Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

"H ωραιότερη χώρα της Ευρώπης" της Άννας Δαμιανίδη (http://pezotis.blogspot.com & "Ημερολόγιο Οδοστρώματος", 22/5/2012)231

..............................................................

H ωραιότερη χώρα της Ευρώπης


Συζήτηση για τον τουρισμό στο δημοτικό ραδιόφωνο. Ακούω συχνά τον 9,84 τα πρωινά, μαθαίνω πολλά χρήσιμα πράγματα. Χτες έμαθα από δυο πολύ σοβαρούς δημοσιογράφους, που μιλούσαν για την πτώση του τουρισμού, ότι η Ελλάδα είναι η ωραιότερη χώρα της Ευρώπης. Το έλεγε ο ένας στον άλλον με καταπληκτική σιγουριά, και ο προβληματισμός τους ήταν πώς οι τουρίστες δεν το έχουν αυτό χωνέψει τόσο ώστε να θέλουν να έρθουν εδώ παρόλα τα προβλήματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν.
Μου έκανε εντύπωση ο ισχυρισμός, αφού μέχρι τώρα άκουγα στο ραδιόφωνο πως η Ελλάδα είναι η ωραιότερη χώρα του κόσμου. Πώς και κατεβάσαμε έτσι το επίπεδο; Μας κατέβαλε η κρίση, είναι φανερό. Εκτός κι αν εντάσσεται στο γενικότερο φιλοευρωπαϊκό πνεύμα που σαρώνει απ’ άκρη σ’ άκρη την δοκιμαζόμενη πατρίδα μας.
Εντάξει λοιπόν, ας σκύψουμε το κεφάλι κι ας δεχτούμε ότι η Ελλάδα είναι απλώς η ωραιότερη χώρα της Ευρώπης. Έχει κι αυτό τη χρησιμότητά του, γιατί η Ευρώπη είναι μεγάλος τουριστικός προορισμός. Αφού όλος ο κόσμος θέλει να πηγαίνει (να έρχεται) να τη βλέπει, αν με κάποιο τρόπο περάσουμε τη φράση αυτή υποσυνείδητα στα μυαλά των Κινέζων, ας πούμε, θα θέλουν να δουν και την Ελλάδα,  και μετά θα λύσουμε τα προβλήματα μας.
Στο μεταξύ εσείς πατριώτες που ταξιδεύετε στην Ευρώπη μην πείτε στους Έλληνες όταν γυρίζετε πίσω πως χώρα δεν είναι μόνο τα βουνά και η θάλασσα, ο ήλιος και τα βράχια, αλλά και το περιβάλλον που δομούν και φροντίζουν οι άνθρωποι, γιατί θα τους πληγώσετε. Μην τους πείτε ότι στη Γαλλία υπάρχουν μεσαιωνικά χωριά διατηρημένα ολόκληρα και ζωντανά που συνεχίζουν να παράγουν τοπικά τρόφιμα και φροντίζουν να διατηρούν πεντακάθαρα τα χωράφια και τους αμπελώνες τους. Μην τους πείτε ότι στη Γερμανία πόλεις που καταστράφηκαν χτίστηκαν πάλι με σπίτια ζυγιασμένα στις ανάγκες για ελεύθερο χώρο γύρω τους. Μην τους πείτε με πόση ευλάβεια διατηρούν κάθε μνημείο κάθε εποχής στις χώρες αυτές και σε άλλες, πώς υποδέχονται τον τουρίστα με πληροφορίες ακόμα και στη Βουλγαρία, που άνοιξε για τουρισμό τα τελευταία χρόνια. Μην αποκαλύψετε πόσο πιο ευχάριστο είναι να περπατάς σε πόλεις με μεγάλα πεζοδρόμια, στάσεις με πληροφορίες για τη συγκοινωνία, χωρίς κάδους σκουπιδιών, χωρίς παραμορφωμένους ζητιάνους, να σταματάν τα αυτοκίνητα για να περάσεις στις διαβάσεις, να βρίσκεις παντού χάρτες και επιγραφές, ανοιχτά μουσεία και καφετέριες στα πάρκα. Πόσο απολαμβάνεις τη φύση όταν βρίσκεις σηματοδοτημένα μονοπάτια, περιποιημένες όχθες στους δρόμους, καθαρά πάρκινγκ. Είναι σπασμένα τα νεύρα του λαού μας, δεν αντέχει να ακούει τέτοια.
Η Ελλάδα είναι λοιπόν η ωραιότερη χώρα της Ευρώπης. Της λείπει η αξιοποίηση, η ανάδειξη. Ας πούμε, κάτι συνδικαλιστές που κλείνουν τα λιμάνια δεν διαφημίζονται αρκετά από τα γραφεία τουρισμού. «Στην Ελλάδα μπορείτε να ζήσετε αξέχαστες στιγμές στα χέρια γνήσιων κομμουνιστών, αληθινών θαυμαστών του Στάλιν. Η τιμή περιλαμβάνεται στα πακέτα». Ένα παράδειγμα. Έχουμε τόσες ιδιαιτερότητες να αξιοποιήσουμε, πρέπει να βοηθήσουμε λίγο τον κόσμο να καταλάβει σε βάθος πως εδώ είναι η ωραιότερη χώρα της Ευρώπης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: