Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

"Σχιζοφρένεια και Χρυσή Αυγή." της Μαρίνας Βήχου (20 Νοε 2012 | tvxsteam tvxs.gr)

.....................................................

Σχιζοφρένεια και Χρυσή Αυγή. 

Της Μαρίνας Βήχου

tvxs.gr/node/111704
 
 
 
Ομως και οι ψηφοφόροι τους γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι αν δεν ένοιωθαν έντονα τα συναισθήματα θυμού και απόγνωσης για την κατακόρυφη πτώση του οικονομικού και κοινωνικού τους status ,αν δεν ένοιωθαν ¨προδομένοϊ από αυτούς που τόσα χρόνια ψήφιζαν οι ίδιοι και οι γονείς τους δεν θα κατέληγαν σήμερα να ψηφίσουν "τους τιμωρούς" της Χρυσής Αυγής. Η ψήφος τους δεν είναι άρα ιδεολογική ,είναι ψυχολογική και κυριαρχείται από τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουν.
Εδώ είναι που αρχίζουν τα δύσκολα για την Χρυσή Αυγή.Προκειμένου να διατηρήσει και να επαυξήσει τις ψήφους της πρέπει να αρνηθεί το ιδεολογικό της προφίλ σε θεωρητικό και μόνο επίπεδο και να γίνει πιο λαικιστική.Αρνούνται λοιπόν ότι είναι υποστηρικτές του ναζισμού και του φασισμού και νοσταλγοί του Χίτλερ και του Γκαίμπελς γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν το αποδεχτούν σε μια χώρα και ένα λαό που είχε πολλά θύματα απο τις ναζιστικές θηριωδίες και έγραψε λαμπρές σελίδες Εθνικής Αντίστασης θα χάσουν ψήφους.
Αυτό πάλι τους οδηγεί σε ένα είδος εσωτερικής σύγκρουσης.Κρύβουν την ιδεολογία τους και άρα στην πραγματικότητα κοροϊδεύουν τους ψηφοφόρους τους. Με αυτόν όμως τον τρόπο συμπεριφέρονται όπως και τα δύο κόμματα εξουσίας που μέχρι σήμερα κυβέρνησαν από την μεταπολίτευση και μετά ,ως ¨καταχραστές¨ δηλαδή της λαϊκής ψήφου. Τους προκαλεί όμως και άλλη μια εσωτερική αντίφαση,κρύβοντας την πραγματική τους ταυτότητα ουσιαστικά συμπεριφέρονται σαν να ντρέπονται γι αυτήν, ενώ οι ίδιοι μέχρι τώρα ´ενιωθαν πολύ περήφανοι για την ιδεολογική τους καθαρότητα. Η όλη εικόνα έχει έντονα τα στοιχεία αυτού που στην ψυχολογία ονομάζεται σχιζοφρένεια,γι αυτό θα πρέπει -και -με τέτοιους όρους να αντιμετωπιστεί. 
Οσο η εσωτερική τους σύγκρουση ενισχύεται τόσο η προσφυγή σε πράξεις βίας και τρομοκρατίας θα αυξάνεται,βρίσκοντας εκεί την διέξοδο να εκφράσουν αυτό που στην θεωρία μέχρι τώρα έκρυβαν. Αυτό όμως απειλεί πλέον να οδηγήσει όλη τη χώρα σε ένα ανεξέλεγκτο κύκλο βίας,αυτό που και οι ίδιοι επιδιώκουν, μιλώντας ανοιχτά για πόλεμο. Οσοι πραγματικά ενδιαφερονται για την καταπολέμηση του ¨τέρατος¨ πρέπει να επιδιώξουν την αποκάλυψη πρώτα και κύρια της εσωτερικής αυτής αντίφασης.
 
Δεν έχουν τόσο νόημα οι καταγγελτικές φάσεις του τύπου "είστε ναζί" ούτε φυσικά και οι ερωτήσεις τύπου "μήπως είστε ναζί κύριε Μιχαλολιάκο", όσο η επιθετική ερώτηση, συνοδευόμενη πάντα από στοιχεία-που υπάρχουν άφθονα στο διαδίκτυο- ¨γιατί αρνείστε τη ναζιστική σας ιδεολογία, αφού τα στοιχεία είναι αδίασειστα¨. Αυτό θα βοηθήσει και στην αποκάλυψη στα μάτια των ψηφοφόρων τους του ότι ούτε καθαρά χέρια έχουν,αλλά αντίθετα βαμμένα με αίμα, ούτε βλέπουν στα μάτια τους συνομιλητές τους γιατί φορούν τις ίδιες κουκούλες που φορούσαν οι προκάτοχοι τους στην κατοχή για να προδίδουν τους έλληνες πατριώτες στους ναζί κατακτητές.
Πέρα όμως από την δημόσια αποκάλυψη τους ,χρείαζεται να ενισχυθεί το νομικό μας οπλοστάσιο και να αποφασίσει η δικαιοσύνη να παίξει τον σωστό της ρόλο.Δεν είναι δυνατόν να αναβάλλονται συνεχώς οι δίκες της Σκορδέλη και του Κασιδιάρη γιατί αυτό αν μη τι άλλο δείχνει φοβισμένους δικαστικούς λειτουργούς. Οι ¨παλικαράδες με τις σίδερο γροθιές ¨ θα πρέπει να βρουν απέναντι τους την ¨σιδερογροθιά¨ της δικαιοσύνης και αυτή να είναι αμείλικτη.

Σε κανένα κράτος της Ευρώπης
που θέλει να θεωρεί τον εαυτό του δημοκρατικό δεν νοείται βουλευτής κόμματος του Κοινοβουλίου σε δημόσια ομιλία του ( Κασιδιάρης στην Καρδίτσα ) να δηλώνει ¨ μη με λέτε βουλευτή,εγώ δεν σας έβρισα...εμείς εκεί μέσα στο Κυνοβούλιο,με ύψιλον και όχι με ήτα μπήκαμε για να επιβάλουμε τους δικούς μας όρους¨ και να μην διώκεται ποινικά για προσβολή του δημοκρατικού θεσμού του Κοινοβουλίου.Στην Ελλάδα δείχνει να έχει ξεφύγει η κατάσταση.
Αν μη τι άλλο η πατρίδα μας μέσα από αυτή την φοβερή κρίση που βιώνει θα πρέπει να βγει με ψηλά το κεφάλι και όχι με το στίγμα του πρώτου κράτους στην Ευρώπη όπου επελαύνουν τα ναζιστικά τάγματα εφόδου,γιατί αυτή την εικόνα αυτή τη στιγμή περνάει προς τα έξω. Και πραγματικά πιστεύω ότι δεν μας αξίζει με τα όσα τρωτά της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας να γυρίσουμε 50 χρόνια πίσω, όπως επιθυμούν οι έλληνες νοσταλγοί του Χίτλερ.
 
* Η Μαρίνα Βήχου είναι δημοσιογράφος και πολιτική επιστήμων,που κάνει το διδακτορικό της στο Λονδίνο με θέμα την Χρυσή Αυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: