί του ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού) αλλά με την ξαδέλφη (και σωσία) της, την Νταίζη. Ο Ιεράκης περιγράφει πώς το ραντεβού της νύχτας εκείνης εξελίχτηκε σε κανονικό δεσμό ανάμεσα στον ιδρυτή και την Νταίζη, που κράτησε έως τον θάνατό του. Η Ιστορία, όμως, σαν προδομένη και ζηλιάρα γυναίκα, το φύλαγε μανιάτικο. Και βρήκε την ευκαιρία να πάρει την εκδίκησή της είκοσι οκτώ χρόνια ύστερα από κείνο το μοιραίο ραντεβού. Με ποιον τρόπο; Σχεδίασε αριστοτεχνικά την πολιορκία και πέτυχε τελικά να κατακτήσει ερωτικά τον γιο του ιδρυτή, που είχε καταλάβει εν τω μεταξύ τη θέση του πατέρα του, «πράγμα φυσικό και αναμενόμενο», λέει ο συγγραφέας, «στην μεταπολιτευτική ελληνική Δημοκρατία των κληρονόμων». Επιμύθιο: έτσι την παθαίνουν οι λαοί που ασπάζονται την οικογενειοκρατία. Πληρώνουν τον λογαριασμό επειδή o πατέρας τα 'φτιαξε με την ψευτοϊστορία κι ήρθε ύστερα από περίπου τριάντα χρόνια η original κι έβαλε στο εσώρουχό της τον γιο. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Το σόι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: