Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

"Η μηχανή του ψέματος" ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ (www.lifo.gr, 30.5.2012)

..........................................................


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ
www.lifo.gr,  30.5.2012

Η μηχανή του ψέματος

Το ξέπλυμα του Άκη, η μπλόφα των πιστωτών και η έξοδος από το ευρώ.

Magnify Image
 
Όσοι εξοργίστηκαν από τις δηλώσεις Λαγκάρντ, ας το σκεφτούν πιο ψύχραιμα: η γυναίκα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. «Πρόκειται για την τελευταία απεγνωσμένη προσπάθεια των πιστωτών να επηρεάσουν το εκλογικόαποτέλεσμα στην Ελλάδα», σχολίαζε την Τρίτη η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», προσθέτοντας αμέσως μετά: «Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι φήμες ότι στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας τα κράτη-μέλη κλήθηκαν να καταρτίσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση».
Ο αρθρογράφος της «Der Standard» αποτελεί εξαίρεση: η αρθρογραφία των τελευταίων ημερών στον διεθνή Τύπο αποτελεί ντροπή για τη δημοσιογραφία. Μετά τους Έλληνες, η γνωστή «Bild» έχει αναλάβει την τρομοκράτηση και των Γερμανών, ώστε να μη διανοηθούν καν να συμπαρασταθούν στους Έλληνες: «Τι θα γίνει με τα ευρώ των Ελλήνων στο πορτοφόλι μου, στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη;» ρωτούσε προχθές η κίτρινη φυλλάδα.
Χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη παγκόσμια ιστορία, η εκστρατεία κινδυνολογίας θ’αποτελέσει αντικείμενο μελέτης για τους μηχανισμούς παραπλάνησης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, με το πολύτιμο ημερολόγιό του, μας πρόσφερε τις προηγούμενες μέρες ένα ακόμη κεφάλαιο της ίδιας μελέτης: κάποιος δημοσιογράφος, ονόματι Νίκος, του πρότεινε ένα ολόκληρο σχέδιο δημοσίων σχέσεων που θα βελτίωνε την εικόνα του στην κοινή γνώμη.
Η ροπή των Ελλήνων προς το κουτσομπολιό γύρισε τη συζήτηση στην πραγματική ταυτότητα του «Νίκου», ενώ εδώ το πιο ουσιαστικό ήταν ο σχεδιασμός της εκστρατείας που θα στοίχιζε στον εκατομμυριούχο, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μόλις... 270.000 ευρώ. Συνεντεύξεις σε εφημερίδες, σχόλια σε σάιτ και social media, δημοσκοπήσεις για «τις σκευωρίες κατά πολιτικών από συγκεκριμένα συμφέροντα», παραπολιτικά σχόλια (αυτή η μοναδική ελληνική ανακάλυψη-βασικό εργαλείο διαφθοράς), κανένα όπλο δεν θα έμενε αχρησιμοποίητο για το ξέπλυμα του Άκη.
Ορισμένα από τα υπέρ του πρώην υπουργού προτεινόμενα άρθρα και σχόλια έχουν ήδη δημοσιευτεί, χωρίς να ντραπεί κανείς, στην πρόταση θεωρείται βέβαια η συμμετοχή εφημερίδων, σάιτ και εταιρειών δημοσκόπησης, χωρίς επίσης να κοκκινίσει κανείς από ντροπή, αλλά το θέμα εδώ είναι άλλο: ο στόχος της 18μηνης εκστρατείας δεν ήταν η αθώωση του Άκη στα μάτια της κοινής γνώμης αλλά η δημιουργία αμφιβολιών. «Ο θόρυβος κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου προκλήθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα, ώστε να εμφανιστούν πρόσωπα της σημερινής ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που έκοψαν τον ομφάλιο λώρο με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Η δικαστική διερεύνηση δεν απέδωσε κάτι μέχρι σήμερα».
Αντίστοιχες αμφιβολίες προσπαθεί να δημιουργήσει η εν εξελίξει εκστρατεία τρομοκράτησης της ελληνικής κοινής γνώμης: «Οk, τους έδωσα ένα μάθημα με την ψήφο μου στις 6 Μαΐου, τι θα γίνει όμως αν στις 17 Ιουνίου μας διώξουν από την ευρωζώνη και καταρρεύσει η οικονομία; Ξέρω ότι οι άλλοι είναι διεφθαρμένοι και ανίκανοι, αλλά μήπως να τους δώσω μια μικρή ευκαιρία για να πάρουμε τη δόση, ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις;».
Στη πραγματική οικονομία η επίπτωση των τρομοκρατικών επιθέσεων είναι πολύ μεγάλη. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, λόγω των προσδοκιών που δημιούργησε το εκλογικό κλίμα αλλά και των υψηλών επιτοκίων που πρόσφεραν οι τράπεζες, σημειώθηκε εισροή καταθέσεων ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Για να κερδίσουν τις εκλογές, που θα τους εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη αποπληρωμή των δόσεων από τη κυβέρνηση του προτεκτοράτου, οι δανειστές και οι εγχώριοι σύμμαχοί τους προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα bank run, να τρέχει δηλαδή ο κόσμος να αποσύρει τις καταθέσεις του, ώστε να δημιουργηθεί πανικός.
Ας δούμε τι λέει, όμως, και πάλι η ανεξάρτητη, φιλελεύθερη «Der Standard»: «Οι πιστωτές, πάντως, δεν βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, καθώς το κόστος της διατήρησης της Ελλάδας στην ευρωζώνη μπορεί κανείς να το υπολογίσει πιο εύκολα σε σχέση με τη χαοτική κατάσταση που θα επικρατούσε σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ. Σε αυτό ποντάρει, εξάλλου, και ο Αλέξης Τσίπρας. Οι πιστωτές μπορούν μόνο να ελπίζουν ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν θα καταλάβουν την μπλόφα τους (ότι η Ελλάδα θα διωχτεί από το ευρώ)».
Δύσκολα θα βρει κανείς παρόμοιες απόψεις στα ελληνικά ΜΜΕ. Μηχανές ψεύδους υπάρχουν παντού. Ρωτήστε και τον Άκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: