Τρίτη 15 Μαΐου 2012

«Αν ήμουν Ελληνας θα ψήφιζα το Κόμμα της Πανούκλας» (http://www.tovima.gr, 16/5/2012)

..........................................................
 

«Αν ήμουν Ελληνας θα ψήφιζα το Κόμμα της Πανούκλας»
 
Ο Μπιλ Εμοτ στους «Times» του Λονδίνου εξηγεί την διαφορετική ψήφο του ως «θέμα ελπίδας»
 
 
Τον Α. Τσίπρα θα ψήφιζε ο βρετανός αρθρογράφος αν είχε δικαίωμα ψήφου στις ελληνικές εκλογές του Ιουνίου.

 
 
«Πολλοί από εμάς, αντιμέτωποι με ένα ψηφοδέλτιο, αισθανόμαστε την ακατανίκητη επιθυμία να γράψουμε "Πανούκλα να σας φάει". Αν αρκετοί από εμάς το πράξουμε, το Κόμμα της Πανούκλας θα σχηματίσει κυβέρνηση σε λίγα χρόνια», γράφει ο Μπιλ Εμοτ στους «Times» του Λονδίνου. «Αυτό ψήφισαν οι Ελληνες την προπερασμένη Κυριακή, αρκετοί Ιταλοί στις τοπικές εκλογές την ίδια ημέρα, ακόμη και οι Γερμανοί που ψήφισαν το (πραγματικό) Κόμμα των Πειρατών ανήκουν στην ίδια συνομοταξία».

Το ερώτημα που απασχολεί σήμερα τους Ελληνες αλλά και τους απανταχού τραπεζίτες, συνεχίζει ο αρθρογράφος, είναι αν η ψήφος για το Κόμμα της Πανούκλας στις ελληνικές εκλογές στις 17 Ιουνίου σημαίνει αποχώρηση από το ευρώ _ και κυρίως, αν μια τέτοια κίνηση θα είναι τόσο θανάσιμη όσο η ίδια η πανούκλα.

«Αν είχα δικαίωμα ψήφου στις ελληνικές και τις ιταλικές εκλογές, θα ψήφιζα διαφορετικά στην κάθε χώρα», λέει. «Θα ρισκάριζα να αποχωρήσω από το ευρώ αν ήμουν Ελληνας, αλλά θα κρεμόμουν σφιχτά από την φούστα της Μέρκελ αν ήμουν Ιταλός. Το ίδιο σφιχτά θα κρεμόμουν αν ήμουν Ισπανός και (λιγότερο σφιχτά) Πορτογάλος».

Εξηγεί την διαφορετική ψήφο του ως «θέμα ελπίδας». Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι τόσο άσχημη που είναι σχεδόν αδύνατο να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. «Γι' αυτό όταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο επικεφαλής του ελληνικού Κόμματος της Πανούκλας (δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ), υποστηρίζει ότι θα απαιτήσει καλύτερους όρους στα πακέτα διάσωσης και θα παραμείνει στο ευρώ, λέει ανοησίες. Αν η Ανγκελα Μέρκελ συμφωνούσε με κάτι τέτοιο, θα αυτοκτονούσε εκλογικά. Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ και να αφήσει απλήρωτα τα χρέη».

Το σενάριο αυτό ο Εμοτ το χαρακτηρίζει «επικίνδυνο» αλλά τουλάχιστον «ελπιδοφόρο». Οι ελληνικές τράπεζες θα κρατικοποιούνταν και θα λαμβάνονταν δραστικά μέτρα προκειμένου τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να μετατρέψουν τα ευρωδάνεια σε ένα νέο νόμισμα του οποίου η αξία θα έκανε βουτιά. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα είχε ελπίδες να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές.

«Η διαφορά ανάμεσα στους άλλους νότιους και την Ελλάδα είναι ότι τα χρέη τους είναι χειρίσιμα και ότι αν η ζήτηση μπορέσει να ενισχυθεί, αυτό θα ήταν αρκετό για να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν την κρίσιμη καμπή. Ενώ έχουν αυτή την ελπίδα, είναι καλύτερο για τους υπόλοιπους να τους κρατήσουν δεμένους με τον ζουρλομανδία της συμμετοχής στην ευρωζώνη. Το αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα. Ο Τσίπρας δεν είναι πραγματικά κατά της λιτότητας γιατί οι Ελληνες θα έχουν λιτότητα είτε μείνουν είτε φύγουν από το ευρώ. Αλλά είναι κατά του ζουρλομανδύα, γιατί το ελληνικό σώμα εντός του πεθαίνει», καταλήγει ο Εμοτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: