Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

"Η σιωπή των μισθοδέσμιων " Του Kωνσταντινου Zουλα ("Καθημεριν'η" 24/11/2012)

.......................................................


Η σιωπή των μισθοδέσμιων



Του Kωνσταντινου Zουλα

Πόσο μπορεί να στοιχίζει ένα διαβατήριο; Ενα, δύο πέντε ευρώ; Eπειδή το... υπέστην προσφάτως, το κόστος ανανέωσής του είναι 84,40 ευρώ! 26,40 ευρώ στοιχίζει ένα παράβολο που διοχετεύεται και στον ΟΓΑ(!), 53 ευρώ ένα δεύτερο για τα τέλη του εντύπου και άλλα 5 ευρώ για τα ταχυδρομικά (άλλο παράδοξο καθώς το διαβατήριο το λαμβάνεις μόνος από το Α.Τ. της γειτονιάς σου).
Φέρω αυτό το παράδειγμα ως ενδεικτικό της παράνοιας των χαρατσιών της πολιτείας, η οποία μοιάζει να μην ζει στην πραγματικότητα που επέβαλε. Ακούω γύρω μου τους πάντες να κάνουν δικαστικούς συμβιβασμούς με τις εφορίες για να αποπληρώσουν το επόμενο 12μηνο ή 18μηνο τους φόρους του 2011, γιατί απλούστατα με τις μειώσεις των μισθών τους και τις τιμές να παραμένουν στα ύψη ακόμη και για τα ανελαστικά έξοδα των οικογενειών τους, αδυνατούν να τους εξοφλήσουν. Και ειλικρινά αναρωτιέμαι πώς θα αποπληρωθούν τα νέα χαράτσια (δημοτικά τέλη, ΔΕΗ, πετρέλαιο, τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.) όταν το νέο έτος επιφυλάσσει νέες μειώσεις σε μισθούς με ακόμη μεγαλύτερη φορολογία. Η οποία θα γίνει απαιτητή -υποτίθεται- σε λίγους μήνες, όταν δηλαδή δεν θα έχουν καν αποπληρωθεί οι περυσινοί φόροι.
Είναι προφανές ότι η πολιτεία θεωρεί ότι ειδικώς οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα μπορούν να ανταποκριθούν στους νέους φόρους από τα λεγόμενα έτοιμα, δηλαδή τις καταθέσεις τους. Η θεωρία αυτή, ωστόσο, πέραν του ότι είναι αυθαίρετη είναι και εξαιρετικά άδικη για τους περισσότερους που και πριν από την κρίση τα έφερναν βόλτα με δυσκολία.
Δεν είμαι οικονομολόγος για να έχω εμπεριστατωμένη άποψη επί των αντικρουόμενων θεωριών για το νέο κούρεμα κ.λπ. Αλλά με το 33% των ιδιωτικών υπαλλήλων να είναι ήδη στην ανεργία (σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ΕΤΕ), ακόμη και σε μας τους αδαείς μοιάζει πια αυτονόητο ότι αν δεν εξευρεθεί εδώ και τώρα ένας τρόπος άντλησης σημαντικών πόρων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αν δεν πληρώσουν τα χρωστούμενα οι διάφοροι που βρίσκονται στις λίστες Λαγκάρντ και κυρίως αν δεν μεταδοθεί ένα αίσθημα φορολογικής Δικαιοσύνης, είναι θέμα χρόνου μια ιδιότυπη επανάσταση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Δεν ξέρω αν θα βγουν στους δρόμους. Αλλά είναι βέβαιον ότι θα επιβάλλουν εκείνοι πλέον την κατάρρευση του κράτους αρνούμενοι -και από αντικειμενική πια αδυναμία- να το συντηρούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: